Un adolescent de 16 ani a murit la spitalul din Târgu Jiu în timp ce aștepta ambulanța. „Copilului meu îi era rău și nu au făcut nimic”

Un tânăr de 16 ani a murit luni seară la Spitalul de Urgență din Târgu Jiu, după ce a așteptat ore întregi transferul cu o ambulanță la un spital din Craiova. Pacientul, diagnosticat cu peritonită, avea nevoie urgentă de o intervenție chirurgicală. În lipsa unui medic chirurg pediatric, operația nu a fost efectuată, iar transferul către Craiova a fost amânat, cu consecințe fatale. Autoritățile au deschis o anchetă penală pentru ucidere din culpă, iar cazul a declanșat un val de reacții și investigații.

Adolescentul a ajuns la spital însoțit de asistenta maternală, care îl crește de la vârsta de 3 ani. Tânărul acuza dureri abdominale puternice, iar în urma investigațiilor, inclusiv a unei tomografii, i s-a pus diagnosticul de peritonită. În mod obișnuit, o astfel de afecțiune necesită o intervenție chirurgicală de urgență, însă medicul chirurg de gardă a decis că băiatul trebuie transferat la Spitalul din Craiova, unde era disponibil un medic pediatru de specialitate. În acel moment, însă, nu exista o ambulanță cu medic disponibilă în Târgu Jiu, iar unitatea din Craiova a trimis un echipaj complet după aproape șase ore. Din păcate, băiatul a murit înainte de a fi transportat.

„Copilului meu îi era rău și nu au făcut nimic

Asistenta maternală, Bianca Iacob, a declarat că băiatul a fost „plimbat dintr-o parte în alta” și că medicii au evitat să intervină. „Mi l-au ținut mult timp și mi l-au plimbat dintr-o parte în alta și au zis că nu e de competența lor. Copilului meu îi era rău și nu au făcut nimic”, a povestit aceasta.

Conducerea Serviciului de Ambulanță Gorj a confirmat lipsa de personal medical specializat, dar a precizat că, în astfel de cazuri, există opțiunea ca medicul spitalului să însoțească pacientul în ambulanță. Managerul Ambulanței Gorj, Tibi Tătaru, a declarat că „există un deficit marcant de medici” în județ, dar că protocolul ar permite medicilor să se deplaseze alături de pacient până la o unitate specializată.

S-au deschis mai mult anchete

În urma tragediei, Colegiul Medicilor, Direcția de Sănătate Publică Gorj și Poliția au deschis anchete. Chirurgul de gardă a primit o amendă de 3.000 de lei pentru refuzul de a opera, iar doctorița de la Urgențe a fost sancționată similar. De asemenea, DSP Gorj a identificat nereguli în documentele medicale, inclusiv lipsa orei de internare.

Oficialii Spitalului Județean Târgu Jiu au anunțat că s-a format o comisie de cercetare disciplinară pentru a analiza incidentul.

Reacția medicului de gardă

Medicul Amza David, aflat în gardă la momentul incidentului, a explicat decizia sa într-o postare pe Facebook, invocând lipsa resurselor medicale. Acesta a descris situația ca fiind una de „patologie complexă” și a menționat că băiatul a fost stabil în momentul consultului, dar a avut nevoie de specialiști pe care spitalul din Târgu Jiu nu îi are. Medicul a spus că a ales transferul la un centru adecvat, crezând că astfel îi va oferi băiatului șanse mai mari de supraviețuire.

M-am întrebat: să îl operez, depășindu-mi competența, riscând să evolueze nefavorabil? Am ales a doua variantă, să solicit transferul”. a declarat Amza David, subliniind că spitalul din Târgu Jiu se confruntă cu lipsuri grave de personal medical specializat.

Cazul a generat indignare și solicitări de reforme în sistemul sanitar, mai ales în spitalele din zonele mai puțin dotate cu specialiști. Președinta Colegiului Medicilor, Cătălina Poaină, a declarat că este esențial să se acționeze „cât se poate de repede și de transparent” pentru a se clarifica împrejurările în care a avut loc tragedia.

 

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Latest Articles

Alăptarea după un început greu. Cum să îți recapeți încrederea după o experiență mai puțin reușită

Alăptarea este o experiență unică, plină de beneficii pentru mamă și copil, dar pentru multe mame, începutul poate fi mai dificil decât și-ar fi...

Soluția ta împotriva răcelilor din sezonul rece: Sterimar Cupru

Sezonul rece vine cu provocări pentru sănătatea noastră, iar infecțiile respiratorii se află în prim-plan. Nasul înfundat, respirația îngreunată sau senzația de uscăciune nazală...

Modul în care copiii te învață lecții de viață neașteptate. Povești reale despre ce au învățat mamele de la copiii lor

Fiecare zi alături de un copil poate fi o lecție despre cum să privim lumea prin ochii lor. La început, în calitate de părinți,...

Confesiunile mămicii imperfecte. Învăță să accepți că nu poți face totul perfect

Când devii mamă, visul de a fi perfectă este inevitabil. Ne imaginăm cum vom reuși să jonglăm între toate responsabilitățile zilnice – de la...

Tabieturi de 5 minute care schimbă ziua unei mame

Viața unei mame este adesea un dans continuu între responsabilități casnice, grijile pentru copii și, în multe cazuri, un loc de muncă solicitant. În...
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com