Top 5 : Cele mai utile cărți de parenting

0

Cărțile de parenting nu sunt un trend nou la nivel global și nici la noi în țară. Absolut indispensabile pentru orice proaspătă mămică, la momentul actual puteți găsi cărți pe segmente de vârstă, cărți specializate exclusiv pe anumite aspecte ale relației copil-părinte și cărți generaliste care să dea o idee despre ce vă așteaptă ca tinere mame. Un astfel de top ar necesita minim 20 de locuri dar pentru astăzi ne vom limita la 5. Ele nu sunt ordonate din nici un punct de vedere, aceasta fiind pur și simplu o listă pe care sperăm că o veți găsi utilă.

5. Eu te-am făcut,eu te omor– Michiela Poenaru

Începem cu o carte românească pe care, de altfel o puteți descărca în format pdf de pe internet. Este suficient să ne uităm la titlu pentru a înțelege că această carte se adresează clar publicului autohton. Câți și câte dintre noi nu am auzit vorbele astea? Scopul doamnei Poenaru este să schimbe mentalitățile învechite ale generației trecute pentru care frica era singura modalitate de disciplină. Iar noi am spune că reușește, cu mult umor și cu suficiente lecții pentru proaspeții părinți

4. Mami, tati, mă auziți? – Jacques Salomé

Cartea aceasta se concentrează pe comunicarea dintre copil și părinți și o face aproape exclusiv din perspectiva copilului. Ideea pe care se bazează autorul este necesitatea părinților de a-i asculta pe copii, de a încerca să le înțeleagă modalitățile de exprimare oricare ar fi acestea. Necesitatea aceasta are ca scop să îi facă pe părinți să vadă copilul drept o ființă umană autonomă, cu gânduri și sentimente proprii. Autorul subliniază de altfel ce provocare reprezintă decodarea acestor modalități de exprimare și cât de satisfăcător pentru părinți este momentul în care reușesc să le descifreze.

3. Lacrimi și crize de furie- Aletha Solter

Ca proaspete mămici veți descoperi că plânsul va deveni o parte integrantă din viața dumneavoastră. La început veți fi îngrijorate și apoi frustrate încercând să găsiți o metodă de a opri plânsul copilului. Autoarea Aletha Solter vine cu o idee diferită: lacrimile și crizele de furie menționate de ea în titlu sunt necesare pentru eliminarea frustrărilor copilului. În viziunea dumneaei, efectul eliberator al plânsului are efecte benefice asupra relației copil-părinte. Tot ce trebuie să faceți ca mamă este să fiți acolo pentru copil, fără a lăsa propriile frustrări să influențeze comportamentul.

2. Rețete de jocuri Lawrence Cohen

Premiza lui Lawrence Cohen, este simplă: lăsați la o parte seriozitatea! Jocurile sunt o metodă fantastică de a crea (sau în anumite situații a recrea) legătura între părinte și copil iar cartea vine inclusiv cu exemple concrete. Cohen insistă pe ideea de participare din partea părintelui, nu doar de observare sau supraveghere.

1. Parenting necondiționat – Alfie Kohn

Veți găsi această carte în toate topurile de genul acesta, fiind considerată una dintre cele mai bune în domeniu. Autorul este specialist în educația copiilor iar cartea pune accent pe ideea de iubire necondiționată. Ideea susținută de autor este că pedepsele și recompensele nu sunt suficiente și că părinții trebuie să identifice cauzele comportamentului copiilor, atât cel pozitiv cât și cel negativ.

Aceste cinci cărți reprezintă un start bun pentru orice părinte, mai ales pentru tinerele mămici. Desigur, veți găsi sute de volume similare dar acestea ar trebui să acopere cam tot ce aveți nevoie să știți la început de drum

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here