Pe durata sarcinii, testele medicale obligatorii vă vor ajuta să determinați starea de sănătate și de dezvoltare a bebelușului. Deasemenea testele acestea, când sunt făcute la timp, pot determina complicații sau probleme precum malformațiile sau sindromul Down. Aceste teste pot fi împărțite în mai multe categorii, în funcție de scopul lor și de modul în care sunt făcute. Vorbim aici de analize de sânge, urină și secreție vaginală precum și de ecografii de control, teste de diagnostic atunci când este cazul sau teste de screening pentru identificarea riscului de apariții ale unor malformații.
Deasemenea, aceste teste variază în funcție de cât de avansată este sarcina.
Astfel, în primul trimestru se începe cu analizele de sânge, urină și secreție vaginală. Doctorii au nevoie de rezultatele acestora pentru a determina prezența unor potențiale infecții sau riscurile de hepatită sau HIV. Pe lângă acestea, va trebui să faceți și prima ecografie. În cadrul acesteia se vor face măsurătorile embrionului și se va determina vârsta exactă. Un alt tip de ecografie este bitestul. Rolul acesteia este de a determina riscul existenței unor malformații congenitale grave.
În al doilea trimestru analizele și ecografia se vor face din nou pentru a determina dacă s-au produs schimbări. La această ecografie, care de obicei se efectuează între săptămânile 16-18 de sarcină, doctorul vă va putea spune și dacă urmează să aveți un băiețel sau o fetiță. O a doua ecografie, ceva mai detaliată se face între săptămânile 22-24. Se numește ecografie de morfologie fetală și este folosită pentru a măsura în detaliu dimensiunile bebelușului. Aceasta ajută la depistarea unor posibile malformații.
Analizele de sânge și ecografiile se vor repeta pe parcursul celui de-al treilea trimestru. Doctorul va face măsurători nu numai bebelușului ci și dumneavoastră: mărimea colului uterin, cantitatea de lichid amniotic, dimensiunea osului pubian și multe altele. Acestea se fac pentru a determina cât de pregătită sunteți din punct de vedere fizic, acum că nașterea se apropie. La fiecare vizită medicală doctorul vă va măsura greutatea și tensiunea arterială.
În ultima lună de sarcină, vizitele la medic trebuie făcute săptămânal. Ecografiile din această perioadă, acum că sunteți pe ultima sută de metri, au rol de monitorizare. Doctorul trebuie să țtie exact dacă apar schimbări. Poziția copilului, de exemplu, este unul din numeroșii indicatori folosiți pentru a preconiza momentul nașterii.
Desigur, nu toate problemele pot fi detectate în timpul sarcinii. Există complicații care nu pot fi determinate decât după naștere. Pe de altă parte, aceste teste sunt absolut necesare pentru a ști exact care este situația bebelușului. În cazul apariției unor complicații este mai bine să fiți prevenită din timp.
La fel, aceste teste vă ajută să știți dacă există probleme cu dumneavoastră. Analizele de sânge regulate vor detecta din timp potențiale infecții care să pot afecta sănătatea, atât a dumneavoastră cât și a bebelușului. Medicul dumneavostră vă poate organiza un program exact de consult pe durata sarcinii și este neapărat nevoie să îl urmați. Multe potențiale probleme pot fi găsite din timp atâta vreme cât urmați programul respectiv.
[…] ați luat, cu ce motiv și în ce doze. Doctorul poate astfel să calculeze exact riscurile iar o ecografie poate confirma dacă există sau nu […]
Foarte benefic articolul si de mare ajutor multumesc 123 mama
Foarte interesant si benefic acest articol. Bine de stiut pe viitor