Top 12 cele mai nesănătoase alimente pentru copii

0

Alimente fără grăsimi, sucuri și coca-cola cu zero calorii, lapte degresat, produse de cofetărie – toate sunt achiziții atractive, dar sunt acestea cu adevărat hrănitoare pentru copilul dvs. sau sunt doar alimente nesănătoase pentru copii?

Pe măsură ce aranjați cu bucurie alimentele expediate de la supermarket, sunteți sigur că ați achiziționat produse sănătoase pentru copilul dumneavoastră și familie? Ești sigur că niciunul dintre ele nu poate reprezenta un potențial pericol pentru sănătatea micuțului tău?

Iată o listă de alimente nedorite pe care trebuie să le eviți!

1. Chips de cartofi și cartofi prăjiți

Cartofii prăjiți sunt un aliment foarte popular în rândul copiilor și chiar și adulților le place să guste. Atenșie! Nu sunt deloc sănătoși. Același lucru este valabil și pentru chipsurile de cartofi. Chiar dacă soiurile coapte sunt promovate, acestea sunt încă bogate în grăsimi trans și sare. Astfel de cantități mari de grăsimi saturate cresc colesterolul rău și cresc riscul de obezitate, hipertensiune arterială, tulburări respiratorii și osteoporoză. În plus, în astfel de alimente bogate în amidon, care sunt gătite la temperatură ridicată, se formează acrilamidă, o toxină cauzatoare de cancer.

2. Ciocolata cu lapte

Mulți părinți își hrănesc copiii cu lapte cu ciocolată sau milk shake-uri cu ciocolată pentru a masca laptele. Cu toate acestea, acestea nu sunt deloc bune pentru sănătate.

3. Hot Dog

În februarie 2010, Academia Americană de Pediatrie a menționat în mod special hot-dog-urile ca fiind unul dintre principalele alimente nesănătoase legate de sufocarea fatală. În afară de riscul de sufocare, acestea sunt nesănătoase, conțin conservanți și nu oferă niciun fel de nutriție.

4. Gogoși și alte dulciuri prăjite

Gogoșile cu glazură dublă de ciocolată conțin cantități mari de zahăr și arome artificiale. Astfel de aditivi alimentari nesănătoși sunt folosiți pentru a spori aroma, pentru a adăuga culoare, ca conservant sau ca îndulcitori artificiali. MSG sau glutamatul monosodic este deja interzis de majoritatea autorităților alimentare. Alți aditivi alimentari conțin substanțe chimice care provoacă dureri de cap, obezitate, leziuni tisulare și cancer.

5. Ouă și carne nefierte suficient

Trebuie remarcat faptul că ouăle și carnea nefierte conțin bacterii salmonella. Deși nu este dăunătoare în sine, afecțiunea devine gravă atunci când bacteria intră în sânge. Acest lucru se poate întâmpla cu copiii mici, al căror sistem imunitar este slab și în stadii de dezvoltare. Așa că asigurați-vă că carnea este complet gătită, adică „bine făcută”, să nu existe nici măcar puțin roz și optați pentru ouă fierte.

6. Unt și brânză topită
Copiilor le place untul și brânza și sincer, cui nu? O tartină unt sau o lingură generoasă de brânză topită asigură ca farfuria să fie rapid golită. Cu toate acestea, untul și brânza topită conțin grăsimi saturate și poluanți chimici – prin urmare nu sunt sigure pentru copii.

7. Bomboane și acadele

Cu o mulțime de zahăr, coloranți și arome artificiale, bomboanele tari, gumele, acadele, caramelele din jeleu etc pot cauza carii și alte probleme dentare. Valoarea nutritivă este zero, dar gustul ar putea fi plăcut în special celor mici. Aceste alimente nesănătoase pot fi rezervate ca delicii speciale, foarte rar!

8. Arahide crude

Arahidele nu se potrivesc tuturor și pot provoca alergii adverse. Fie fierte sau prăjite, dimensiunea și textura netedă a alunelor mărește riscul de a înghiți direct sau de a se adăposti în gât sau trahee. Acest lucru poate provoca sufocare fatală.

9. Popcorn

Floricele cu brânză, floricelele cu caramel sau clasicele sărate, acum pot fi făcute chiar și acasă. Aceste gustări sunt adesea favorizate, deoarece nu sunt prăjite și apar ca alternative sănătoase. Cu toate acestea, textura și forma lor este ceea ce îi înscriu drept unul dintre alimentele periculoase pentru copii. Nu numai că se lipesc de dinți, dar particulele lor minuscule și ușoare pot fi aspirate cu ușurință în trahee în timp ce râd sau înghiți. Acest lucru poate provoca sufocare și dificultăți de respirație. Dacă bucata de floricele ajunge în plămâni, poate provoca infecție pulmonară sau chiar pneumonie.

10. Semințe de fructe

Servirea fructelor proaspete copiilor este o parte foarte importantă a unei diete echilibrate. Cu toate acestea, trebuie să aveți grijă cu fructele care conțin sâmburi sau semințe mici – de exemplu cireșe, mere, prune, piersici, caise etc. Semințele conțin amigdalină, care produce cianura. Cianura este o toxină foarte dăunătoare, iar consumul mare provoacă otrăvire. Pericolele de sufocare sunt, de asemenea, frecvente când vine vorba de semințe.

11. Produse de patiserie, prăjituri 

În ciuda gustului lor delicios, aceste delicii nu includ aproape niciun nutrient esențial și sunt încărcate cu calorii și conservanți. Majoritatea acestora conțin zahăr rafinat, făină de grâu rafinată și grăsimi adăugate.

12. Alimente prăjite

Chiar dacă aceste alimente sunt delicioase și foarte gustoase, sunt bogate în calorii. Gătitul alimentelor la căldură mare eliberează, de asemenea, compuși chimici nesănătoși precum acrilamide, acroleina etc. S-a descoperit că aceste substanțe chimice pot crește riscul de cancer și boli de inimă la copii.

Pe lângă alimentele de mai sus, carnea afumată, băuturile pentru sport și iaurturile îndulcite sunt alte produse care trebuie consumate cu moderație. Acestea conțin cantități mari de grăsimi saturate și zahăr.

Alimente sănătoase pentru copii
Oferă copiilor mâncare proaspătă, gătită acasă. Păstrați pizza, batoanele de cereale sau articolele menționate mai sus rezervate ca delicii. În acești ani de dezvoltare, este esențial să le oferim caloriile și nutriția necesare pentru o creștere sănătoasă. Răsfățați-vă micuțul cu:

Lapte plin de grăsime
Fructe proaspete și sucuri
Multă verdeață și legume colorate
Fasolea și roșiile sunt noile superalimente!
Obiceiurile alimentare bune conduc automat la o sănătate bună. Așa că introduceți obiceiurile bune la copiii dvs. încă de la început!

Întrebări frecvente
1. Pot să-i dau copilului meu băuturi gazoase?
Nu. Sistemul digestiv al copiilor poate fi afectat. Dă-le în schimb sucuri proaspete.

2. Pot copiii să mănânce chipsuri?
Da, în cantități moderate. Asigurați-vă că le cumpărați mărci de renume. Nu opta pentru arome foarte puternice.

4. Pot să-i dau copilului meu batoane energetice?
Nu, te rog nu. În ciuda tuturor mențiunilor de sănătate, acestea nu sunt sigure pentru copii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here