Ziua egalitatii de sanse intre femei si barbati in Romania

0

In urma cu 5 ani, data de 8 Mai  a fost declarata „Ziua egalitatii de sanse intre femei si barbati in Romania”. In fiecare an sunt initiate o serie de actiuni  de catre Agentia Nationala de Egalitate de Sanse intre Femei si Barbati (ANES), anul acesta punandu-se accent  pe masurile de prevenire  si combatere a discriminarii pe criteriu de gen, precum si a violentei de gen.

Scopul acestor actiuni este cresterea nivelului de constientizare a beneficiilor pe care le aduce societatii promovarea principiului egalitatii.

Potrivit unui raport emis de Comisia Europeana in 2018, femeile din Uniunea Europeana castiga cu 16,2% in medie mai putin decat barbatii.

In Romania, conform datelor Eurostat, decalajul era in 2016 de 5,2% comparativ cu anul 2010 cand era de 8,8%.

La nivel european, Grecia ocupa locul fruntas cu un decalaj de 25,3%, ramanand constant in toti anii analizati.

Printre factorii care contribuie la aceste decalaje sunt functiile de conducere detinute de barbati, numai 6,3% dintre directorii executivi sunt femei.

Un alt motiv este faptul ca femeia preia sarcinile neremunerate precum ingrijirea gospodariei si a copiilor.

O alta problema este faptul ca in anumite domenii femeile sunt suprareprezentate, in timp ce in altele acelasi lucru se intampla si cu barbatii, iar in zonele rurale gradul de ocupare a pietei muncii de catre femei este foarte scazut.

In Uniunea Europeana echivalentul acestei zile este data de 3 Noiembrie, Ziua Europeana a Egalitatii Salariale. La aceasta data, in mod simbolic, femeile inceteaza sa mai fie platite. Cu alte cuvinte, o femeie trebuie sa munceasca  in medie cu 59 de zile pe an in plus ca sa castige cat un barbat.

Un bun exemplu de urmat este Islanda care este prima tara care a luat masuri concrete in acest sens. Din 2018 este interzis ca un barbat sa fie mai bine platit decat o femeie pentru aceeasi functie. Conform legislatiei, companiile si institutiile guvernamentale care au minim 25 de angajati trebuie sa obtina un certificat de remunerare egala, in caz contrar sunt amendati daca nu dovedesc ca exista egalitate la salarizare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here