Tot ce trebuie să știți despre alăptare

Alăptarea poate fi unele dintre cele mai vesele momente pe care le împărtășești cu noul tău copil. Vă permite să formați o conexiune mai profundă cu copilul , oferindu-i în același timp nutrienții vitali de care au nevoie pentru a supraviețui, a crește și a rămâne sănătoși.

Însă, alăptarea poate fi, de asemenea, epuizantă pentru mamele care se află la prima experiență de acest gen. Fie că nu ești sigur cum să alăptezi eficient sau dacă încerci să te decizi între alăptare și alăptare cu lapte praf, nu-ți face griji. Suntem aici pentru a vă ajuta. Am adunat tot ce trebuie să știți pentru a lua o decizie cu privire la alăptare, precum și informații și sfaturi pentru a ajuta la succesul alăptării odată ce începeți.

Este important să rețineți că a decide să alăptați este o alegere personală și modul în care vă creșteți copilul depinde în cele din urmă de preferințele dvs. De asemenea, amintiți-vă că alăptarea este o abilitate învățată – o călătorie pe care tu și copilul tău o veți porni împreună, în timp ce primiți cel mai nou venit în familia dvs.

Ce poți face înainte de a se naște copilul tău

Înainte ca bebelușul să se nască, există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a vă pregăti și pentru a face ca experiența de alăptare să se desfășoare mai bine odată ce copilul dumneavoastră sosește.

Investește în îngrijirea prenatală – Îngrijirea prenatală include alegerea unui medic care să-ți monitorizeze sarcina și participarea la controale prenatale. Acest lucru vă poate ajuta să evitați o naștere prematură (bebelușii născuți înainte de 37 de săptămâni de sarcină). Bebelușii prematuri tind să aibă mai multe probleme la alăptare decât bebelușii născuți la termen.

Luați un curs de alăptare – Multe organizații și spitale oferă cursuri de alăptare pentru a vă învăța elementele de bază.

Discutați cu medicul dumneavoastră – Discutați cu medicul dumneavoastră despre dorința de a alăpta pentru a vă asigura că orice leziuni anterioare pe care le aveți sau orice suplimente, medicamente sau contraceptive pe care le luați sunt sigure pentru alăptare. De asemenea, medicul dumneavoastră se poate asigura că puteți alăpta cât mai curând posibil după naștere, ceea ce este important pentru prima oră de viață a copilului dumneavoastră.

Vorbește cu prietenii – Vorbește cu prietenii despre alăptare sau alătură-te unui grup de sprijin pentru alăptare. Ei pot oferi asistență și îndrumare dacă aveți întrebări.

Obțineți tot ce aveți nevoie – Cumpărați tot ce aveți nevoie pentru alăptare, inclusiv sutiene pentru alăptare, tampoane pentru mamelon, huse pentru alăptare, perne pentru alăptare, o pompă de sân etc.

Beneficiile alăptării pentru copilul dumneavoastră

Laptele tău matern oferă nenumărate beneficii pentru sănătatea și dezvoltarea bebelușului tău. Este perfect potrivit pentru a furniza nutrienții de care are nevoie copilul dumneavoastră, precum și celule, hormoni și anticorpi care luptă împotriva bolilor.

Primul tău lapte, numit colostru, este considerat „aur lichid” – nu numai pentru culoarea sa bogată, galbenă, ci și pentru că este plin de nutrienți și anticorpi și ajută sistemul digestiv al nou-născuților să crească și să funcționeze corect. În primele una sau două săptămâni din viața copilului dumneavoastră, colostrul dumneavoastră se va transforma în lapte matur, care conține combinația perfectă de grăsimi, zahăr, apă și proteine de care copilul dumneavoastră are nevoie pentru a crește.

Prevenirea Bolilor

Corpul tău va adapta laptele pe care îl produci în timp. De fapt, se crede că saliva bebelușului tău transferă un „raport de stare” corpului tău pentru a-l ajuta să modifice conținutul de nutrienți și anticorpi din laptele tău pentru a satisface nevoile în schimbare ale bebelușului tău. Corpul dumneavoastră produce anticorpi pentru a lupta împotriva bolilor prezente în mediul dumneavoastră, făcându-vă laptele special conceput pentru a lupta și împotriva bolilor la care este expus copilul.

Potrivit Academiei Americane de Pediatrie (AAP), alăptarea poate reduce șansele ca bebelușul dumneavoastră să dezvolte următoarele boli și afecțiuni:

Astm
Bacteremia (prezența bacteriilor în sânge)
Diaree/vărsături
Infecții ale tractului respirator
Enterocolită necrozantă (o boală care afectează tractul gastrointestinal la copiii prematuri)
Infecții ale urechii
Infecții ale tractului urinar
Sepsis cu debut tardiv la nou-născuții prematuri
Diabetul de tip 1 și tip 2
Limfom, leucemie și boala Hodgkin
Obezitate infantila
Sindromul morții subite a sugarului
Dezvoltarea tractului digestiv

Formulele pot fi dificile pentru dezvoltarea tractului digestiv al copilului dumneavoastră, deoarece sunt făcute din lapte de vacă. Va fi nevoie de timp pentru ca stomacul bebelușului să se adapteze la digerarea laptelui non-uman. Acest lucru este valabil mai ales pentru copiii prematuri.

Laptele matern, pe de altă parte, ajută la căptușirea tractului digestiv al nou-născutului cu cantități mari de bifidobacterii sau bacterii utile care pot preveni creșterea organismelor dăunătoare. De asemenea, deoarece laptele matern vine direct din sân, acesta este întotdeauna steril. Acest lucru ajută la prevenirea problemelor digestive, cum ar fi diareea.

Dezvoltarea maxilarului

Alăptarea promovează dezvoltarea maxilarului, deoarece este mai greu pentru copilul tău să scoată laptele din sân decât un biberon. Acțiunea alăptării (sugerea și oprirea fluxului de lapte) întărește maxilarul bebelușului și ajută la încurajarea creșterii dinților drepti și sănătoși.

Apropiere fizică

Contactul fizic, piele pe piele în timpul alăptării este important pentru nou-născuți. Nu numai că oferă un sentiment de căldură, confort și siguranță bebelușului, dar stimulează producția de oxitocină de către organism, un hormon care vă ajută să vă mențineți calmul și care ajută la fluxul de lapte matern.

Beneficiile alăptării pentru mamă

Alăptarea oferă, de asemenea, beneficii proaspetelor mămici. Pentru început, alăptarea vă permite să satisfaceți imediat foamea bebelușului, fără să vă faceți griji cu privire la biberoane, sterilizarea tetinelor și amestecarea formulei. De asemenea, poate oferi beneficii pentru sănătate, cum ar fi reducerea riscului de a dezvolta diabet de tip 2, anumite tipuri de cancer de sân și cancer ovarian. Alăptarea poate duce, de asemenea, la scăderea sângerării postpartum și poate ajuta uterul să revină mai repede la starea de dinainte de sarcină.

Alăptarea te poate ajuta, de asemenea, să slăbești după naștere, deoarece corpul tău atrage caloriile stocate în timpul sarcinii pentru a le folosi în producția de lapte. În primele trei luni de viață ale copilului tău, corpul tău arde aproximativ 800 de calorii pe zi în timpul alăptării și arde și mai multe calorii în următoarele trei luni. Acest lucru este util în special pentru femeile cu diabet gestațional care doresc să revină la o greutate corporală mai sănătoasă după naștere.

De la colostru la lapte matur

Laptele dumneavoastră matern va ajunge în trei etape: colostru, lapte de tranziție și lapte matur. Colostrul tău „aur lichid” este produs în timpul sarcinii și este prezent la prima naștere. Colostrul conține un amestec de proteine, vitamine și minerale care ajută la apărarea împotriva bacteriilor și virușilor dăunători. Acest lapte timpuriu stimulează, de asemenea, prima mișcare intestinală a bebelușului și reduce riscul de icter.

Corpul tău probabil nu va produce mult colostru, dar nu-ți face griji, copilul tău are nevoie doar de câteva lingurițe per hrănire în primele zile. Alăptarea regulată din prima zi va ajuta corpul să producă următoarea etapă de lapte în câteva zile.

A doua etapă a producției de lapte matern este faza de tranziție. Laptele de tranziție va veni în aproximativ trei până la patru zile după naștere. Va semăna cu laptele amestecat cu suc de portocale și conține niveluri mai scăzute de imunoglobuline și proteine decât colostrul. Cu toate acestea, laptele de tranziție conține mai multă lactoză, grăsimi și calorii.

La aproximativ 10 zile până la două săptămâni după naștere, corpul dumneavoastră va începe să producă lapte matur, care este subțire, alb și uneori ușor albastru. Laptele tău matur este plin cu toate grăsimile și alți nutrienți de care copilul tău are nevoie pentru a crește.

Ce vă poate afecta furnizarea de lapte matern?

Există doi factori principali care pot afecta cât de mult lapte matern produce corpul tău:

Cât de complet este îndepărtat laptele de fiecare dată când alăptați – Producția de lapte crește atunci când sânii sunt goli. Dacă sânii tăi stochează prea mult lapte între alăptari, producția de lapte scade.

Cât de des alăptați sau extrageți pentru a elimina laptele – Producția de lapte crește odată cu extragerea sau hrănirea mai frecventă.

Alți factori care pot cauza o cantitate scăzută de lapte sunt așteptarea prea mult timp pentru a începe alăptarea, completarea alăptării cu lapte praf, luarea anumitor medicamente, nașterea prematură, obezitatea maternă, hipertensiunea arterială indusă de sarcină și diabetul insulino-dependent prost controlat. Operațiile anterioare la sân vă pot afecta, de asemenea, aportul de lapte.

Principala regulă de bază pentru a asigura o producție adecvată de lapte este să hrăniți des și să vă goliți complet sânii de fiecare dată. Dacă descoperi că bebelușul tău nu îți golește sânii după alăptare, poți folosi următoarele metode pentru a-i goli mai bine:

Masajul si compresia sanilor
Oferiți-i copilului ambii sâni atunci când alăptezi
Utilizarea unei pompe de sân după alăptare

Câteva lucruri pe care le puteți face pentru a crește producția de lapte includ folosirea unei pompe de sân de fiecare dată când pierdeți o ședință de alăptare, așteptarea să-i oferi bebelușului o suzetă până la trei sau patru săptămâni după naștere și limitarea consumului de alcool și nicotină.

Bazele alăptării

Acum că am explicat de ce este benefic să alăptați și cum funcționează, este timpul să vedeți cum să vă alăptați copilul. Indiferent dacă ești proaspătă mamă sau ai avut sarcini multiple, cu siguranță vei găsi câteva sfaturi și trucuri pentru ca alăptarea să fie mai puțin stresantă și mai plină de satisfacții atât pentru tine, cât și pentru copilul tău.

Cât ar trebui să dureze hrănirile?

Deși nu există un timp stabilit pentru cât trebuie să dureze alăptarea, multe mame doresc îndrumări pentru a ști că copilul lor are nevoie pentru a obține suficient lapte.

Sesiunile de hrănire pot dura între 15 și 45 de minute, dar copilul tău te va anunța în cele din urmă când a terminat. Când bebelușul a terminat cu primul sân, eructați-l și treceți pe cealaltă parte. Puteți continua să hrăniți până când el sau ea încetează să alăpteze la al doilea sân.

În mod ideal, veți dori să scurgeți complet cel puțin un sân în timpul fiecărei alăptări. Acest lucru este mai important decât să vă asigurați că bebelușul se hrănește din ambii sâni, deoarece laptele din spate – ultimul lapte din sân pe care îl mănâncă copilul dumneavoastră – este mai bogat atât în grăsimi, cât și în calorii. Așteptați până când bebelușul pare terminat cu primul sân și apoi oferă, dar nu forța, al doilea sân. Dacă bebelușul drenează un sân și nu pare să mai dorească lapte, puteți începe cu celălalt sân data viitoare când alăptați.

Cât de des ar trebui să alăptați?

Pentru început, ar trebui să alăptați cât mai curând posibil după naștere, deoarece alăptarea la aceste ore devreme este crucială pentru copilul dumneavoastră. După naștere, ar trebui să alăptați de opt până la 12 ori într-o perioadă de 24 de ore, ceea ce înseamnă aproximativ la fiecare două până la trei ore. În primele câteva zile după naștere, poate fi necesar să vă hrăniți la fiecare una sau două ore. Acest lucru asigură că organismul tău produce suficient lapte și că bebelușul are suficient de mâncat.

Cel mai bine este să-ți hrănești copilul la cerere, mai degrabă decât după un program.

Pofta de mâncare a bebelușului tău ar putea să nu-și crească până la aproximativ trei zile după naștere. Dacă nu există cerere de hrănire de la bebeluș în primele zile, este posibil să trebuiască să inițieți sau să-l împingeți să se hrănească pentru a vă asigura că primește suficienți nutrienți. Pentru bebelușii adormiți, medicul pediatru vă poate sfătui să vă treziți copilul la fiecare trei ore pentru hrănire.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Latest Articles

Supă de dovlecei pentru bebeluși, o rețetă ideală pentru zilele de vară

Pe măsură ce vara își face simțită prezența cu temperaturi ridicate, părinții caută mereu soluții nutritive și răcoritoare pentru alimentația celor mici. Supa de...

Câte cuvinte trebuie să spună un copil la un an. Când să ne îngrijorăm dacă micuțul nu vorbește

Primul an de viață al copilului tău este plin de momente emoționante și dezvoltări importante, iar una dintre cele mai așteptate etape este începutul...

Ce trebuie să-i spună o mămică fetiței ei despre menstruație. Cum să o pregătească

Menstruația este un subiect important și inevitabil în viața fiecărei fete, iar abordarea acestuia cu deschidere și sensibilitate poate avea un impact semnificativ asupra...

Primul zbor cu avionul al copilului tău. Cum să-l transformi într-o experiență de neuitat

Primul zbor cu avionul al copilului tău este o experiență plină de emoții și neprevăzut, atât pentru el, cât și pentru tine ca părinte....

Ce să NU mănânci dacă ești însărcinată

Sarcina este o perioadă esențială în viața unei femei, iar alimentația joacă un rol crucial în sănătatea mamei și a copilului. În această perioadă,...