Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în parteneriat cu Ministerul Educației, lansează programul „Primul student din familie”, o inițiativă menită să sprijine tinerii în accesul la educație și să combată abandonul universitar. Programul este finanțat din fonduri europene și are ca obiectiv principal asigurarea unui cadru care să faciliteze accesul egal la studii universitare de calitate pentru toți tinerii, indiferent de mediul socio-economic din care provin.
Elevii din ani terminali vor benefcia de 330 de lei pe lună
În cadrul acestui program, elevii din clasele a XI-a, a XII-a și a XIII-a vor beneficia de subvenții lunare în valoare de 330 de lei, timp de minim 12 luni și maxim 21 luni. De asemenea, studenții vor primi subvenții de 330 de lei lunar, pentru o perioadă de minim 12 luni și maxim 24 de luni. Subvențiile nu vor fi acordate în timpul vacanței de vară.
Cererile de finanțare pentru acest program pot fi depuse în perioada 28 martie 2024 – 31 mai 2024, prin intermediul sistemului informatic MySMIS2021/SMIS2021+. Fondurile europene vor fi gestionate în mod transparent și eficient, asigurându-se că acestea ajung la cei care au nevoie de ele.
Se urmărește creșterea accesului la educație
Bugetul total alocat apelurilor de proiecte este de 50.000.000 de euro, distribuit la nivelul a două categorii de regiuni. Pentru regiunile mai puțin dezvoltate, suma totală disponibilă este de 44.970.414,50 euro, iar pentru regiunea dezvoltată (București-Ilfov), suma totală este de 5.029.585,5 euro.
Programul „Primul student din familie” este parte din Programul Național pentru Reducerea Abandonului Universitar și reprezintă un pas important în direcția asigurării egalității de șanse în educație și în combaterea abandonului școlar. Prin aceste subvenții, se urmărește creșterea accesului la educație și sprijinirea tinerilor în realizarea potențialului lor academic.