Triclosanul și problemele în timpul sarcinii

0

Triclosanul este un compus chimic antibacterial și antifungic care poate fi găsit în multe produse de igienă. Folosit încă din anii 70 a fost creat ca dezinfectant folosit în spitale dar de-a lungul timpului modurile sale de folosire s-au diversificat, incluzând produsele de igienă menționate anterior, printre care șampoane, deodorante și pastă de dinți.

Încetul cu încetul, acest compus chimic a ajuns în aproximativ 75% din produsele de acest gen disponibile. Și touși un studiu efectuat în 2010 la Universitaea din Florida arată că s-ar putea sa existe evente negative asupra femeilor însărcinate cauzate de absorbția prin piele a triclosanului.

Aparent triclosanul diminuează sinteza unei enzime implicate în metabolismul hormonilor estrogeni. Pe perioada sarcinii aceasta ar putea duce la efecte nedorite asupra fetusului, precum impactul negativ asupra dimensiunilor acestuia.

Câțiva ani mai târziu în 2015 un alt studiu a relevat că o astfel de corelație ar fi o într-adevăr o posibilitae dar nu există suficiente dovezi pentru a confirma cu certitudine. Oricum se pare că administrația americană a hotărât să nu riște, de acea folosirea triclosanului în produsele pentru igienă a început să scadă, deși trebuie să recunoaștem că va fi destul de dificil, din moment ce compusul este parte din aproximativ 2000 de produse diferite. La momentul actual printre produsele disponibile la noi în țară care conțin acest compus se numără acelea care sunt descrise a fi ,,antibacteriene” și antimicrobiene”

                                                                     

Este posibil ca triclosanul să aibă un efect disruptor hormonal, ori aceste efecte pot însemna orice, de la tulburări de dezvoltare a fătului la defecte congenitale sau apariția unor tumori cancerigene.

E drept, la momentul acesta părerile sunt împărțite. Administrația americană consideră că posibilitățile sunt reale, pe de altă parte agențiile canadiene au ajuns la concluzia că singurul efect negativ al acestui compus este asupra mediului, atunci când este folosit în cantități mari.

Cert este că cea mai sigură cale ar fi evitarea produselor ,,antibacteriene și ,,antimicrobiene” cel puțin pe perioada sarcinii. Așa cum știm, sănătatea fătului este legată de ceea a mamei și toate substanțele care ajung în organismul acesteia au efect direct și asupra fetusului. De multe ori cuvintele precum ,,antibacterian” sau ,,antimicrobian” sunt un simplu artificiu de marketing iar produsul nu are un efect semnificativ diferit. De aceea cel mai simplu este să verificați eticheta. Atâta timp cât triclosanul este menționat printre ingrediente e mai bine să alegeți alt produs.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here