Tot ce trebuie să știi despre alergii. Simptome și tratamente

0

O alergie este un răspuns al sistemului imunitar la o substanță străină care nu este de obicei dăunătoare pentru corpul dumneavoastră. Aceste substanțe străine se numesc alergeni. Acestea pot include anumite alimente, polen sau păr de animale de companie. Sarcina sistemului tău imunitar este să te mențină sănătos prin combaterea agenților patogeni dăunători. Face acest lucru atacând orice crede că îți poate pune corpul în pericol. În funcție de alergen, acest răspuns poate implica inflamație, strănut sau o serie de alte simptome.

Sistemul tău imunitar se adaptează în mod normal la mediul tău. De exemplu, atunci când corpul tău întâlnește ceva de genul părului de animale de companie, ar trebui să realizeze că este inofensiv. La persoanele cu alergii la păr, sistemul imunitar îl percepe ca pe un invadator exterior care amenință corpul și îl atacă. Alergiile sunt frecvente. Mai multe tratamente vă pot ajuta să vă evitați simptomele. Produsul Sterimar Mangan din gama Sterimar vă poate ajuta în cazul alergiilor.

Simptomele alergiilor

Simptomele pe care le experimentați din cauza alergiilor sunt rezultatul mai multor factori. Acestea includ tipul de alergie pe care îl aveți și cât de severă este aceasta. Dacă luați orice medicament înainte de un răspuns alergic anticipat, este posibil să aveți în continuare unele dintre aceste simptome, dar acestea pot fi reduse.

Pentru alergii alimentare
Alergiile alimentare pot declanșa umflături, urticarie, greață, oboseală și multe altele. Poate dura ceva timp pentru ca o persoană să realizeze că are o alergie alimentară. Dacă aveți o reacție gravă după masă și nu știți sigur de ce, consultați imediat un medic. Ei pot găsi cauza exactă a reacției dumneavoastră sau vă pot trimite la un specialist.

Pentru alergii sezoniere
Simptomele febrei fânului le pot imita pe cele ale unei răceli. Acestea includ congestia, nasul care curge și ochii umflați. De cele mai multe ori, puteți gestiona aceste simptome acasă, folosind tratamente fără prescripție medicală. Consultați-vă medicul dacă simptomele dvs. devin incontrolabile.

Pentru alergii severe
Alergiile severe pot provoca anafilaxie. Aceasta este o urgență care pune viața în pericol, care poate duce la dificultăți de respirație, amețeli și pierderea conștienței. Dacă întâmpinați aceste simptome după ce ați intrat în contact cu un posibil alergen, solicitați imediat ajutor medical. Semnele și simptomele unei reacții alergice ale fiecăruia sunt diferite.

Alergii pe piele
Alergiile cutanate pot fi un semn sau simptom al unei alergii. Ele pot fi, de asemenea, rezultatul direct al expunerii la un alergen. De exemplu, consumul unui aliment la care sunteți alergic poate provoca mai multe simptome. Este posibil să aveți furnicături în gură și gât. De asemenea, puteți dezvolta o erupție cutanată.

Cu toate acestea, dermatita de contact este rezultatul contactului direct al pielii cu un alergen. Acest lucru se poate întâmpla dacă atingeți ceva la care sunteți alergic, cum ar fi un produs de curățare sau o plantă.

Tipurile de alergii ale pielii includ:

Erupții cutanate. Zonele pielii sunt iritate, roșii sau umflate și pot fi dureroase sau mâncărimi.
Eczemă. Petele de piele devin inflamate și pot da mâncărime și chiar sângera.
Dermatita de contact. Pete roșii, cu mâncărimi, apar aproape imediat după contactul cu un alergen.
Durere de gât. Faringele sau gâtul este iritat sau inflamat.
Urticarie. Pe suprafața pielii se dezvoltă urme roșii, mâncărime și în relief de diferite dimensiuni și forme.
Ochi umflati. Ochii pot fi lăcrimați sau mâncărimi și pot arăta „umflați”.
Mâncărime. Există iritații sau inflamații în piele.
Ardere. Inflamația pielii duce la disconfort și senzații de usturime pe piele.
Erupțiile cutanate sunt unul dintre cele mai comune simptome ale unei alergii cutanate. Aflați cum să identificați erupțiile cutanate și cum să le tratați.

Cauzele alergiilor
Cercetătorii nu sunt exact siguri de ce sistemul imunitar provoacă o reacție alergică atunci când o substanță străină în mod normal inofensivă intră în organism. Alergiile au o componentă genetică. Aceasta înseamnă că părinții le pot transmite copiilor lor. Cu toate acestea, doar o susceptibilitate generală la reacții alergice este genetică. Alergiile specifice nu sunt transmise. De exemplu, dacă mama ta este alergică la crustacee, nu înseamnă neapărat că vei fi și tu.

Tipurile comune de alergeni includ:

Produse animale. Acestea includ părul animalelor de companie, deșeurile de acarieni și gândacii.
Droguri. Penicilina și medicamentele sulfa sunt declanșatoare obișnuite.
Alimente. Alergiile la grâu, nuci, lapte, crustacee și ouă sunt frecvente.
Intepaturi de insecte. Acestea includ albinele, viespii și țânțarii.
Matrite. Sporii în aer din mucegai pot declanșa o reacție.
Plante. Polenul din iarbă, buruieni și copaci, precum și rășina de la plante, cum ar fi iedera otrăvitoare și stejarul otravitor, sunt alergeni foarte des întâlniți.
Alți alergeni. Latexul, care se găsește adesea în mănușile și prezervativele din latex, și metalele precum nichelul sunt, de asemenea, alergeni obișnuiți.
Alergiile sezoniere, cunoscute și sub numele de febra fânului, sunt unele dintre cele mai frecvente alergii. Acestea sunt cauzate de polenul eliberat de plante. Ele provoacă:

mancarimi la ochi,
ochii umezi,
curgerea nasului,
tuse.
Alergiile alimentare devin din ce în ce mai frecvente.

Tratamente pentru alergii
Cel mai bun mod de a evita alergiile este să stai departe de orice declanșează reacția. Dacă acest lucru nu este posibil, există opțiuni de tratament disponibile.

Medicament
Tratamentul alergiilor include adesea medicamente precum antihistaminice pentru a controla simptomele. Medicamentul poate fi eliberat fără prescripție medicală sau pe bază de rețetă. Ceea ce vă recomandă medicul depinde de severitatea alergiilor dumneavoastră.

Medicamentele pentru alergii includ:

antihistaminice precum difenhidramina (Benadryl)
corticosteroizi
cetirizină (Zyrtec)
loratadină (Claritin)
cromolyn sodium (Gastrocrom)
decongestionante (Afrin, Suphedrine PE, Sudafed)
modificatori de leucotriene (Singulair, Zyflo)
Singulair trebuie prescris numai dacă nu există alte opțiuni de tratament adecvate. Acest lucru se datorează faptului că vă crește riscul de schimbări grave de comportament și de dispoziție, cum ar fi gândurile și acțiunile suicidare.

Noi vă recomandăm Produsul Sterimar Mangan din gama Sterimar. Vă va ajuta cu siguranță.

Imunoterapie
Mulți oameni optează pentru imunoterapie. Aceasta implică mai multe injecții pe parcursul a câțiva ani pentru a ajuta organismul să se obișnuiască cu alergia dumneavoastră. Imunoterapia de succes poate preveni revenirea simptomelor alergice.

Epinefrină de urgență
Dacă aveți o alergie severă, care pune viața în pericol, efectuați o injectare de epinefrină de urgență. Injecția contracarează reacțiile alergice până la sosirea ajutorului medical.

Unele răspunsuri alergice sunt o urgență medicală. Pregătiți-vă pentru aceste situații de urgență cunoscând primul ajutor pentru reacțiile alergice.

Remedii naturiste pentru alergii
Multe remedii naturale și suplimente sunt comercializate ca tratament și chiar o modalitate de a preveni alergiile. Discutați-le cu medicul dumneavoastră înainte de a le încerca. Unele tratamente naturiste pot conține de fapt alți alergeni și vă pot agrava simptomele.

De exemplu, unele ceaiuri uscate folosesc flori și plante care sunt strâns legate de plante care s-ar putea să vă provoace strănut serios. Același lucru este valabil și pentru uleiurile esențiale. Unii oameni folosesc aceste uleiuri pentru a ameliora simptomele comune ale alergiilor, dar uleiurile esențiale conțin încă ingrediente care pot provoca alergii.

Fiecare tip de alergie are o serie de remedii naturale care pot ajuta la accelerarea recuperării. Există, de asemenea, opțiuni naturale pentru alergiile copiilor.

Cum sunt diagnosticate alergiile
Medicul dumneavoastră poate diagnostica alergiile în mai multe moduri.

În primul rând, medicul dumneavoastră vă va întreba despre simptomele dumneavoastră și va efectua un examen fizic. Ei vă vor întreba despre orice neobișnuit ați mâncat recent și despre orice substanță cu care ați intrat în contact. De exemplu, dacă aveți o erupție cutanată pe mâini, medicul dumneavoastră vă poate întreba dacă v-ați pus recent mănuși de latex.

În cele din urmă, un test de sânge și un test de piele pot confirma sau diagnostica alergenii pe care medicul dumneavoastră îi suspectează că aveți.

Test de sânge pentru alergii
Medicul dumneavoastră vă poate prescrie un test de sânge. Sângele dumneavoastră va fi testat pentru prezența anticorpilor care cauzează alergii numiți imunoglobulină E (IgE). Acestea sunt celule care reacţionează la alergeni. Medicul dumneavoastră va folosi un test de sânge pentru a confirma un diagnostic dacă este îngrijorat de potențialul unei reacții alergice severe.

Test cutanat
De asemenea, medicul dumneavoastră vă poate trimite la un alergolog pentru testare și tratament. Un test cutanat este un tip comun de test de alergie efectuat de un alergolog.

În timpul acestui test, pielea dumneavoastră este înțepată sau zgâriată cu ace mici care conțin potențiali alergeni. Reacția pielii tale este documentată. Dacă ești alergic la o anumită substanță, pielea ta va deveni roșie și inflamată.

Pot fi necesare diferite teste pentru a diagnostica toate alergiile dumneavoastră potențiale. Începeți aici pentru a înțelege mai bine cum funcționează testarea alergiilor.

Prevenirea simptomelor
Nu există nicio modalitate de a preveni alergiile. Dar există modalități de a preveni apariția simptomelor. Cel mai bun mod de a preveni simptomele alergiei este evitarea alergenilor care le declanșează.

Evitarea este cel mai eficient mod de a preveni simptomele alergiei alimentare. O dietă de eliminare vă poate ajuta să determinați cauza alergiilor, astfel încât să știți cum să le evitați. Pentru a vă ajuta să evitați alergenii alimentari, citiți cu atenție etichetele alimentelor și puneți întrebări în timp ce luați masa în oraș.

Prevenirea alergiilor sezoniere, de contact și a altor alergii se rezumă la a ști unde sunt localizați alergenii și cum să îi eviți. Dacă sunteți alergic la praf, de exemplu, puteți contribui la reducerea simptomelor instalând filtre de aer adecvate în casa dvs., curățând conductele de aer în mod profesional și curățând regulat casa.

Testarea corectă a alergiilor vă poate ajuta să vă identificați exact declanșatorii, ceea ce le face mai ușor de evitat. Aceste alte sfaturi vă pot ajuta, de asemenea, să evitați reacțiile alergice periculoase.

Complicațiile alergiilor
Deși s-ar putea să vă gândiți la alergii ca la acele adulmecaturi și strănuturi deranjante care apar în fiecare sezon nou, unele dintre aceste reacții alergice pot pune viața în pericol.

Anafilaxia, de exemplu, este o reacție gravă la expunerea la alergeni. Majoritatea oamenilor asociază anafilaxia cu alimentele, dar orice alergen poate provoca semne revelatoare:

căile respiratorii îngustate brusc
ritm cardiac crescut
posibilă umflare a limbii și a gurii
Simptomele alergiei pot crea multe complicații.

Medicul dumneavoastră vă poate ajuta să determinați cauza simptomelor dumneavoastră, precum și diferența dintre o sensibilitate și o alergie în general. De asemenea, medicul dumneavoastră vă poate învăța cum să vă gestionați simptomele alergiei, astfel încât să puteți evita cele mai grave complicații.

Astm și alergii
Astmul este o afectiune respiratorie comuna. Face respirația mai dificilă și poate îngusta căile de aer din plămâni.

Astmul este strâns legat de alergii. Într-adevăr, alergiile pot agrava astmul existent. De asemenea, poate declanșa astm la o persoană care nu a avut niciodată această afecțiune.

Când aceste condiții apar împreună, este o afecțiune numită astm bronșic indus de alergii sau astm alergic. Astmul alergic afectează aproximativ 60 la sută dintre persoanele care suferă de astm bronșic în Statele Unite, estimează Fundația pentru alergii și astm din America.

Multe persoane cu alergii pot dezvolta astm.

Alergii vs răceala
Secreția nasului, strănutul și tusea sunt simptome comune ale alergiilor. De asemenea, se întâmplă să fie simptome comune ale unei răceli și ale unei infecții ale sinusurilor. Într-adevăr, descifrarea între simptomele uneori generice poate fi dificilă.

Cu toate acestea, semne și simptome suplimentare ale afecțiunilor vă pot ajuta să faceți distincția între cele trei. De exemplu, alergiile pot provoca erupții pe piele și mâncărimi la ochi. Răceala obișnuită poate duce la dureri corporale, chiar la febră. O infecție a sinusurilor produce de obicei scurgeri groase, galbene din nas.

Alergiile vă pot afecta sistemul imunitar pentru perioade prelungite de timp. Atunci când sistemul imunitar este compromis, vă face mai probabil să luați viruși cu care intrați în contact. Aceasta include virusul care provoacă răceala comună.

La rândul său, a avea alergii crește de fapt riscul de a avea mai multe răceli. Identificați diferențele dintre cele două afecțiuni comune cu această diagramă utilă.

Tuse alergică
Febra fânului poate produce simptome care includ strănut, tuse și o tuse persistentă, încăpățânată. Este rezultatul reacției excesive a organismului dumneavoastră la alergeni. Nu este contagios, dar poate fi mizerabil.

Spre deosebire de tusea cronică, tusea cauzată de alergii și febra fânului este temporară. Este posibil să experimentați simptomele acestei alergii sezoniere doar în anumite perioade ale anului, când plantele înfloresc pentru prima dată.

În plus, alergiile sezoniere pot declanșa astm, iar astmul poate provoca tuse. Când o persoană cu alergii sezoniere comune este expusă la un alergen, încordarea căilor respiratorii poate duce la tuse. De asemenea, pot apărea dificultăți de respirație și strângerea pieptului. Aflați de ce tusea febrei fânului este de obicei mai gravă noaptea și ce puteți face pentru a le ușura.

Alergii și bronșite
Virușii sau bacteriile pot provoca bronșită sau poate fi rezultatul alergiilor. Primul tip, bronșita acută, se termină de obicei după câteva zile sau săptămâni. Bronșita cronică, totuși, poate persista luni de zile, eventual mai mult. De asemenea, poate reveni frecvent.

Expunerea la alergeni comuni este cea mai frecventă cauză a bronșitei cronice. Acești alergeni includ:

fum de tigara
poluarea aerului
praf
polen
vapori chimici
Spre deosebire de alergiile sezoniere, mulți dintre acești alergeni persistă în medii precum case sau birouri. Acest lucru poate face bronșita cronică mai persistentă și mai probabil să revină.

Tusea este singurul simptom comun între bronșita cronică și cea acută.

Alergii și bebeluși
Alergiile cutanate sunt mai frecvente la copiii mai mici astăzi decât erau acum câteva decenii. Cu toate acestea, alergiile cutanate scad pe măsură ce copiii cresc. Alergiile respiratorii și alimentare devin mai frecvente pe măsură ce copiii cresc.

Alergiile comune ale pielii la bebeluși includ:

Eczemă. Aceasta este o afecțiune inflamatorie a pielii care provoacă erupții roșii care dau mâncărimi. Aceste erupții cutanate se pot dezvolta lent, dar pot fi persistente.
Dermatită alergică de contact. Acest tip de alergie a pielii apare rapid, adesea imediat după ce bebelușul tău intră în contact cu iritantul. Dermatitele de contact mai grave se pot transforma în vezicule dureroase și pot provoca crăparea pielii.
Urticarie. Urticaria este caracterizată prin umflături roșii sau zone ridicate ale pielii care se dezvoltă după expunerea la un alergen. Ele nu devin solzoase și crăpate, dar mâncărimea urticariei poate face pielea să sângereze.
Erupțiile sau urticaria neobișnuite pe corpul bebelușului vă pot alarma.

Trăiește cu alergii
Alergiile sunt frecvente și nu au consecințe care pun viața în pericol pentru majoritatea oamenilor. Persoanele care sunt expuse riscului de anafilaxie pot învăța cum să-și gestioneze alergiile și ce să facă într-o situație de urgență.

Majoritatea alergiilor sunt gestionabile cu prevenirea, medicamentele și schimbările stilului de viață. Colaborarea cu medicul dumneavoastră sau cu alergologul poate ajuta la reducerea oricăror complicații majore și poate face viața mai plăcută.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here