Tot ce trebuie să știi despre dinții de lapte

În timp ce bebelușii se nasc fără dinți, pe măsură ce se dezvoltă, acestora le vor crește așa numiții „dinți de lapte”. Acești dinți îl ajută pe copil să mănânce alimete solide, să zdrobească sau să le rupă la fel ca un adult, dar înainte ca dinții lor adulți să erupă.

Pierderea dinților de lapte este o parte normală a dezvoltării, iar un copil are de obicei 20. Dinții de lapte vor erupe între 5 luni și 12 luni și vor continua să facă acest lucru până la vârsta de aproximativ 3 ani. Dinții de lapte încep apoi să cadă între 3 și 6 ani în majoritatea cazurilor, procesul terminându-se la aproximativ 12 ani.
După ce toți cei 32 de dinți permanenți înlocuiesc dinții de lapte, molarii de minte se dezvoltă de la 17 la 24; aceștia nu înlocuiesc niciun dinte primar. Iată câteva întrebări frecvente despre dinții de lapte:

De ce cad dinții de lapte?

Este în primul rând o chestiune de spațiu. Maxilarul și craniul unui copil sunt foarte mici, așa că au nevoie de dinți mai mari și mai puternici pentru a mesteca corect și au o formă proporțională a feței odată ce cresc.

Pierderea dinților copiilor este esențială pentru lucruri precum mestecat, dar și vorbire. De multe ori, când un copil nu poate spune anumite cuvinte sau sunete, se datorează parțial formei gurii și modificării dinților.

Când încep să cadă dinții de lapte?

Dinții de lapte încep să cadă când maxilarul începe să crească. Dinții unui copil nu trebuie să fie permanenți – sunt temporari și niciun dinte de lapte nu va ajunge ca un dinte permanent. Dinții de lapte pot începe să erupă la doar 5 luni, ceea ce poate fi o problemă dureroasă pentru mamele care alăptează.

Intervalul obișnuit pentru erupția dinților de lapte este de la 5 la 12 luni. Dinții de lapte continuă să se dezvolte pe tot parcursul copilăriei și au aceleași cerințe de igienă orală ca și dinții adulți. Periajul corect al dintelui de lapte poate crește șansele unei sănătăți orale mai bune la un dinte permanent.

La ce vârstă cad dinții de lapte?

Majoritatea copiilor încep să-și piardă dinții de la aproximativ 3 până la aproximativ 12 ani. Ordinea tipică în care un dinte primar va cădea din gură este următoarea:

Incisivi – 6 până la 8 ani
Primii molari – între 9 și 11 ani
Canini – între 9 și 12 ani
Molari doi – 10 până la 12 ani
Fiecare dinte primar tinde să cadă în aceeași ordine în care erupe, ceea ce se întâmplă în medie între 1 și 3 ani. Poate exista o ușoară diferențiere în funcție de vârstă și ordine, dar în mod normal aceasta nu este o problemă și nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare pentru copil sau părinte.

Câți dinți de lapte ar trebui să aibă un copil?

Majoritatea oamenilor au 20 de dinți de lapte. Cu toate acestea, există o afecțiune cunoscută sub numele de hiperdonție, în care o persoană are mai mulți dinți decât are nevoie. Hiperdonția are ca rezultat ceea ce medicii numesc „dinți supranumerari”, care pot provoca complicații. Cu toate acestea, este mult mai probabil ca oamenii să aibă dinți adulți supranumerari decât dinți de lapte. În orice caz, pe măsură ce dinții de lapte cad, a avea mai mult (sau chiar mai puțin) nu este de obicei probabil să afecteze în vreun fel dezvoltarea copilului.

Îți cad toți dinții de lapte?

Da. Toți dinții tăi primari sunt temporari. Aveți 20 de dinți primari înainte de dezvoltarea a 32 de dinți permanenți. Molarii tăi de minte se vor alătura dinților tăi permanenți la vârsta de aproximativ 17 până la 25 de ani, dar nu există niciun dinte de lapte pe care să îl înlocuiască – ei vor erupe independent.

Chiar dacă probabil că toți dinții de lapte vor cădea până la vârsta de 13 sau 14 ani, unii dinți de lapte pot persista și mai mult până la adolescență. În acest caz, este posibil să aveți nevoie de o extracție dentară dacă vechiul dinte primar blochează erupția noului dinte permanent. În cele mai multe cazuri, dintele va cădea în cele din urmă în mod natural. Prezența dinților de lapte rămași se întâmplă de obicei în partea din spate a gurii, astfel încât această problemă nu este probabil să fie vizibilă în viața de zi cu zi.

În cazuri rare, adulții pot avea dinți de lapte rămași care nu au căzut singuri – aceștia vor necesita de obicei extracția de către un dentist.

Care dinți de lapte cad primii?
Dinții de lapte vor cădea de obicei în ordinea în care erupe prima dată în gura copilului. Incisivul central este de obicei primul care erupe și printre primii care cad – incisivul ar trebui să cadă la aproximativ 6 până la 8 ani.

Dacă dinții unui copil nu cad în ordine, aceasta nu este o problemă mare, deoarece dinții de înlocuire vor intra imediat după ce cad, indiferent de ordine. Un copil care suferă un accident sau o rănire care afectează gura ar putea vedea, de asemenea, dintele sau dinții afectați căzând mai devreme decât în mod normal.

Când ar trebui să fie consultați dinții de lapte de un stomatolog?
Mai întâi ar trebui să vedeți un stomatolog atunci când dinții de lapte ai unui copil încep să erupă – acest lucru îi va oferi stomatologului șansa de a verifica totul se dezvoltă normal. Mulți oameni cresc cu fobii dentare, așa că vorbirea regulată a unui copil cu un stomatolog de la o vârstă fragedă îi poate ajuta să se simtă confortabil cu acest obicei esențial, fără niciun sentiment de nervozitate.

Ghidul tău pentru responsabilitățile adecvate vârstei pentru copii mici până la adolescenți

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Latest Articles

Ce se întâmplă când ești însărcinată și alăptezi în același timp

Să fii însărcinată și să alăptezi în același timp este o situație mai frecventă decât ai putea crede. Deși poate părea o provocare, multe...

Diferențele dintre nașterea naturală și cezariană. Ce ar trebui să știi

Nașterea este un moment unic și emoționant în viața oricărei mame, iar atunci când vine vorba de alegerea metodei prin care vei aduce pe...

Alegerea medicului obstetrician și ce întrebări să pui

Alegerea unui medic obstetrician este una dintre cele mai importante decizii pe care le vei lua în timpul sarcinii, pentru că această persoană va...

Alăptarea la cerere vs. un program fix. Care este cea mai bună opțiune pentru tine și bebelușul tău?

Alăptarea este o perioadă specială în viața unui părinte și a bebelușului, care adâncește legătura dintre cei doi și asigură o nutriție esențială pentru...

Ce trebuie să știi despre alăptarea mixtă (lapte matern + formulă)

Alăptarea mixtă, care presupune combinarea laptelui matern cu formula de lapte, este o opțiune frecvent aleasă de multe mame, datorită diverselor circumstanțe, cum ar...
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com