Pietre pe amigdale la copii. Ce este de făcut

Pietrele pe amigdale, cunoscute și sub numele de calculi amigdalini sau tonsiloliti, sunt depozite mici, dure și albe-gălbui care se formează pe sau în jurul amigdalelor. Acestea pot fi o sursă de disconfort și neplăcere pentru copii, iar în unele cazuri pot necesita intervenție medicală. În acest articol, vom înțelege cauzele apariției, simptomele asociate, opțiunile de tratament și măsurile preventive pentru pietrele pe amigdale la copii.

Ce sunt pietrele pe amigdale?

Pietrele pe amigdale sunt depozite mici, dure, care se formează în criptele amigdalelor. Criptele sunt mici adâncituri sau canale situate în amigdale, care pot adăposti bacterii, celule moarte și alte particule. Aceste materiale se pot acumula în cripte și, în timp, pot forma pietre mici, de obicei de dimensiuni mici, dar uneori pot ajunge și la dimensiuni mai mari.

Cauzele apariției pietrelor pe amigdale

Există mai multe cauze posibile ale formării pietrelor pe amigdale la copii:

 1. Acumularea de resturi alimentare: Resturile alimentare rămase în criptele amigdalelor pot fi o sursă de materiale care contribuie la formarea pietrelor.
 2. Bacterii: Bacteriile care trăiesc în gura și gâtul copilului pot contribui la descompunerea particulelor alimentare și celulelor moarte, formând astfel pietrele.
 3. Celule moarte: Celulele moarte ale pielii și mucoasei gâtului pot fi de asemenea implicate în formarea pietrelor.
 4. Probleme cronice ale amigdalelor: Amigdalele inflamate sau cu cripte adânci pot favoriza formarea pietrelor, deoarece materialele se pot acumula mai ușor în astfel de condiții.

Simptomele pietrelor pe amigdale

Semnele și simptomele pietrelor pe amigdale pot varia, dar pot include:

 • Durere în gât: Unele pietre pot cauza iritație sau disconfort în gât.
 • Halena (respirație urât mirositoare): Pietrele pe amigdale pot provoca o respirație urât mirositoare persistentă.
 • Durere la înghițire: În cazuri mai severe, pietrele mari sau inflamația asociată pot provoca disconfort sau durere la înghițire.
 • Gât inflamat sau roșu: În funcție de dimensiunea și localizarea pietrelor, amigdalele pot deveni inflamate sau pot prezenta pete roșii.

Diagnosticul pietrelor pe amigdale

Diagnosticul pietrelor pe amigdale se face de obicei de către un medic sau un specialist ORL. Diagnosticul poate implica o examinare fizică a gâtului și amigdalelor pentru a detecta prezența pietrelor vizibile sau semne de inflamație. În unele cazuri, medicul poate recomanda și teste suplimentare, cum ar fi o radiografie sau o ecografie pentru a evalua mai bine starea amigdalelor și a pietrelor.

Tratamentul pietrelor pe amigdale

Opțiunile de tratament pentru pietrele pe amigdale depind de dimensiunea, severitatea simptomelor și frecvența problemelor asociate. Tratamentele posibile includ:

 1. Clătiri bucale cu apă sărată: Pentru pietre mici sau simptome ușoare, clătirea gurii cu apă sărată poate ajuta la reducerea iritației și a respirației urât mirositoare.
 2. Extracția manuală: Medicul poate extrage manual pietrele folosind un instrument special. Acest lucru poate fi făcut în cabinetul medical și este o opțiune pentru pietrele vizibile sau accesibile.
 3. Antibiotice: În cazul în care pietrele pe amigdale sunt asociate cu o infecție bacteriană, medicul poate prescrie antibiotice pentru a reduce inflamația și disconfortul.
 4. Chirurgie: În cazuri rare și severe, când pietrele sunt mari și provoacă simptome persistente sau recurente, medicul poate recomanda o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea amigdalelor (amigdalectomie).

Măsuri preventive

Prevenirea formării pietrelor pe amigdale poate include:

 • Igiena orală adecvată: Încurajează copilul să își spele regulat dinții și să folosească atât periuța de dinți, cât și ata dentară, pentru a reduce acumularea de resturi alimentare.
 • Hidratare corespunzătoare: Asigură-te că copilul bea suficientă apă pentru a menține hidratarea gurii și a gâtului.
 • Vizite regulate la medic: Programarea regulată a vizitelor la medicul ORL poate ajuta la depistarea precoce a problemelor amigdalelor și la gestionarea lor eficientă.

Pietrele pe amigdale pot fi o problemă inconfortabilă pentru copii, dar cu o gestionare adecvată pot fi tratate eficient. Este important să consulți un medic sau un specialist ORL pentru evaluarea și tratamentul corespunzător în cazul în care copilul prezintă simptome asociate pietrelor pe amigdale. Respectarea măsurilor preventive poate contribui la reducerea riscului de formare a pietrelor și la menținerea unei sănătăți orale bune pentru copilul tău.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Latest Articles

Câtă apă trebuie să bea un copil vara ca să nu se deshidrateze, pe vârste

Hidratarea adecvată este esențială pentru sănătatea și bunăstarea copiilor, în special în timpul verii, când temperaturile ridicate și activitățile în aer liber pot duce...

Primul dinte la bebeluși, Când apare și cum să alini durerile cu soluții naturale

Apariția primului dinte la bebeluși este un moment emoționant pentru părinți, marcând un pas important în dezvoltarea copilului. Totuși, această etapă poate fi însoțită...

Roșu în gât la bebeluși. Cauze, simptome și tratament

Roșu în gât la bebeluși este o problemă comună, care poate provoca disconfort semnificativ atât pentru micuț, cât și pentru părinți. Înțelegerea cauzelor, recunoașterea...

Top trei rețete pentru bebeluși, în zilele de vară

Vara este anotimpul perfect pentru a introduce bebelușilor tăi alimente noi și sănătoase. Pe lângă hidratare și confort, mesele de vară trebuie să fie...

Supă de dovlecei pentru bebeluși, o rețetă ideală pentru zilele de vară

Pe măsură ce vara își face simțită prezența cu temperaturi ridicate, părinții caută mereu soluții nutritive și răcoritoare pentru alimentația celor mici. Supa de...