Nașterea în apă. Care sunt beneficiile și riscurile

Când vine vorba de ceea ce îți dorești pentru experiența ta de naștere, probabil că ai mai multe idei în minte. Poate vrei să fii înconjurat de familie și prieteni. Sau poate doriți să limitați experiența la dvs., partenerul și medicul sau moașa.

Și când vine vorba despre cum exact vei naște micuțul tău, s-ar putea să te gândești la o naștere în apă. Nașterile în apă devin din ce în ce mai populare în rândul femeilor care doresc să încerce o naștere naturală sau să folosească foarte puține medicamente pentru durere în timpul procesului de naștere.

Dar ce este exact o naștere în apă? Care sunt beneficiile și riscurile unei nașteri în apă? 

Mai jos răspundem la aceste întrebări și la multe altele pentru a vă ajuta să decideți dacă o naștere în apă poate fi potrivită, astfel încât să puteți discuta cu medicul dumneavoastră sau cu moașa. Ei vă pot informa ce pași puteți lua pentru a vă finaliza planul de naștere.

Ce este o naștere în apă?

Chiar și pentru cei care nu sunt familiarizați cu termenul, o naștere în apă este exact așa cum sună: atunci când o parte a travaliului și nașterea bebelușului are loc în apă caldă, în general o cadă de naștere sau o piscină.

Beneficiile nașterii în apă
Există mai multe studii care au fost făcute cu privire la beneficiile potențiale ale nașterilor în apă. Și, deși sunt necesare mai multe, multe femei care au ales nașterea în apă au raportat totuși efecte pozitive asupra experienței lor de naștere.

Unele femei au considerat că nașterea în apă este liniștitoare, ajutând la ameliorarea stresului și chiar la calmarea bebelușului nou-născut. Aceste tipuri de beneficii au fost raportate și de femeile care au ales doar să stea în travaliu (dar nu să nască) în apă, care este adesea numită hidroterapie. Unele dintre beneficiile raportate de femei includ:

O experiență de naștere mai relaxantă
Băile calde sunt deja o modalitate zilnică de relaxare. Deci, nu este greu de imaginat de ce a fi scufundat într-o baie caldă în timpul travaliului ar putea avea aceleași beneficii de relaxare. Unii spun că acest lucru poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale a mamei, creând o experiență mai calmă în general.

Un travaliu mai scurt
Datorită flotabilității apei, multor femei le este mai ușor să se miște și să se repoziționeze în timpul travaliului, ceea ce poate ajuta contracțiile să progreseze mai ușor.

Mai puțină nevoie de medicamente pentru durere
Deoarece apa caldă din cada de naștere poate ajuta la relaxare, poate, de asemenea, să declanșeze eliberarea mai multor endorfine și să îmbunătățească fluxul de sânge către mușchii uterini, ceea ce vă poate ajuta să faceți față în mod natural durerilor de travaliu.

Să te simți mai prezent în experiența nașterii
Unele femei consideră că a putea simți procesul nașterii, cu un nivel de durere gestionabil, le face să se simtă mai prezente și mai conectate la eveniment.

Riscuri de naștere în apă
Nașterea în apă poate fi o alegere excelentă pentru mamele care doresc să își gestioneze experiența de naștere în mod natural, dar există câteva dezavantaje potențiale de care trebuie să fie conștiente. Iată ce ar trebui să știți dacă puneți întrebarea „Sunt sigure nașterile în apă?

Nașterile în apă sunt recomandate doar pentru sarcinile cu risc scăzut
Travaliul în apă și nașterile sunt, în general, recomandate numai femeilor cu risc scăzut, sarcini unice și care au ajuns la termen. Acest lucru se datorează faptului că orice complicație în timpul travaliului sau al nașterii poate fi complicată și mai mult de necesitatea de a scoate mama în siguranță din apă.

Există cercetări limitate cu privire la beneficiile și riscurile nașterilor în apă
Deși au existat mai multe studii privind beneficiile potențiale ale hidroterapiei și nașterilor în apă, experții sunt de acord că trebuie făcute mai multe cercetări. În plus, mulți spun că este nevoie de mai multe cercetări cu privire la riscurile potențiale ale livrării în apă.

Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi (ACOG) spune că, deși apa poate oferi unele beneficii în prima etapă a travaliului, încă nu există dovezi care să susțină beneficiile pentru copil. Deci, în timp ce ACOG spune că este în regulă să stai în apă când ești în travaliu, ei recomandă „nașterea pe uscat”.

Colegiul American al Asistentelor Moașe (ACNM) este mai ferm în beneficiile atât ale travaliului, cât și ale nașterii în apă. ACNM recunoaște, de asemenea, că sunt necesare mai multe cercetări privind efectele imersiei în apă, în special în timpul celei de-a doua și a treia etape ale travaliului – care include nașterea copilului, precum și a placentei.

Bacteriile ar putea pândi în apa din cada de naștere
Timpul pe care copilul îl petrece sub apă în timpul unei nașteri în apă este adesea o preocupare de top pentru mulți profesioniști în îngrijire.

Deoarece sângele, alte fluide și solide sunt o parte naturală a travaliului și a nașterii, bebelușii ar putea fi expuși la bacterii dacă își deschid ochii sau gura sub apă. Și asta ar putea duce la infecție. Cu toate acestea, până acum nu a existat nicio dovadă a unei creșteri a infecției pentru copiii născuți prin naștere în apă.

Opțiunile de gestionare a durerii pot fi mai limitate
Dacă alegeți să nașteți în apă, o epidurală și anumite alte metode nu vor fi opțiuni pentru gestionarea durerii. Multe femei spun că scufundarea în apă poate compensa acest lucru, dar este totuși ceva de luat în considerare atunci când te gândești la tipul de experiență și flexibilitate pe care le dorești.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Latest Articles

Modul în care trăiesc emoțiile părinții poate afecta dezvoltarea copilului

În cadrul familiilor noastre, modul în care ne exprimăm sentimentele, vorbim despre ele și le gestionăm poate avea un impact profund asupra copiilor noștri....

Kaufland se alătură celei de-a 10-a ediții a Colectei Naționale de Alimente prin Cutia cu fericire

Kaufland România anunță participarea sa la cea de-a 10-a ediție a Colectei Naționale de Alimente, inițiativă derulată de Federația Băncilor pentru Alimente din România...

Timp pentru familie. Românii au talent, o nouă ediție, diseară

O nouă săptămână se apropie de final, așa că e vremea pentru talent, pentru momentele autentice, în care se pune suflet și se lasă...

Până pe 30 aprilie, profesorii își pot rezerva locul, în exclusivitate, la cel mai mare eveniment educațional din Europa

Până la data de 30 aprilie a.c., personalul din sistemul de învățământ universitar și preuniversitar din România beneficiază de exclusivitate și de tarife preferențiale...

Amenzi usturătoare pentru părinții care-și iau copiii în vacanțe în timpul cursurilor

Părinții care își iau copiii în vacanțe în timpul cursurilor școlare se pot confrunta acum cu amenzi usturătoare, iar aceste controale nu se limitează...