De 1 iunie, Virgil Ianțu alături de echipa “Copiii spun…” trage un semnal de alarmă asupra bullying-ului online și abuzului verbal la care sunt supuși copiii de către adulții din jurul lor. “Am observat tot mai des un fenomen îngrijorător: copiii sunt supuși abuzurilor verbale și comentariilor jignitoare. Sunt criticați pentru opiniile lor, pentru modul în care vorbesc, pentru pasiunile lor sau pentru felul în care se exprimă. Această libertate de exprimare prost înțeleasă îi transformă pe mulți adulți în agresorii copiilor pe care ar trebui de fapt, să-i susțină în exprimarea emoțiilor și gândurilor lor. Aceștia reprezintă oglinda societății noastre și este de datoria noastră să îi protejăm și să îi ghidăm cu blândețe” (Virgil Ianțu)
În 2021, Virgil Ianțu și Romanian Artists Agency relansau emisiunea fenomen “Copiii spun lucruri trasnite”, show care a cucerit rapid și mediul online, devenind prima emisiune online de edutainment din România. Proiectul “Copiii spun…cu Virgil Ianțu” este singura platformă din țara noastră care încurajează copiii să se exprime liber și îi îndeamnă pe adulți să asculte ceea ce au de spus cei mici.
La 3 ani de la lansare, datorită accesibilității publicului la produs, fenomenul de hate online nu a întârziat să apară și în comunitatea “Copiii spun”. Prin urmare, Virgil Ianțu lansează alături de copii un manifesto prin care dorim să subliniem importanța comportamentului responsabil al adulților în mediul online, si nu numai. Un copil trebuie ghidat și învățat, nu jignit, etichetat sau abuzat verbal. Încurajăm adulții să își asume rolul de modele pozitive și să evite comentariile negative atunci când nu au nimic constructiv de spus.
“Mă bucură ca datorită emisiunii “Copiii spun”…cu mine, ei își fac auzite vocile și gândurile, dar e trist când observi câtă judecată și energie negativă întâmpină în online dar și, în general, în jurul lor. Și nu mă refer doar la copiii ce vin în emisiune. Copiii și adolescenții care apar în reclame, filme, care își fac propriile canale media, care își explorează pasiuni, care încearcă să își facă într-un fel sau altul vocea auzită, care încearcă să inspire. Adulții care au astfel de porniri ar trebui să se uite din nou la copilul din ei, care ar trebui să nu dispară niciodată. Orice vorbă aruncată în vânt, orice jignire sau judecată, poate marca un copil pe termen lung.
Haideți să îi susținem, să îi educam, să îi ghidăm, cu respect, admirație și iubire, așa cum și nouă ne place să fim, iubiți și admirați pentru ceea ce suntem”. (Virgil Ianțu).
Copiii constituie una dintre cele mai vulnerabile categorii sociale. Deși nu au reprezentanți în societatea civilă, ei vor fi cei care ne vor reprezenta în viitor. Etichetarea copiilor și comentariile dure la adresa acestora nu trebuie încurajată. Cuvintele dor și dărâmă, la fel de mult ca și un gest sau o faptă. De aceea, este esențial să-i învățăm cum să gândească, nu ce să gândească.