Probleme în timpul alăptării

Când vine vorba de alăptare, marea majoritate a problemelor reale pe care le puteți întâlni sunt de natură fizică. Din fericire ele sunt și destul de rare iar cele mai multe dintre ele nu necesită tratament medical. Din punct de vedere fizic, doar 2% din proaspetele mămici nu au posibilitatea de a alăpta. Pentru restul, cele mai multe blocaje sunt de natură emoțională, mai ales în perioada imediat după naștere.

Există însă și cazuri unde pot apărea complicații de natură fizică de-a lungul perioadei de alăptare. Printre acestea se numără angorjarea sânilor, o complicație cauzată de umplerea excesivă a sânilor cu lapte. Practic există un dezechilibru între nevoile bebelușului (de cât lapte are acesta nevoie) și rezerva de lapte produsă. Soluția este prelungirea duratei de alăptare și, dacă este necesar, mulgerea laptelui în exces cu ajutorul unei pompe special create pentru asta. Trebuie să fiți foarte atente în alegerea pompei potrivite. Un produs inferior poate duce la apariția ragadelor, răni în zona sfârcurilor. Acestea pot fi cauzate și de poziționarea incorectă a bebelușului în timpul alăptării.

O altă potențială problemă de natură fizică este abcesul mamar. Acesta este o infecție care poate apărea în urma alăptării iar în acest caz trebuie consultat cât mai repede medicul.

În general, orice durere, iritație sau senzație de discomfort în timpul alăptării trebuie tratată cu toată seriozitatea. De exemplu, o complicație serioasă o reprezintă mastita, o infecție ce poate apărea mai ales în primele șase luni de alăptare. Este una dintre puținele probleme care necesită antibiotice iar pe durata tratamentului, alăptatul devine imposibil.

Pentru mameloanele inflamate există creme protectoare care nu au nici un efect negativ asupra compoziției laptelui și deci nici asupra bebelușului.

O alta problemă des întâlnită este cantitatea insuficientă de lapte. Foarte multe mame se tem de aceasta dar de fapt este o problemă psihologică, nu fizică. Cu cât bebelușul va mânca mai mult cu atât organismul va produce mai mult lapte.

O altă situație este cea în care mameloanele sunt ascunse sau plate. Aceasta va crea mici dificultăți la început, dar este ceva ce poate fi corectat încă din timpul sarcinii. Există combinezoane special create pentru a modifica forma sânilor. După o scurtă perioadă de timp după naștere, mameloanele vor căpăta o formă normală, datorită acțiunii copilului. Va dura o vreme până când veți găsi poziția cea mai potrivită pentru alăptat dar nu trebuie niciodată să uitați că este vorba de un proces natural care nu necesită decât puțină practică.

Dintre toate problemele care pot apărea pe durata alăptării, mastita este probabil cea mai serioasă, fiind una din puținele care necesită atenția imediată a medicului. Din fericire problemele de asemenea anvergură sunt rare si veți descoperi rapid că alăptarea copilului este una dintre cele mai relaxante activități, precum și o modalitate de a crea o legătură emoțională unică între voi și bebeluș. Micile neplăceri sunt inevitabile dar rezultatul merită.

Related Articles

6 COMENTARII

  1. Cu unele probleme descrise m-am confruntat si eu. Primii doi copii nu i-am alaptat din cauza cantitatii insuficiente a laptelui, pe al treilea l-am alaptat doar o luna la fel din aceeasi cauza.

    • Sunt nenumarate motive pentru care mama poate ramane temporar fara lapte. Este foarte important sa va adresati unui medic pediatru sau neonatolog sau unui consilier de alaptare pentru a determina cu siguranta daca este vorba despre o problema temporara sau una definitiva. In ultima instanta se va inlocui laptele matern cu lapte praf.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Latest Articles

Modul în care trăiesc emoțiile părinții poate afecta dezvoltarea copilului

În cadrul familiilor noastre, modul în care ne exprimăm sentimentele, vorbim despre ele și le gestionăm poate avea un impact profund asupra copiilor noștri....

Kaufland se alătură celei de-a 10-a ediții a Colectei Naționale de Alimente prin Cutia cu fericire

Kaufland România anunță participarea sa la cea de-a 10-a ediție a Colectei Naționale de Alimente, inițiativă derulată de Federația Băncilor pentru Alimente din România...

Timp pentru familie. Românii au talent, o nouă ediție, diseară

O nouă săptămână se apropie de final, așa că e vremea pentru talent, pentru momentele autentice, în care se pune suflet și se lasă...

Până pe 30 aprilie, profesorii își pot rezerva locul, în exclusivitate, la cel mai mare eveniment educațional din Europa

Până la data de 30 aprilie a.c., personalul din sistemul de învățământ universitar și preuniversitar din România beneficiază de exclusivitate și de tarife preferențiale...

Amenzi usturătoare pentru părinții care-și iau copiii în vacanțe în timpul cursurilor

Părinții care își iau copiii în vacanțe în timpul cursurilor școlare se pot confrunta acum cu amenzi usturătoare, iar aceste controale nu se limitează...