Produs emblematic pentru bebeluși, linimentul oleo-calcar este o emulsie naturală care a devenit aproape esențială în schimbarea bebelușilor. Din ce în ce mai populară în rândul părinților, compoziția sa poate varia în funcție de produsele disponibile pe piață. Care sunt întrebuințările sale? Există ingrediente de evitat? Hai să facem un check-in.
Inițial, linimentul a fost o loțiune naturală cu o compoziție foarte simplă. Fabricat dintr-un amestec de apă de var (apă hidroxid de calciu) pentru echilibrarea pH-ului natural al pielii și o substanță grasă – de obicei ulei de măsline – pentru acțiunea sa hidratantă și hrănitoare, este folosită pentru schimbarea bebelușului. Pentru a preveni dermatita scutecului, pentru a calma mâncărimea sau a calma roșeața… haideți să trecem în revistă diferitele sale utilizări, compoziția sa și cele mai bune sfaturi pentru alegerea unui liniment potrivit pentru copilul dumneavoastră.
Pentru ce se folosește linimentul pentru copii?
Așezat pe o cârpă sau bumbac, linimentul ulei-calcar este folosit pentru curățarea scaunului, dar și a întregului corp al copilului. Este considerată astfel ca o alternativă la șervețelele de curățare de unică folosință, acestea din urmă fiind uneori iritante din cauza loțiunilor pe care le conțin. Amestecul său moale și natural este conceput pentru a se adapta perfect pielii fragile a bebelușilor. De asemenea, este potrivit pentru sugarii predispuși la erupții cutanate de scutec sau alergii. În plus, linimentul poate fi folosit pentru a preveni sau a calma roșeața cauzată de frecarea scutecelor și a umidității, pentru a trata arsurile și pentru a ameliora eczemele.
Pe pielea curată și uscată, linimentul are și o acțiune protectoare. În cele din urmă, conținutul său de ulei și pH-ul neutru sunt utile pentru hidratarea pielii, făcându-l o alternativă la laptele și cremele tradiționale. Pe de altă parte, este de preferat să nu-l folosiți în îngrijirea feței pentru bebeluș, deoarece sunt două tipuri diferite de ten care necesită îngrijire adaptată fiecăruia.
Liniment pentru bebeluși: ce conține?
O rețetă ancestrală din sudul Franței, liniment ulei-calcar a fost inițial un amestec cremos și natural numit în mod obișnuit liniment. Compoziția sa: 50% apă de var și 50% ulei de măsline. Apa de var sau apa hidroxid de calciu are un pH bazic care ajuta la neutralizarea aciditatii urinei bebelusului, prevenind aparitia eruptiilor de scutec și calmând iritațiile. Uleiul de măsline este un ingredient natural și netoxic, cu proprietăți hidratante și hrănitoare. Ideal pentru îngrijirea pielii uscate și fragile, lasă pe piele o peliculă grasă ușoară, repară și protejează acționând ca un izolator. De cele mai multe ori, aceasta este formula pe care o vei găsi mai ales atunci cand te hotărăști să optezi pentru varianta bio alegând un liniment pentru bebelușul tău fără componente chimice. De asemenea, este inclus și stearat de glicerol, un emulgator ușor comun în produsele organice. Certificate de companii precum Ecocert, organizație independentă responsabilă cu verificarea riguroasă a integrității produselor organice și ecologice oferite consumatorilor, aceste linimente sunt acreditate și au la bază formule fără coloranți, parabeni, parfum sau fenoxietanol. Utilizabile încă de la nașterea bebelușului, conțin ingrediente din agricultura ecologică și, prin urmare, sunt 100% naturale.
Dar există și linimentele disponibile periculoase?
Deși există linimente organice certificate, altele pot conține substanțe care sunt cel mai bine evitate. Pielea celor mai tineri fiind deosebit de expusă și fragilă, este imperativ să evitați pe cât posibil componentele chimice susceptibile să le dăuneze sănătății. A face alegerea potrivită pentru copilul dumneavoastră trebuie, așadar, să treacă printr-o lectură riguroasă a ingredientelor enumerate pe produs. În Franța, asociația de consumatori UFC-Que Choisir a identificat peste 1.000 de produse cosmetice, dintre care 75 dedicate copiilor, într-un raport publicat în 2017. Acest sondaj a evidențiat prezența unor substanțe alergene sau iritante și a perturbatorilor endocrini în unele dintre ele.
Un conservant chimic a fost, de asemenea, evidențiat de Agenția Națională pentru Siguranța Medicamentului (ANSM). Este fenoxietanol, numit și „EGphe” sau „fenoxitol”. Pe site-ul său, agenția a recomandat producătorilor să nu-l folosească în îngrijirea destinată feselor copiilor sub trei ani și să restricționeze concentrația acestui conservant în orice alt tip de produs. Și pe bună dreptate, site-ul Info Durable dezvăluie că în urma testelor pe animale au fost observate și efecte hematotoxice și hepatotoxice, pe lângă toxicitatea reproductivă. În 2016, un raport al ONG-ului Women in Europe for a Common Future (WECF), o rețea internațională care reunește 150 de organizații de femei care lucrează în domeniul mediului și sănătății, a remarcat prezența sa în 54 de produse din 341 de cosmetice pentru copii, 26 dintre ele fiind șervețele. UFC-Que Choisir a emis, de asemenea, o recomandare prin care cere să fie evitată, în special „în șervețele și alte creme pentru fese iritate”.
Cum să alegi linimentul potrivit pentru bebeluși?
Din ce în ce mai popular, linimentul este acum comercializat de multe mărci. Dacă te întrebi pe care să alegi, optarea pentru organic îți va permite să te bucuri de toate avantajele unui produs cu adevărat natural. Aceasta înseamnă și alegerea unui liniment care să respecte pielea fragilă a sugarilor. Pentru a proteja pielea bebelușului în mod optim, este indicat să verificați lista de ingrediente a produsului dumneavoastră, asigurându-vă că sunt cât mai puține. În general vom găsi apă de var, ulei de măsline precum și câteva componente pentru conservarea și stabilizarea produsului. În mod ideal, se recomandă evitarea linimentelor parfumate, acest lucru fiind valabil și pentru alte tipuri de produse parfumate de îngrijire a bebelușilor din cauza riscurilor de alergie. Potrivit experților, acrilatii și parabenii sunt, de asemenea, descurajați.
Dacă optați pentru un brand organic, verificați dacă acesta este certificat de o organizație acreditată precum Ecocert. Conservanții, aditivii sau coloranții trebuie evitati pentru a favoriza ingredientele de origine naturală și pentru a preveni riscul de iritare sau efecte potențial dăunătoare. În acest sens, asigurați-vă întotdeauna că citiți cu atenție etichetele. Verificați și natura uleiului vegetal folosit. Unele linimente conțin în principal ulei de floarea soarelui, cu o proporție mai mică de ulei de măsline. În acest caz, efectul protector și eficacitatea nu vor fi aceleași!
Cum se folosește linimentul pentru bebeluși?
Atât moale, cât și liniștitor, acest amestec cremos hidratează și curăță fesele copiilor mici. Datorită celor două ingrediente cheie, linimentul protejează pielea de roșeață și iritație atunci când scaunele sunt prea acide sau scutecul bebelușului este umplut cu urină. Recomandat pentru toaleta mică a scaunului, poate fi folosit prin aplicarea produsului pe un șervețel de bumbac și curățarea ușoară a pielii. Procesul trebuie repetat până când scaunul este complet curat. Clătirea și uscarea nu sunt necesare. Dimpotrivă, este important să lași pelicula lipidică a produsului pe piele pentru a o proteja. De asemenea, se poate aplica, ca măsură preventivă, un strat foarte subțire de liniment după ce ai folosit un produs clasic sau apă pentru curățarea scaunului.
Când și cum să schimbi un copil?
Adesea umed și foarte delicat, fundul unui bebeluș are nevoie de îngrijire zilnică. Astfel, este esențial să-l schimbi de 7 până la 8 ori pe zi pentru a evita iritația legată de contactul cu scaunul și urina, care în cele din urmă îl deranjează. Uneori, această frecvență poate fi chiar mai importantă în primele luni. În general, se recomandă schimbarea scutecului bebelușului imediat ce acesta este ud, după masă sau dupa fiecare evacuare.
Cum se schimbă un scutec cu liniment?
Îndepărtați scaunele și urina din față în spate (pubis până la fese) pentru a evita infecțiile tractului urinar și repetați procesul până când fundul bebelușului este complet curat. Tot ce trebuie să faci este să-i pui un scutec nou. În mod ideal, optează pentru scutece hipoalergenice care favorizează ingredientele de origine naturală (fără latex, parabeni, parfumuri etc.).
În cazul toaletei cu un produs de curățare pentru clătire, puteți folosi linimentul sub formă de balsam protector după ce ați curățat scaunul și ați uscat pielea. Turnați o cantitate mică de produs pe un pătrat de bumbac sau ștergeți-l și pur și simplu aplicați-l pe fundul bebelușului înainte de a pune un scutec curat. Combinate cu crema pentru scutece, formează un duo foarte eficient de păstrat în trusa de toaletă a bebelușului. Linimentul în special va preveni apariția înroșirii pielii, în timp ce crema pentru scutece va repara pielea iritată. Preferati intotdeauna produsele naturale si simple, deoarece pielea bebelusului este mult mai fragila.