Dragă Elaine,
Fiica mea de clasa a treia are probleme cu prietenii la școală. Vine acasă plângându-se în fiecare zi de ceva ce i s-a întâmplat sau i s-a spus la școală. Niciunul dintre ceilalți copii nu vrea să se joace cu ea. O tachinează la pauză și nimeni nu vrea să stea lângă ea la prânz. Mi se rupe inima pentru acest copil. Când îi sugerez lucruri pe care ar trebui să le încerce, ea îmi spune că nu înțeleg. Când încerc să aflu ce se întâmplă cu adevărat, ea devine și mai supărată și plânge mai tare. Ce pot face pentru a o ajuta?
Dragă mămică,
Cu toții ne dorim ca copiii noștri să fie acceptați de alți copii și ne doare când ei nu sunt. Vrem să mergem până la școală, să-i scuturăm pe ceilalți copii și să spunem „Nu îndrăzni să-mi tratezi copilul așa!” Sarcina noastră, însă, este să ne menținem așteptările, anxietatea, simpatia și furia față de noi înșine și să facem ceva pozitiv pentru copilul nostru.
Trebuie să ne încurajăm copiii să-și rezolve propriile probleme și să avem încredere că o vor face.
Cum să-ți ajuți când copilul când are probleme cu prietenii
Dacă vrei să-ți ajuți fiica, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să-i accepți sentimentele.
Știu cât de greu este să nu încercăm să rezolvăm problemele copiilor noștri pentru ei, dar ei vor respinge mereu soluțiile noastre.
Știu cât de greu este să nu întrebi și să cercetezi, dar vor simți întotdeauna o lipsă de încredere și de respect în interogarea noastră.
Încurajează-ți copilul când are probleme cu prietenii
Există o singură modalitate pe care o cunosc de a încuraja un copil să-și rezolve propria problemă.
Când fiica ta vine la tine cu plângerile ei, ascultă fără să spui un cuvânt. Încearcă să vezi ce simte fiica ta și ignoră cuvintele. Când crezi că știi ce simte, spune-i că știi. „Trebuie să fii foarte rănit (sau furios, sau trist, sau supărat, sau orice altceva)”. Ea te va anunța dacă ai dreptate. Ea trebuie să-și exprime sentimentele și tocmai i-ați dat permisiunea să facă asta.
Stai și ascultă atâta timp cât vrea să vorbească sau să plângă. Dacă trebuie să spui ceva, spune-i că sentimentele ei sunt legitime. „Doare să fii lăsat pe afară”. Dacă te întreabă: „Ce ar trebui să fac?”, întreabă-o ce crede că ar funcționa. Copiii vor să-și rezolve propriile probleme, dar uneori au nevoie de încrederea noastră că sunt capabili. „Știu că este dificil, dar o vei rezolva.”
De multe ori au nevoie să fie încurajați să-și rezolve propriile probleme. — Ce crezi că poți face în privința asta? Poate că trebuie să ascultăm mult timp înainte ca aceștia să treacă de la disconfort la rezolvarea problemelor, dar o vor face – cu sprijinul și încurajarea noastră. Ceea ce nu au nevoie sau nu doresc este sfatul nostru.
Dacă îi învățăm standardele noastre, morala și etica prin felul în care trăim, ei au fundalul necesar pentru rezolvarea problemelor pe cont propriu. Fără a prelua problemele copilul nostru, putem fi acolo pentru a sprijini (a asculta fără a judeca, a interoga sau a sfătui), încuraja („Știu că vei găsi o modalitate de a-ți rezolva problema”) și îndruma asupra lucrurilor și să intervină înainte de a se face prea mult rău).
Când să verificați problema cu prietenii
Când copiii au o plângere serioasă cu privire la evenimentele școlare, părinții ar trebui să verifice întotdeauna lucrurile cu școala (în cazul în care există un copil violent sau cineva care rănește prin intimidare). Este mai bine să faceți acest lucru fără știrea copilului. Poți decide mai târziu dacă anunți sau nu copilului tău că ai intervenit. Sunați pe profesorul copilului și fie discutați această problemă la telefon, fie programați o întâlnire. Când vorbești cu profesorul copilului tău, spune-i ce spune fiica ta acasă.
Ajută fără a rezolva problema în locul copilului tău
Încurajează-ți fiica să invite colegii de clasă după școală sau în weekend la un film sau în parc.
Ajut-o să găsească în bibliotecă cărți care se ocupă de problemele „cu colegii”. Aceste probleme sunt atât de comune la această vârstă încât s-au scris multe cărți și povești pe această temă.
Între timp, ai încredere că fiica ta va învăța și va crește din această experiență. O vei face și tu.