Tromboza în sarcină

0

Tromboza venoasă profundă reprezintă un procent ridicat în ce privește rata de mortalitate a femeilor însărcinate. Se manifestă prin intermediul cheagurilor formate într-o venă profundă, de regulă la nivelul picioarelor, iar complicația ce conduce la deces este, de regulă, embolia pulmonară.

Un rol important în apariția TVP este reprezentat de istoricul persoanei. De vreme ce sarcina în sine aduce după sine hipercoagulabilitate și un risc de până la cinci ori mai mare de TVP, există câțiva alți factori ce pot determina apariția fenomenului și trebuie urmăriți prin intermediul abordării complexe ce include evaluare și, eventual, tratament chiar dinaintea apariției sarcinii. Dintre factorii de risc enumerăm: intervenții chirurgicale recente, cancer, obezitate, fumat, lipsa activității fizice, metode contraceptive bazate pe hormoni și anumite condiții genetice (deficiență de antitrombină, proteină C, proteină S).

Este necesară inițierea terapiei anticoagulante după confirmarea diagnosticului de TVP, pentru a preveni extensia trombului,  apariția EP, recurenţa trombozei şi dezvoltarea sindromului posttrombotic. Heparina fracționată este utilizată în cadrul abordării terapeutice întrucât doza poate fi stabilită mai ușor pe baza efectului anticoagulant predictibil. Dar atât heparina fracționată cât și heparina nefracționată nu traversează placenta și nu produc efecte teratogene sau sângerare fetală.

Din cauza incidenței crescute a trombozei venoase profunde, se recomandă contactarea unui specialist pentru a determina în ce măsură există riscul apariției acesteia în cadrul sarcinii. Metodele clinice se bazează pe scoruri de probabilitate, iar uneori specificitatea acestora poate fi redusă în cazul pacientelor însărcinate, dar riscul de tromboză trebuie diminuat prin atenție și urmărire constantă a evoluției sarcinii.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here