Medicația in timpul sarcinii

Un lucru pe care nu trebuie să îl uităm niciodată este legătura fizică dintre mamă și făt în perioada sarcinii. Orice substanță consumată de către mamă poate avea un efect direct sau indirect asupra bebelușului.

 

Primul trimestru de sarcină este cel mai important. În funcție de situație, unele medicamente pot fi luate dar numai cu un consult medical prealabil. Evident, nimeni nu vrea să se îmbolnăvească. Există situații în care efectiv nu aveți altă opțiune decât medicamentele. Majoritatea medicamentelor des folosite au fost testate în cadrul unor studii pentru a afla exact care este efectul lor asupra bebelușului. Evident, majoritea testelor au fost făcute pe animale.

 

În funcție de rezultatele obținute au fost create categorii de risc. Există medicamente precum paracetamolul sau insulina care nu au absolut nici un efect negativ asupra dezvoltării bebelușului. Altele precum diazepamul sau tetraciclina pot produce anomalii severe iar o ultimă categorie o reprezintă substanțele din categoria hormonilor și steroizilor care sunt strict interzise.

 

Orice prospect va menționa sarcina în lista de contraindicații atunci când este cazul.     

 

Același principiu se aplică și în cazul tratamentelor naturiste. Deși acestea sunt, în general, mult mai puțin periculoase, cel mai bine este să citiți prospectul și să vă consultați cu medicul specialist.

 

Așa cum am menționat anterior, există situații în care medicamentele pur și simplu nu pot fi evitate. Dacă suferiți de afecțiuni cronice, întreruperea tratamentului vă poate dăuna atât dumneavoastră cât și bebelușului. Decizia ar trebui să rămână la latitudinea medicului. Acesta vă poate găsi o variantă alternativă sau o reducere a dozei de medicament, în limitele posibilului. De exemplu dacă suferiți de astm bronșic, aveți opțiunea tratamentului inhalatoriu. Din moment ce efectul acestuia este concentrat asupra plămânilor, cantitatea de substanță care ajunge în sânge este minimă.

 

La polul opus există suplimente sub formă de pastile care pot fi luate în timpul sarcinii. Unele dintre ele sunt chiar recomandate în cazul unor deficiențe precum lipsa de vitamine. Din nou, nu încercați sub nici o formă automedicația. Chit că fiecare medicament vine cu propriul prospect, nu puteți ști exact ce efect va avea asupra organismului dumneavoastră sau asupra bebelușului. Consultați, deci, medicul specialist înainte de a încerca.

 

Un risc îl prezintă administrarea medicamentelor înainte să aflați că sunteți însărcinată. Ce trebuie să faceți este să explicați clar medicului ce anume ați luat, cu ce motiv și în ce doze. Doctorul poate astfel să calculeze exact riscurile iar o ecografie poate confirma dacă există sau nu probleme.

 

În anumite situații este posibil ca medicul să vă prescrie un medicament în al cărui prospect se precizează sarcina în lista de contraindicații. Acestea sunt medicamente care în general nu creează efecte negative. Aici punem accentul pe în general. Aici aveți două opțiuni: fie să refuzați tratamentul fie să vă adresați unui al doilea specialist. Până la urmă doctorul vă poate prescrie un tratament dar nu vă poate obliga să îl și luați iar o a doua opinie nu strică.

 

Ca sfat general, încercați să evitați medicamentele pe întreaga durată a sarcinii iar atunci când aceasta nu este o posibilitate, adresați-vă mnedicului iar dacă nu sunteți sigură, căutați o a doua opinie.

Related Articles

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Latest Articles

Modul în care trăiesc emoțiile părinții poate afecta dezvoltarea copilului

În cadrul familiilor noastre, modul în care ne exprimăm sentimentele, vorbim despre ele și le gestionăm poate avea un impact profund asupra copiilor noștri....

Kaufland se alătură celei de-a 10-a ediții a Colectei Naționale de Alimente prin Cutia cu fericire

Kaufland România anunță participarea sa la cea de-a 10-a ediție a Colectei Naționale de Alimente, inițiativă derulată de Federația Băncilor pentru Alimente din România...

Timp pentru familie. Românii au talent, o nouă ediție, diseară

O nouă săptămână se apropie de final, așa că e vremea pentru talent, pentru momentele autentice, în care se pune suflet și se lasă...

Până pe 30 aprilie, profesorii își pot rezerva locul, în exclusivitate, la cel mai mare eveniment educațional din Europa

Până la data de 30 aprilie a.c., personalul din sistemul de învățământ universitar și preuniversitar din România beneficiază de exclusivitate și de tarife preferențiale...

Amenzi usturătoare pentru părinții care-și iau copiii în vacanțe în timpul cursurilor

Părinții care își iau copiii în vacanțe în timpul cursurilor școlare se pot confrunta acum cu amenzi usturătoare, iar aceste controale nu se limitează...