Psiholog gratuit după naștere. Cum poți beneficia și care sunt noile reglementări

După naștere, femeile se confruntă adesea cu o serie de stări psihologice care pot afecta starea lor de bine. Anxietatea, depresia și alte probleme similare pot interveni în bucuria proaspătă de a deveni mamă. Însă, o veste bună pentru mamele care resimt astfel de emoții este că acum pot beneficia de servicii de consiliere psihologică gratuită, conform noilor reglementări stabilite prin Legea 33/2023.

Ce aduce nou Legea 33/2023?

Această lege, care a intrat în vigoare la 15 ianuarie 2023, a adus modificări și completări Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. Una dintre modificările semnificative este referitoare la serviciile prenatale și postnatale, inclusiv consilierea psihologică postnatală. Aceste schimbări au fost introduse pentru a aborda problemele psihologice cu care se confruntă mamele după naștere.

Condiții pentru a beneficia de psiholog gratuit

Femeile care devin mame pot beneficia de aceste servicii dacă îndeplinesc anumite condiții:

  1. Asigurare în sistemul public de sănătate: Mamele trebuie să fie asigurate în sistemul public de sănătate pentru a putea beneficia de servicii gratuite.
  2. Înregistrare la un medic de familie: Este necesar să fie înscrise pe listele unui medic de familie pentru a avea acces la aceste servicii.

Servicii conexe gratuite

Legea nu se oprește doar la consilierea psihologică postnatală. Ea extinde și accesul la alte servicii prenatale și postnatale, cum ar fi evaluarea femeii în preconcepție și planificarea familială. Acest aspect este esențial pentru a oferi o abordare holistică a sănătății mentale și fizice a mamei în perioada perinatală.

Traumele nașterii și nevoia de psiholog

Depresia postnatală afectează o proporție semnificativă de femei, iar unele experiențe legate de naștere pot fi traumatizante. Este important ca mamele să beneficieze de sprijin psihologic înainte și după naștere. Chiar dacă depresia mamei este subdiagnosticată, noul cadru legal vine în întâmpinarea nevoilor acestora.

Cum poți beneficia de servicii de psiholog gratuit?

Există două trasee prin care poți obține servicii de consiliere psihologică:

  1. Traseul la medicul de familie: Solicită o trimitere la un psiholog sau psihiatru care colaborează cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Este important de menționat că aceste servicii sunt oferite “în limita bugetului aprobat”, iar astfel de servicii medicale sunt considerate “conexe”, motiv pentru care nu există o listă publică a acestor specialiști.
  2. Verificarea în ambulatoriul spitalului: Poți verifica în ambulatoriul spitalului local dacă există psihiatri care colaborează cu psihologi. Aceste servicii sunt suportate din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) doar dacă sunt acordate în regim ambulatoriu.

Validarea consultațiilor cu cardul de sănătate

O schimbare semnificativă adusă de noile reglementări este necesitatea validării cardului de sănătate la fiecare consultație. Acest aspect reprezintă o noutate în procesul de obținere a consultațiilor la psiholog și evidențiază importanța documentării fiecărui pas al procesului medical.

Noile reglementări au ca scop facilitarea accesului mămicilor la servicii psihologice de calitate. Cu toate acestea, este important să fii informată și să îți exerciți drepturile conform noilor legi. Psihologul poate fi ales de tine, iar durata terapiei va fi stabilită de specialist, având în vedere nevoile individuale ale fiecărei mame.

În concluzie, orice mamă care resimte nevoia de suport psihologic după naștere ar trebui să exploreze această oportunitate de a beneficia de servicii de consiliere psihologică gratuite și să își protejeze sănătatea mentală în perioada perinatală.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Latest Articles

Modul în care trăiesc emoțiile părinții poate afecta dezvoltarea copilului

În cadrul familiilor noastre, modul în care ne exprimăm sentimentele, vorbim despre ele și le gestionăm poate avea un impact profund asupra copiilor noștri....

Kaufland se alătură celei de-a 10-a ediții a Colectei Naționale de Alimente prin Cutia cu fericire

Kaufland România anunță participarea sa la cea de-a 10-a ediție a Colectei Naționale de Alimente, inițiativă derulată de Federația Băncilor pentru Alimente din România...

Timp pentru familie. Românii au talent, o nouă ediție, diseară

O nouă săptămână se apropie de final, așa că e vremea pentru talent, pentru momentele autentice, în care se pune suflet și se lasă...

Până pe 30 aprilie, profesorii își pot rezerva locul, în exclusivitate, la cel mai mare eveniment educațional din Europa

Până la data de 30 aprilie a.c., personalul din sistemul de învățământ universitar și preuniversitar din România beneficiază de exclusivitate și de tarife preferențiale...

Amenzi usturătoare pentru părinții care-și iau copiii în vacanțe în timpul cursurilor

Părinții care își iau copiii în vacanțe în timpul cursurilor școlare se pot confrunta acum cu amenzi usturătoare, iar aceste controale nu se limitează...