Schimbări în greutate pe durata sarcinii

2

Creșterea în greutate pe durata celor nouă luni de sarcină este naturală și inevitabilă. În timpul sarcinii volumul de sânge crește, corpul depozitează rezerve de grăsime iar bebelușul crește cu fiecare lună. Pe de altă parte, creșterea în exces a greutății poate fi un semnal de alarmă. Depinde de la caz la caz dar, în general, o creștere de mai mult de zece kilograme poate fi simptomul unor complicații. În această situație nu este nevoie să vă alarmați ci doar să vă adresați medicului specialist. În general, dacă aveți niște kilograme în plus de care vreți să scăpați, cel mai bine ar fi să o faceți înainte de a rămâne însărcinată. Dietele pe perioada sarcinii nu sunt o idee bună iar exercițiile fizice vor fi reduse la minim, mai ales în ultimul trimestru.

 

După cum spuneam, ideal ar fi să fi la greutatea ta recomandată în momentul în care decizi să devii mămică. Sarcina îți va impune oricum schimbări în stilul de viață și nu are nici un rost să adaugi la asta și stresul unei diete. Alimentația ta oricum va trebui să se adapteze noii situații dar marea majoritate a dietelor pentru slăbit se concentrează pe eliminarea unor grupuri de alimente de care bebelușul s-ar putea să aibă nevoie. De exemplu, multe diete sunt împotriva carbohidraților. Pe perioada sarcinii, mai ales în primul trimestru, aceștia sunt o opțiune bună împotriva grețurilor matinale.

 

Cât despre exerciții, dacă duci un mod de viață sedentar, sarcina nu este cel mai bun moment să te apuci de jogging. Poți găsi multe programe de exerciții special concepute pentru femeile însărcinate dar trebuie să ai grijă să nu exagerezi. Sarcina reprezintă oricum o schimbare majoră în viața oricărei femei iar dacă ești la primul copil va dura ceva vreme până când să te adaptezi.

 

Până la urmă atâta timp cât nu reprezintă o problemă medicală, pentru tine sau pentru bebeluș, ai tot timpul din lume să scapi de greutatea acumulată după ce ai născut.

 

Niște kilograme în plus pe durata sarcinii nu înseamnă neapărat că vor fi complicații. După cum spuneam, creșterea în greutate poate fi o problemă de ordin medical doar că se petrece foarte repede sau dacă depășești cam zece kilograme. Într-o astfel de situație trebuie să te adresezi medicului. Astfel de schimbări radicale pot fi rezultatul unui dezechilibru hormonal iar acesta ar putea să afecteze starea de sănătate a bebelușului sau dezvoltarea acestuia.

 

Există niște mici trucuri pe care le poți folosi pe durata sarcinii: înlocuiește prăjiturile cu fructe, împarte-ți mesele din timpul zilei în porții mai mici și mai dese și încearcă să faci mișcare, asta fără să exagerezi. Alimentația în timpul sarcinii are un efect direct asupra ta și a bebelușului deci ideal ar fi ca din dieta ta să nu lipsească nici una dintre substanțele de care aveți amândoi nevoie. Kilogramele acumulate în cele nouă luni pot fi date jos după naștere dar pe durata sarcinii, prioritatea ta numărul unu trebuie să fie sănătatea voastră.  

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here