Mastita și canalul blocat: dușmanii mai puțin cunoscuți ai alăptatul

0

Hrănirea la sân a bebelușului este deosebit de importantă pentru dezvoltarea acestuia, de aceea eventualele impedimente precum mastita sau canalul blocat ar trebui prevenite, în măsura în care este posibil, întrucât acestea apar ca urmare a anumitor greșeli făcute în procesul de alăptare.

Copilul trebuie atașat corect la sân pentru a evita apariția pustulelor, mastitei, canalelor blocate sau a abceselor.

In cazul pustulelor (bășici), acestea apar câteodată împreună cu un canal blocat, alteori apar pur si simplu. Spargerea lor poate chiar debloca și canalul blocat. Sfatul medicului este ca, în măsura în care este posibil, mama să înțepe bășica în vârf folosind un ac încins, iar apoi să scoată lichidul din interior.

Mastita reprezintă o infecție bacteriană ce se manifestă printr-o zonă roșie cu o culoare mai intensă decât în cazul canalului blocat, febră și dureri mari ale sânilor. Diferența principală dintre mastită și canal blocat ar fi prezența unei gâlme în cazul celei dintâi. Antibioticele reprezintă un remediu, însă problema poate fi rezolvată și în aceeași manieră folosită pentru canale blocate.  Utilizarea antibioticelor se face doar la recomandarea și sub supravegherea medicului.

Bine de știut:

  • Se recomandă continuarea alăptatului la sânul afectat. Dacă durerea nu permite, se continuă doar cu sânul care nu e afectat până ce trece mastita
  • Febra ajută corpul să lupte împotriva infecției și nu afectează calitatea laptelui

După cum am scris mai sus, simptomele canalelor blocate seamănă foarte bine cu simptomele mastitei: umflătură sensibilă sau chiar dureroasă, sau o zonă întărită a sânului. Pielea din jurul zonei respective poate fi roşie şi caldă. Sfaturile pentru remedierea problemei reprezintă continuarea alăptatului pe partea respectivă, comprese calde, odihnă, grijă deosebită la poziția de atașare a copilului la sân.

Afecțiunile enumerate în cadrul articolului afectează un număr mare dintre mamele care alăptează, iar cele mai multe dintre ele sunt cauzate de atașarea incorectă a copilui la sân. Pentru sfaturi și opinii avizate consultați întotdeauna medicul!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here