123mama

Ochi lipiciosi la bebelusi. Iată și soluția!

Primele luni de viata ale micutului pot reprezenta o adevarata provocare pentru mamici. Numeroase afectiuni iti dau batai de cap si te ingrijoreaza. Dintre acestea, cea mai frecventa este boala ochilor lipiciosi.

 

Pentru ca sunt foarte sensibili si pentru ca incearca sa se acomodeze cu noul lor mediu de viata, bebelusii se confrunta cu multe schimbari fiziologice dupa nastere.

Aceste schimbari atrag dupa ele afectiuni care pot fi complicate sau mai putin complicate. Acestea se manifesta diferit, in functie de bebelus. Aproximativ 50% dintre bebelusi se confrunta cu afectiunea ochilor lipiciosi. Daca este tratata cu atentie, nu ridica niciun fel de problema, eliminandu-se si riscul oricarei complicatii care te-ar putea ingrijora.

 

Principala cauza a aparitiei acestei infectii este determinata de blocarea canalelor lacrimale. Conform specialistilor, aceste canale se blocheaza din cauza sangelui sau a altor lichide care intra in ochii bebelusului la nastere. Astfel genele par a fi lipite, de unde si denumirea de “ochisori lipiciosi”, notează și site-ul https://sfatulparintilor.ro

 

Ochi lipiciosi la bebelus. Simptomele sunt multiple, dar cele mai frecvent intalnite sunt:

  1. o usoara scurgere asemanatoare puroiului care apare in coltul intern al ochiului
  2. lacrimarea excesiva la schimbarea de mediu sau de temperatura
  3. scurgerea albicioasa
  4. ochisori iritati, rosii si lipiciosi.

 

In momentul in care sesizezi aceasta afectiune la bebelusulu tau, consulta medicul pediatru. Acesta iti va spune cum anume il poti ajuta. Trebuie sa stii ca va trebui sa-i cureti micutului tau ochisorii cu ajutorul compreselor sterile inmuiate in ser fiziologic. Mai poti folosi discuri de bumbac inmuiate in apa fiarta si racita. In general, pentru o mai buna igiena, se prefera prima varianta. De asemenea, medicul iti poate recomanda si anumite picaturi care vor ajuta la curatarea ochilor bebelusului. La sfatul medicului ii poti face bebelusului un masaj al canalelor lacrimale, ajutand astfel la preventia blocarii acestora.

 

 

Important de retinut este faptul ca, daca problemele persista, trebuie sa mergi cu puiul tau la un medic oftalmolog.

 

Simptomele afectiunii ochilor lipiciosi sunt asemanatoare cu cele ale conjunctivitei, afectiune care are nevoie de un tratament special.

 

Nu te ingrijora daca bebe se trezeste cu ochisorii lipiti in timpul unei raceli sau chiar dupa raceala pentru ca este posibil sa se confrunte cu o infectie generala. In aceste cazuri, doar un medic oftalmolog poate pune un diagnostic corect pentru puiul tau. De obicei, afectiunea ochilor lipiciosi dispare de la sine inainte ca bebelusul tau sa implineasca sase luni, dar tu trebuie sa ai mare grija de el si de ochisorii lui pentru ca el sa se poata dezvolta armonios.

 

Exit mobile version