Strategii parentale: cele patru principii pentru bunăstarea mentală a copilului

Bunăstarea psihică a unui copil este importantă și poate avea un impact asupra viitorului lor, expunându-i riscului la diferite riscuri psihologice, fizice și sociale și de stil de viață.

Cei 4C ajută la dezvoltarea bunăstării mentale și emoționale

Cele 4C sunt principii pentru parenting (îngrijire, consecvență, alegeri și consecințe) care ajută la satisfacerea nevoilor psihologice, fizice, sociale și intelectuale ale copiilor și pun baze solide pentru bunăstarea mentală. Am oferit mai jos câteva exemple pentru fiecare categorie:

Grija înseamnă a arăta acceptare și afecțiune

 1. Creați un spațiu sigur pentru a vorbi cu copilul dumneavoastră, fără a judeca problemele acestuia.
  2. Demonstrează-ți afecțiunea și calmează-ți copilul cu îmbrățișări, sărutări, laude și încurajare.
  3. Bazându-vă acțiunile pe dragoste și grijă, de ex. „Nu aș fi o mamă bună dacă te-aș lăsa să mănânci atât de multe bomboane”
  4. Crește inteligența emoționale a copilului tău, ajutându-l să-și eticheteze emoțiile.
  5. Ajutați la dezvoltarea empatiei prin luarea de perspectivă, de ex. „Știu că, confruntarea este incomodă, dar prietenul tău este probabil confuz și supărat pentru că nu știe de ce nu vorbești cu ei – nu-i așa?
  6. Să fii disponibil pentru nevoile copilului tău și să te informezi despre ceea ce se întâmplă în viața lui. Aceasta poate include oferirea de asistență prin predare, rezolvarea problemelor, oferirea de îndrumare și asistență practică.

Consecvența oferă copiilor vederea unui mediu sigur îi ajută să-și dezvolte încrederea

A fi cât mai consecvenți în atitudinile, așteptările noastre și în aplicarea repercusiunilor îi ajută pe copii să învețe să facă conexiuni între comportamentele lor și oamenii/lumea din jurul lor. Dacă nu poți fi consecvent, fă tot posibilul pentru a explica de ce nu ești consecvent.

Este important ca ambii părinți să fie pe aceeași parte. Acest lucru ne poate necesita uneori să avem o înțelegere comună a modului de părinți.

Recunoașterea incertitudinii (de exemplu, cum a fost în timpul COVID-19) pentru a-i ajuta să-și înțeleagă emoțiile și reacțiile și asigurându-i că unele rutine (sub control) vor rămâne aceleași, de ex. „Să te simți neliniștit din cauza a ceea ce se întâmplă în lume este normal, dar suntem aici pentru tine. Încă ne așteptăm să faci treburile și să studiezi, chiar dacă nu poți merge la școală”.

Este important să aveți conversații sensibile cu partenerul dvs. în privat și să nu expuneți copiii la preocupările și factorii de stres adulți, mai ales în aceste vremuri de schimbare.

Alegerile îi ajută pe copii să dezvolte autonomie și abilități de luare a deciziilor

 

Oferirea de opțiuni disponibile copiilor dvs., de ex. „Poți fie să bei un suc proaspăt acum, fie dacă aștepți 10 minute și să bei trei.”

Pentru copiii mai mari, ajutându-i să înțeleagă toate opțiunile pe care le au la dispoziție, de ex. „Am auzit că ați luat în considerare opțiunile A și B. V-ați gândit însă la C, D sau E?”

A ajuta copiii să înțeleagă că evitarea sau non-acțiunea este o alegere care, de obicei, nu ajută la rezolvarea cauzei principale a problemelor lor, de ex. amânarea nu îi ajută să se pregătească pentru un examen și probabil că le crește stresul pe termen lung. În schimb, ei pot învăța un capitol în fiecare zi.

Când este cazul, explică ce înseamnă să-ți asumi riscuri calculate și permite copiilor libertatea de a face mici greșeli, cu accent pe învățare și rezistență dacă lucrurile nu merg.

Consecințele înseamnă aplicarea repercusiunilor pe care spui că le vei face, fie că sunt pozitive sau negative. Acest lucru poate veni sub formă de recompense sau pedepse.

Stiluri parentale nefolositoare: trei exemple

Putem folosi 4C-urile cu cele mai bune intenții, dar uneori chiar și cele mai bune intenții pot fi inutile. Mai jos sunt câteva cazuri care ar putea fi inutile:

Elicopter parenting este locul în care părinții trec peste copiii lor, controlând aproape fiecare aspect al vieții lor pentru a-i ajuta pe calea succesului. Deși așteptările îi pot ajuta pe copii să exceleze, așteptările extrem de mari, o definiție restrânsă a „succesului”, concentrarea asupra rezultatelor și un stil autoritar pot afecta stima de sine a copiilor și, prin urmare, bunăstarea lor mentală acum și mai târziu în viață.

Părintele cu buldozer este locul în care părinții îndepărtează toate obstacolele și stresul pentru copiii lor pentru a le asigura siguranța și a reduce greutățile. Deși dorim ca copiii noștri să fie oarecum confortabili, exagerarea nu le permite să dezvolte autonomie, abilități de a face față sau să învețe despre riscuri și consecințe – abilități esențiale pentru viață.

Părintul neglijent sau lipsit de implicare nu răspunde la nevoile copilului din punct de vedere fizic, emoțional, social sau intelectual, ceea ce îi pune pe copii la un risc mult mai mare de probleme de sănătate mintală, probleme sociale, deoarece îi obligă să se descurce singuri în toate situațiile, făcându-i vulnerabili sau depășiți.

Parentingul este greu și trebuie să fim atenți la modul în care atitudinile și comportamentele noastre ne afectează copiii. Cei 4C pot fi aplicați diferit, având în vedere diferite contexte și copii, dar principiile ajută la furnizarea de norme consistente și sănătoase și sprijin pentru ca ei să înflorească.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Latest Articles

Modul în care trăiesc emoțiile părinții poate afecta dezvoltarea copilului

În cadrul familiilor noastre, modul în care ne exprimăm sentimentele, vorbim despre ele și le gestionăm poate avea un impact profund asupra copiilor noștri....

Kaufland se alătură celei de-a 10-a ediții a Colectei Naționale de Alimente prin Cutia cu fericire

Kaufland România anunță participarea sa la cea de-a 10-a ediție a Colectei Naționale de Alimente, inițiativă derulată de Federația Băncilor pentru Alimente din România...

Timp pentru familie. Românii au talent, o nouă ediție, diseară

O nouă săptămână se apropie de final, așa că e vremea pentru talent, pentru momentele autentice, în care se pune suflet și se lasă...

Până pe 30 aprilie, profesorii își pot rezerva locul, în exclusivitate, la cel mai mare eveniment educațional din Europa

Până la data de 30 aprilie a.c., personalul din sistemul de învățământ universitar și preuniversitar din România beneficiază de exclusivitate și de tarife preferențiale...

Amenzi usturătoare pentru părinții care-și iau copiii în vacanțe în timpul cursurilor

Părinții care își iau copiii în vacanțe în timpul cursurilor școlare se pot confrunta acum cu amenzi usturătoare, iar aceste controale nu se limitează...