Mastita – Ce este și cum o prevenim?

0

Hrănirea bebelușului cu lapte matern în primele luni este recomandată de către medicii pediatrii pentru că ajută la dezvoltarea anticorpilor naturali ai copilului, iar alăptarea este una dintre cele mai frumoase experiențe trăite de proaspătele mămici. Însă, există situații în care această acțiune ajunge să fie o neplăcere sau chiar un coșmar pentru anumite femei din cauza mastitei.

Ce este mastita?

Mastita este o infecție apărută la nivelul sânilor la care femeile sunt predispuse în perioada sarcinii sau ulterior, în urma alăptării. Deși poate apărea și din alte cauze, ca diverse infecții ale organismului din cauza unor bacterii sau viruși, de cele mai multe ori, mastita apare la mămicile care alăptează ca urmare a spraîncărcării sânului cu lapte sau a neutilizării totale a acestuia.

Aproximativ 10% dintre femeile care alăptează ajung să se confrunte cu mastita în primele 6 luni de lactație. Riscul cel mai crescut este în primele 3 luni de la hrănirea bebelușului la sân, însă mastita poate apărea oricând în perioada de alăptare.

Există și cazuri în care mastita apare la femei care nu alăptează. Aici este vorba despre mastită periductală și poate apărea în urma unei infecții bacteriene dacă mamelonul sau sânul prezintă diverse iritații sau chiar crăpături.

Cum prevenim mastita?

Mastita poate fi prevenită dacă urmați acești 6 pași:

  1. Hrănirea regulată la sân sau extragerea laptelui în exces: este indicată menținerea unui program cu pauze de câteva ore între alăptări, însă dacă din diverse motive nu se poate alăpta, laptele în exces trebuie extras cu ajutorul unei pompe de sân.
  2. Hrăniți bebelușul la ambii sâni: puteți preveni acumularea de lapte prin alăptarea la ambii sâni, însă mutarea trebuie făcută doar după ce primul este complet golit de lapte.
  3. Consultați un specialist: în cazul în care aveți probleme cu alăptarea și pare că bebelușul nu este hrănit corespunzător, mergeți la un medic specialist care vă poate arăta diverse poziții pentru o alăptare corectă.
  4. Acționați imediat cum vedeți iritații sau crăpături ale mameloanelor: nu lăsați timpul să treacă, aplicați Gramastan imediat cum vedeți iritații sau crăpături. Garmastan este o cremă naturală ce are ca ingredient activ guaiazulena și ajută la prevenirea inflamațiilor ce pot apărea. Poate fi folosită încă din luna a 8-a de sarcină și ulterior înainte și după fiecare alăptare, fiind perfect tolerată de către bebelus.garmastan
  5. Evitați sutienele necorespunzătoare: îmbrăcați-vă adecvat, nu cu bluze exagerat de strâmte, și purtați suntiene speciale ce protejază sânii.
  6. Înțărcarea corectă: nu încercați să înțărcați copilul într-un timp foarte scurt. Trebuie inițial să reduceți din ce în ce mai mult numărul de mese pe zi. În aceste condiții, sânul se obișnuiește cu o cerere scăzută și își reglează producția de lapte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here