Tot ce trebuie să știi despre alergiile la ouă la copii

Ouăle sunt peste tot. Nu numai că sunt servite la micul dejun, dar sunt și în tot felul de alimente – de la brioșe, la chifle. Dar dacă ai fi alergic la ouă?

Unii bebeluși și copii au o reacție alergică la ouă. Dacă se întâmplă acest lucru, ei nu pot mânca ouă o perioadă. Dar vestea bună este că majoritatea copiilor (dar nu toți) depășesc această alergie și pot mânca ouă fără nicio problemă după ce o fac.

Ce este o alergie la ou?

Când cineva are o alergie la ouă, sistemul imunitar al organismului, care luptă în mod normal cu infecțiile, reacționează exagerat la proteinele din ou. Dacă persoana bea sau mănâncă un produs care conține ou, organismul crede că aceste proteine sunt invadatori dăunători. Sistemul imunitar răspunde lucrând foarte mult pentru a lupta împotriva invadatorului. Acest lucru provoacă o reacție alergică.

Care sunt semnele și simptomele unei alergii la ouă?

Când cineva cu o astfel de alergie mănâncă un produs ce conține ou, poate provoca simptome precum:

respiraţie şuierătoare,
probleme de respirație,
tuse,
răguşeală,
durere de burtă,
vărsături,
diaree,
mâncărime, lăcrimare sau ochi umflați,
urticarie,
pete roșii,
umflături,
senzație de amețeală sau leșin.

Unele reacții la ou sunt ușoare și implică doar o parte a corpului, cum ar fi urticaria pe piele. Dar chiar și atunci când cineva a avut doar o reacție ușoară în trecut, următoarea reacție poate fi severă.

În cazuri rare, o persoană poate avea o reacție alergică foarte gravă, care poate provoca anafilaxie (să spunem: an-uh-fih-LAK-sis). Asistența medicală este necesară imediat, deoarece persoana poate avea probleme de respirație și o scădere a tensiunii arteriale.

Anafilaxia este tratată cu un medicament numit epinefrină (să spunem: ep-uh-NEF-rin), care se administrează prin injecție (o injecție). Copiii care au o alergie severă la ouă vor avea de obicei două auto-injectoare de epinefrină, pentru orice eventualitate.

Cum se tratează alergia la ouă?

Cel mai bun mod de a trata o alergie la ouă este de a evita consumul de ouă sau orice aliment care conține ouă. Părinții vor trebui să ajute bebelușii și copiii mici să evite ouăle. Unii copii mai mari nu își vor depăși alergia la ouă.

Prevenirea este numele jocului cu alergiile alimentare, așa că este important ca copiii să învețe:

cum să trateze o reacție dacă au una,
cum să citiți etichetele alimentelor pentru a evita ouăle și alimentele care conțin ouă.

Tratarea unei reacții

Copiii care au o alergie la ou ar trebui sa aiba un plan în cazul în care mănâncă accidental ouă. Lucrați cu părinții, medicul și asistenta școlară pentru a avea un plan în vigoare. Poate implica un medicament la îndemână, cum ar fi un antihistaminic sau, în cazuri severe, un auto-injector de epinefrină. Acesta vine într-un container mic, ușor de transportat. Este simplu de utilizat. Medicul dumneavoastră le va arăta părinților tăi (și ție, dacă ești suficient de mare) cum să-l folosească. De asemenea, medicul și părinții tăi ar putea dori să porți o brățară de alertă medicală.

Ce altceva ar trebui să știu?

Spălați-vă întotdeauna mâinile înainte de a mânca. Dacă nu sunt disponibile apă și săpun, puteți folosi șervețele pentru curățarea mâinilor. Dar nu folosiți geluri sau spray-uri dezinfectante pentru mâini. Dezinfectantele pentru mâini scapă doar de microbi – nu scapă de proteinele din ouă.

Related Articles

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Latest Articles

Alimentele care te ajută să dormi mai bine atunci când ești însărcinată

Atunci când ești însărcinată, odihna de calitate devine mai importantă ca niciodată. Cu toate acestea, multe femei gravide se confruntă cu dificultăți în a...

Piure de măr și caise, un deliciu pentru bebelușii care au 6-7 luni

Când vine vorba de hrănirea bebelușilor, nutriția și gustul sunt aspecte fundamentale pentru a le asigura o dezvoltare sănătoasă și plăcută. Piureul de măr...

ADHD la copii. Tot ce trebuie să știi despre această afecțiune

ADHD (Tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate) este una dintre cele mai frecvente tulburări neurodezvoltative ale copilăriei. Această afecțiune complexă se manifestă prin...

Au început înscrierle la creșe și grădiniţe pentru anul şcolar 2024 – 2025. Informații utile pentru părinţi

Începând de astăzi, luni, 20 mai, părinţii pot depune cererile pentru reînscrierea copiilor la grădiniţă sau creşă, conform calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Aceasta...

Otita la copii. Ce este, care sunt simptomele și metodele de tratament cele mai eficiente

Otita este una dintre cele mai comune infecții ale urechii la copii și poate provoca disconfort și durere. Este important să înțelegem simptomele, cauzele...