9 pași pentru o educație eficientă

Creșterea copiilor este una dintre cele mai grele și împlinitoare locuri de muncă din lume – și cea pentru care s-ar putea să te simți cel mai puțin pregătit. Aceste 9 sfaturi pentru creșterea copiilor te pot ajuta să te simți mai împlinit ca părinte.

  1. Crește stima de sine a copilului

Tonul vocii, limbajul corpului și fiecare expresie sunt absorbite de copiii tăi. Cuvintele și acțiunile tale ca părinte afectează dezvoltarea stimei de sine mai mult decât orice altceva.

Lăudarea realizărilor, oricât de mici, îi va face să se simtă mândri; lăsând copiii să facă lucrurile în mod independent îi va face să se simtă capabili și puternici. În schimb, disprețuirea comentariilor sau compararea nefavorabilă a unui copil cu altul îi va face pe aceștia să se simtă lipsiți de valoare.

Evitați să faceți declarații încărcate sau să folosiți cuvinte ca arme. Comentarii de genul „Ce prostie faci!” sau „Te porți mai mult ca un bebeluș decât fratele tău mai mic!” provocă pagube la fel ca loviturile fizice.

Alege-ți cuvintele cu grijă și fii plin de compasiune. Spune-le copiilor tăi că toată lumea greșește și că îi iubești în continuare, chiar și atunci când nu îți place comportamentul lor.

  1. Nu-l mai critica

Te-ai oprit vreodată să te gândești de câte ori reacționezi negativ la copiii tăi într-o anumită zi? S-ar putea să te trezești că critici mult mai des decât complimentezi. Cum te-ai simți cu un șef care te-a tratat cu atâta îndrumare negativă, chiar dacă a fost bine intenționat?

Abordarea mai eficientă este să-i surprinzi pe copii făcând ceva corect: „Ți-ai făcut patul, grozav!” sau “Te priveam jucandu-te cu sora ta și ai avut foarte multă răbdare”. Aceste afirmații vor ajuta mai mult să încurajeze un comportament bun pe termen lung decât mustrările repetate.

Găsește ceva de lăudat în fiecare zi. Fii generos cu recompense – dragostea, îmbrățișările și complimentele tale pot face minuni și sunt adesea suficient de răsplătite. În curând veți descoperi că „creșteți” mai mult comportamentul pe care ați dori să îl vedeți.

  1. Stabilește limite și fii consecvent cu disciplina ta

Disciplina este necesară în fiecare gospodărie. Scopul disciplinei este de a ajuta copiii să aleagă comportamente corecte și să învețe autocontrolul. Ei pot testa limitele pe care le stabiliți pentru ei, dar au nevoie de acele limite pentru a deveni adulți responsabili.

Stabilirea regulilor casei îi ajută pe copii să-ți înțeleagă așteptările și să dezvolte autocontrolul. Unele reguli ar putea include: să nu fie televizor până când nu se termină temele și nu sunt permise loviri, insulte sau tachinări dureroase.

S-ar putea să doriți să aveți un sistem în vigoare: un avertisment, urmat de consecințe precum un „time out” sau pierderea privilegiilor. O greșeală comună pe care o fac părinții este nerespectarea consecințelor. Nu poți disciplina copiii pentru că răspund într-o zi și ignora asta în următoarea. A fi consecvent este esențial.

  1. Fă-ți timp pentru el

Este adesea greu pentru părinți și copii să se întâlnească pentru o masă în familie, darămite să petreacă timp de calitate împreună. Dar probabil că nu există nimic pe care copiii le-ar dori mai mult. Trezește-te cu 10 minute mai devreme dimineața ca să poți lua micul dejun cu copilul tău sau să lași vasele în chiuvetă și să faci o plimbare după cină. Copiii care nu primesc atenția pe care și-o doresc de la părinți deseori se comportă prost pentru că sigur sunt siguri că vor fi observați în acest fel.

Mulți părinți consideră că este plin de satisfacție să programeze timp împreună cu copiii lor. Creați o „noapte specială” în fiecare săptămână pentru a fi împreună și lăsați-i pe copii să vă ajute să decidă cum să-și petreacă timpul. Căutați alte modalități de a vă conecta — puneți o notă sau ceva special în cutia de prânz a copilului dvs.

Adolescenții par să aibă nevoie de mai puțină atenție totală din partea părinților lor decât copiii mai mici. Deoarece există mai puține ferestre de oportunitate pentru părinți și adolescenți de a se reuni, părinții ar trebui să facă tot posibilul pentru a fi disponibili atunci când adolescentul își exprimă dorința de a vorbi sau de a participa la activitățile de familie. Participarea la concerte, jocuri și alte evenimente cu adolescentul comunică grija și vă permite să aflați mai multe despre copilul dvs. și prietenii lui în moduri importante.

Nu te simți vinovat dacă ești un părinte care lucrează. Copiii își vor aminti de multele lucruri mici pe care le faci – să faci floricele de porumb, să joci cărți, să faci cumpărături.

  1. Fii un model bun!

Copiii mici învață multe despre cum să acționeze urmărindu-și părinții. Cu cât sunt mai tineri, cu atât iau mai multe indicii de la tine. Înainte de a da lovituri sau de a-ți arunca topul în fața copilului, gândește-te la asta: așa vrei să se comporte copilul tău când este furios? Fiți conștienți de faptul că sunteți urmărit în mod constant de copiii dvs. Studiile au arătat că copiii care lovesc au, de obicei, un model pentru agresivitate acasă.

Modelați trăsăturile pe care doriți să le vedeți la copiii dvs.: respect, prietenie, onestitate, bunătate, toleranță. Manifestați un comportament altruist. Fă lucruri pentru alți oameni fără a te aștepta la o recompensă. Exprimă mulțumiri și complimente. Mai presus de toate, tratați-vă copiii așa cum vă așteptați ca alți oameni să vă trateze.

  1. Faceți din comunicare o prioritate

Nu te poți aștepta ca copiii să facă totul pur și simplu pentru că tu, ca părinte, „așa spui”. Ei vor și merită explicații la fel de mult ca și adulții. Dacă nu ne facem timp să explicăm, copiii vor începe să se întrebe despre valorile și motivele noastre și dacă au vreo bază. Părinții care relaționează cu copiii lor le permit să înțeleagă și să învețe fără a judeca.

Faceți-vă clare așteptările. Dacă există o problemă, descrie-o, exprimă-ți sentimentele și invită-ți copilul să lucreze cu tine la o soluție. Asigurați-vă că includeți consecințele. Faceți sugestii și oferiți alegeri. Fii deschis și la sugestiile copilului tău. Negociați. Copiii care participă la decizii sunt mai motivați să le ducă la îndeplinire.

  1. Fii flexibil și dispus să-ți adaptezi stilul parental

Dacă te simți adesea „dezamăgit” de comportamentul copilului tău, poate că ai așteptări nerealiste. Părinții care gândesc în „trebuie” (de exemplu, „Copilul meu ar trebui să fie instruit până acum”) ar putea considera că este util să citească mai multe despre subiect sau să discute cu alți părinți sau specialiști în dezvoltarea copilului.

Dacă te trezești că îi spui în mod constant „nu” copilului tău de 2 ani, caută modalități de a-ți modifica mediul înconjurător, astfel încât mai puține lucruri să fie interzise. Acest lucru va cauza mai puțină frustrare pentru amândoi.

Pe măsură ce copilul tău se schimbă, va trebui să-ți schimbi treptat stilul parental. Sunt șanse ca ceea ce funcționează acum cu copilul dumneavoastră să nu mai funcționeze la fel de bine într-un an sau doi.

Adolescenții tind să se uite mai puțin la părinți și mai mult la colegii lor pentru modele de urmat. Dar continuă să oferi îndrumări, încurajare și disciplină adecvată, permițând în același timp adolescentului tău să câștige mai multă independență. Și profitați de fiecare moment disponibil pentru a face o conexiune!

8. Arată că dragostea ta este necondiționată

Ca părinte, ești responsabil pentru corectarea și îndrumarea copiilor tăi. Dar modul în care vă exprimați îndrumările corective face toată diferența în modul în care un copil le primește. Când trebuie să vă confruntați copilul, evitați învinovățirea, criticarea sau găsirea greșelilor, care rănesc stima de sine și pot duce la resentimente. În schimb, încercați să hrăniți și să încurajați, chiar și atunci când vă disciplinați copiii. Asigură-te că ei știu că, deși vrei și te aștepți mai bine data viitoare, dragostea ta este acolo, indiferent de ce.

  1. Cunoaște-ți propriile nevoi și limitări ca părinte

Sunteți un părinte imperfect. Ai puncte tari și puncte slabe ca lider de familie. Recunoaște-ți abilitățile — „Sunt iubitor și dedicat”. Promite să lucrezi la punctele tale slabe — „Trebuie să fiu mai consecvent cu disciplina”. Încearcă să ai așteptări realiste pentru tine, partenerul tău și copiii tăi. Nu trebuie să ai toate răspunsurile – fii iertător cu tine însuți.

Și încercați să faceți din parenting un loc de muncă gestionabil. Concentrați-vă pe zonele care necesită cea mai mare atenție, mai degrabă decât să încercați să abordați totul dintr-o dată. Recunoaște când ești epuizat. Fă-ți timp de la educația parentală pentru a face lucruri care te vor face fericit.

Concentrarea asupra nevoilor tale nu te face egoist. Înseamnă pur și simplu că îți pasă de propria ta bunăstare, care este o altă valoare importantă de modelat pentru copiii tăi.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Latest Articles

Hemoroizi la copii. Cauze, simptome și tratament

În societatea modernă, hemoroizii sunt adesea considerați o problemă a adulților, asociată cu stilul de viață sedentar, alimentația necorespunzătoare sau alte condiții medicale. Totuși,...

Leacuri bătrânești pentru colici la bebeluși

Colicile la bebeluși sunt o problemă comună care poate crea mult disconfort pentru micuți și îngrijorare pentru părinți. Aceste episoade de plâns și iritabilitate...

Secreția galbenă la ochii copiilor. Cauze, diagnostic și tratament

Secreția galbenă la ochii copiilor este o problemă comună care poate provoca îngrijorare părinților. Aceasta poate fi un simptom al unei varietăți de afecțiuni,...

Febră la copii fără alte simptome. Ce trebuie să știe părinții

Febra la copii, în special atunci când apare fără alte simptome evidente, poate fi o sursă majoră de îngrijorare pentru părinți. Deși febra în...

10 licee implicate în acțiuni pentru sustenabilitate și mediu, premiate în cadrul proiectului Eco-nomie pentru comunitatea ta

Junior Achievement (JA) România a încheiat ediția-pilot a proiectului Eco-nomie pentru comunitatea ta, inițiativă derulată cu sprijinul Raiffeisen Bank România pentru a susține liceele...