Primii pași în alăptare

Alăptatul este un proces natural pentru orice proaspătă mămică dar, la fel ca orice altă activitate, necesită un pic de practică până când veți reuși să vă simțiți confortabil.

Este foarte important ca imediat după naștere să aveți parte de liniște. Știm cu toții că în primele zile toți prietenii și toate rudele vor să vă viziteze, dar stresul cauzat de aceasta vă poate influența negativ capacitatea de a alăpta. Prima săptămână este foarte importantă. Este momentul să vă odihniți și să vă refaceți puterile.

Un lucru trebuie precizat: prima alăptare ar trebui să aibă loc la maxim 30 de minute după naștere, acesta fiind momentul în care reflexul de hrănire al bebelușului se află la punctul maxim.

Pentru o femeie care alăptează este necesar consumul suplimentar de lichide pentru a spori producția de lapte.

De obicei durează o vreme până când veți găsi poziția cea mai potrivită pentru alăptare. Cert este că în prima săptămână este cel mai bine să alăptați din poziția culcat pentru a evita durerile. Indiferent de poziția pe care o alegeți, asigurați-vă  că gura copilului este larg deschisă. Mamelonul trebuie să intre cât mai adânc in gura bebelusului pentru a evita mușcăturile. Va trebui să adaptați perioada de alăptare în funcție de nevoile bebelușului. Nu trebuie să vă faceți griji, această primă săptămână este una de adaptare. Practic vă învățați unul cu celălalt.

Indiferent de numărul de ,,mese” zilnice, la început este bine ca între ele să păstrați un interval de o oră și jumătate. Pe măsură ce crește, bebelușul își va găsi propriul ritm. Important este să fiți disponibilă atunci când îi este foame. Când vine vorba de laptele matern nu există ideea de prea mult. Este practic singura substanță care nu îi poate face nici un rău și care îi asigură toate elementele nutritive de care are nevoie.   

Pe durata perioadei de alăptare, ca proaspetele mămici veti avea nevoie de un supliment de calorii pentru a compensa pierderile. Acest supliment ar trebui să fie de 600-800 de calorii zilnic. Trebuie luat în considerare și faptul că absolut toate substanțele ingerate de către voi vor avea efect asupra compoziției laptelui și implicit asupra bebelușului.

Este foarte important ca maternitatea aleasă înainte de naștere să fie una care susține alăptarea. Vorbim aici de personal calificat, dispus să ofere toate informațiile necesare. Vorbim de doctori dispuși să permită alăptarea imediat după naștere și vorbim de maternități care permit mamei și copilului să petreacă timp împreună. Aceste lucruri le puteți afla din timp. Este bine să fiți cât mai informată în legătură cu politicile maternității alese.

Ca o scurtă concluzie, importanța primei săptămâni imediat după naștere este de netăgăduit când vine vorba de alăptare. În această perioadă, mama trebuie să aibă parte de liniște pentru a se reface. De altfel această primă săptămână reprezintă o oportunitate unică pentru mamă și nou-născut în a crea o legătură emoțională puternică iar alăptatul este, fără îndoială, cel mai bun mijloc pentru a realiza acest lucru.

Related Articles

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Latest Articles

Mituri și adevăruri despre alăptarea de noapte. Este cu adevărat dăunătoare pentru somnul bebelușului?

Alăptarea de noapte este un subiect frecvent discutat în cercurile de părinți și în rândul specialiștilor, fiind adesea însoțit de mituri și teorii nefundamentate....

Educația financiară pentru copii. Învață-i despre bani de la o vârstă fragedă

Educația financiară este un subiect din ce în ce mai important în societatea contemporană. Mulți dintre noi, ca adulți, nu am avut parte de...

Cum să-ți încurajezi copilul să fie curios și să învețe pe cont propriu

Curiozitatea este o caracteristică esențială în dezvoltarea unui copil, iar încurajarea acesteia poate avea un impact semnificativ asupra modului în care acesta abordează învățarea...

Cum să îți ajuți bebelușul să scape de suzetă

Suzeta poate fi o alinare pentru mulți bebeluși, dar vine un moment când părinții decid că este timpul să renunțe la acest accesoriu. Procesul...

Furia laptelui. Ce este și cum să o gestionezi corect

„Furia laptelui” este un termen des întâlnit de mamele care alăptează și descrie un fenomen comun în primele zile după naștere, când sânii devin...