Specialiștii din toată lumea au căzut de acord că alăptarea are beneficii miraculoase. Iata 15 dintre cele mai importante concluzii la care au ajuns cei care au urmărit de aproape fenomenul:
- creştere şi dezvoltare fizica şi psihică armonioasă
- sugarul alimentat la cerere (nu după un program prestabilit) se va hrăni atunci când îi este foame, şi se va opri din supt atunci când este sătul; chiar dacă rămâne ataşat la sân un timp mai îndelungat, nu înseamnă că mănâncă încontinuu, ci îşi satisface şi alte nevoi, cum este cea a suptului (suptul la sân este mai natural decât cel din suzetă). Copilul învaţă astfel să îşi recunoască şi respecte nevoile, nu se va “îndopa”, îşi va stabili în timp un program propriu de supt. Va deveni un adolescent şi apoi adult care nu va face excese alimentare, care nu va mânca pentru a-şi contracara stresul
- funcţionare optimă a aparatelor şi sistemelor din organismul copilului
- copilul născut la termen este imatur din punct de vedere neurologic şi digestiv, laptele matern fiind adaptat perfect gradului de dezvoltare ale acestora.
- face mai rar colici
- îmbunătăţeşte imunitatea copilului
- sisteml imun este şi el imatur, dezvoltarea lui fiind completă în jurul vârstei de 4 ani; laptele matern conţine anticorpi ce protejează copilul de unele infecţii virale, bacteriene sau micotice, sau reduce severitatea acestora; în acelaşi timp, substanţe din laptele matern stimulează dezvoltarea sistemului imun al copilului.
- este uşor de folosit
- nu necesită pregătire sau procesare, este steril, la temperatura potrivită, disponibil oricând, în cantitatea potrivită; este astfel conceput încât asigură satisfacerea atât a setei copilului, cât şi a foamei; este digerat cu uşurinţă de sistemul digestiv al sugarului;
- scade riscul obezităţii, diabetului, astmului şi al altor boli (anemie, alergie, limfom, leucemie, boala Hodgkin, diabet zaharat, hipercolesterolemie, boli intestinale, boli cardiovasculare ale adultului)
- reduce riscul morţii subite
- creşte coeficientul de inteligentă
- la prematuri scade riscul enterocolitei ulceronecrotice şi al retinopatiei
- gustul poate fi influenţat de alimentaţia mamei, obişnuind sugarul cu gusturi diferite din alimentaţia familiei
- musculatură feţei şi obrajilor, dentiţia se dezvolta armonios, avantajând dezvoltarea vorbirii