Un tânăr de 16 ani a murit luni seară la Spitalul de Urgență din Târgu Jiu, după ce a așteptat ore întregi transferul cu o ambulanță la un spital din Craiova. Pacientul, diagnosticat cu peritonită, avea nevoie urgentă de o intervenție chirurgicală. În lipsa unui medic chirurg pediatric, operația nu a fost efectuată, iar transferul către Craiova a fost amânat, cu consecințe fatale. Autoritățile au deschis o anchetă penală pentru ucidere din culpă, iar cazul a declanșat un val de reacții și investigații.
Adolescentul a ajuns la spital însoțit de asistenta maternală, care îl crește de la vârsta de 3 ani. Tânărul acuza dureri abdominale puternice, iar în urma investigațiilor, inclusiv a unei tomografii, i s-a pus diagnosticul de peritonită. În mod obișnuit, o astfel de afecțiune necesită o intervenție chirurgicală de urgență, însă medicul chirurg de gardă a decis că băiatul trebuie transferat la Spitalul din Craiova, unde era disponibil un medic pediatru de specialitate. În acel moment, însă, nu exista o ambulanță cu medic disponibilă în Târgu Jiu, iar unitatea din Craiova a trimis un echipaj complet după aproape șase ore. Din păcate, băiatul a murit înainte de a fi transportat.
„Copilului meu îi era rău și nu au făcut nimic”
Asistenta maternală, Bianca Iacob, a declarat că băiatul a fost „plimbat dintr-o parte în alta” și că medicii au evitat să intervină. „Mi l-au ținut mult timp și mi l-au plimbat dintr-o parte în alta și au zis că nu e de competența lor. Copilului meu îi era rău și nu au făcut nimic”, a povestit aceasta.
Conducerea Serviciului de Ambulanță Gorj a confirmat lipsa de personal medical specializat, dar a precizat că, în astfel de cazuri, există opțiunea ca medicul spitalului să însoțească pacientul în ambulanță. Managerul Ambulanței Gorj, Tibi Tătaru, a declarat că „există un deficit marcant de medici” în județ, dar că protocolul ar permite medicilor să se deplaseze alături de pacient până la o unitate specializată.
S-au deschis mai mult anchete
În urma tragediei, Colegiul Medicilor, Direcția de Sănătate Publică Gorj și Poliția au deschis anchete. Chirurgul de gardă a primit o amendă de 3.000 de lei pentru refuzul de a opera, iar doctorița de la Urgențe a fost sancționată similar. De asemenea, DSP Gorj a identificat nereguli în documentele medicale, inclusiv lipsa orei de internare.
Oficialii Spitalului Județean Târgu Jiu au anunțat că s-a format o comisie de cercetare disciplinară pentru a analiza incidentul.
Reacția medicului de gardă
Medicul Amza David, aflat în gardă la momentul incidentului, a explicat decizia sa într-o postare pe Facebook, invocând lipsa resurselor medicale. Acesta a descris situația ca fiind una de „patologie complexă” și a menționat că băiatul a fost stabil în momentul consultului, dar a avut nevoie de specialiști pe care spitalul din Târgu Jiu nu îi are. Medicul a spus că a ales transferul la un centru adecvat, crezând că astfel îi va oferi băiatului șanse mai mari de supraviețuire.
„M-am întrebat: să îl operez, depășindu-mi competența, riscând să evolueze nefavorabil? Am ales a doua variantă, să solicit transferul”. a declarat Amza David, subliniind că spitalul din Târgu Jiu se confruntă cu lipsuri grave de personal medical specializat.
Cazul a generat indignare și solicitări de reforme în sistemul sanitar, mai ales în spitalele din zonele mai puțin dotate cu specialiști. Președinta Colegiului Medicilor, Cătălina Poaină, a declarat că este esențial să se acționeze „cât se poate de repede și de transparent” pentru a se clarifica împrejurările în care a avut loc tragedia.