Mulți dintre bebeluși au format reflexul automat, știind în mod natural cum trebuie să sugă de la sân. Altora le este necesar puțin ajutor, dar merită depus orice efort, întrucât laptele matern este cel mai bun aliment pentru dezvoltarea micuților.
Primul pas spre un alăptat fără probleme este reprezentat de atașarea corectă la sân. O atașare corectă împiedică apariția rănilor la nivelul sânilor mamei, răni ce ar îngreuna alăptatul. Odată cu primele semne de foame, copilul trebuie adus către piept și nu invers, sânul introdus adânc în gura bebelușului iar poziția trebuie să fie confortabilă.
Nou-născutul trebuie să prindă mamelonul și o mare parte a areolei, limba trebuie plasată între mamelon și gingia inferioară, iar bărbia trebuie să fie lipită de sân, nu în aer. Dacă bebelușul apucă doar cu vârful buzelor areola, se aud zgomote cand suge, atunci e posibil ca acesta să nu fie atașat corect, iar sânul să aibă de suferit.
Uneori, pentru a ajuta copilul să apuce corect mamelonul, poate fi utilă umezirea cu o picătură de lapte. Însă, în condițiile în care tehnica nu dă roade, iar alăptatul prezintă anumite probleme, recomandăm consultarea unei persoane acreditate IBCL (International Board Certified Lactation Consultant).