Leacuri bătrânești pentru colici la bebeluși

Colicile la bebeluși sunt o problemă comună care poate crea mult disconfort pentru micuți și îngrijorare pentru părinți. Aceste episoade de plâns și iritabilitate inexplicabilă pot afecta copiii în primele luni de viață. În căutarea unor soluții naturale și eficiente, mulți părinți se întorc către leacurile bătrânești și remedii tradiționale pentru a calma colicile la bebeluși. În acest articol, vom explora diversele leacuri bătrânești utilizate de-a lungul timpului pentru a trata colicile la sugari, analizând eficacitatea acestora și baza științifică disponibilă.

Ce sunt colicile la bebeluși?

Colicile sunt definite ca episoade recurente de plâns excesiv la sugari sănătoși, care încep în primele săptămâni de viață și se pot încheia în jurul vârstei de trei până la patru luni. Aceste episoade pot apărea zilnic sau de mai multe ori pe săptămână și sunt adesea însoțite de simptome precum flexarea picioarelor, strângerea pumnului și roșeață facială. Colicile nu sunt asociate cu alte probleme de sănătate grave și, de obicei, dispar pe măsură ce bebelușul crește.

Cauzele colicilor la bebeluși

Cauzele exacte ale colicilor la bebeluși rămân neclare, dar se crede că multiple factori pot contribui la aceste episoade de disconfort intens. Printre acestea se numără:

 • Imaturitatea sistemului digestiv: Sistemul digestiv al bebelușilor poate fi încă în proces de dezvoltare, ceea ce poate duce la dificultăți în gestionarea gazelor și a alimentației.
 • Sensibilități alimentare: Unele sugari pot avea dificultăți în digerarea anumitor proteine sau compuși din laptele matern sau din formula pentru sugari.
 • Dezechilibre microbiene: Microbiota intestinală a bebelușilor poate juca un rol în dezvoltarea colicilor.
 • Factori de mediu: Stresul și supra-stimularea pot contribui la apariția episoadelor de colici.

Leacuri bătrânești pentru colici la bebeluși

Leacurile bătrânești și remedii tradiționale au fost utilizate de secole pentru a calma bebelușii și a reduce simptomele de disconfort abdominal. Iată câteva dintre cele mai cunoscute și utilizate leacuri bătrânești pentru colici la bebeluși:

1. Ceaiurile din plante

 • Ceaiul de mușețel: Cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii și calmante, ceaiul de mușețel poate ajuta la relaxarea tractului digestiv al bebelușului și la reducerea disconfortului.
 • Ceaiul de fenicul: Feniculul este folosit de mult timp pentru a ajuta la eliminarea gazelor și la calmarea colicilor. Este adesea combinat cu alte plante precum anasonul sau chimenul.

2. Masajul abdominal

 • Masajul cu ulei de mușețel: Uleiul de mușețel aplicat cu mișcări circulare ușoare pe abdomenul bebelușului poate stimula circulația și poate calma spasmele intestinale.
 • Masajul cu ulei de mărar: Uleiul de mărar are proprietăți antispastice și poate ajuta la reducerea colicilor prin relaxarea mușchilor abdominali.

3. Compresiile calde

 • Pânză caldă: Aplicarea unei pânze calde sau a unei sticle cu apă caldă pe abdomenul bebelușului poate ajuta la relaxarea mușchilor și la reducerea durerii cauzate de colici.

4. Remedii orale tradiționale

 • Sorbitol cu apă: Amestecul de sorbitol cu apă este un remediu tradițional utilizat pentru a ajuta la eliminarea gazelor din tractul digestiv al bebelușului.
 • Infuzia de semințe de anason: Anasonul este cunoscut pentru efectele sale carminative și poate fi utilizat sub formă de infuzie pentru a reduce colicile.

5. Ritmuri și obiceiuri

 • Alăptarea frecventă: Alăptarea în cerințele bebelușului poate reduce supraîncărcarea gastrică și poate ajuta la calmarea simptomelor de colici.
 • Purtarea bebelușului: Purtarea bebelușului într-un sistem de purtare poate oferi confort fizic și emoțional, contribuind la calmarea episoadelor de plâns excesiv.

Eficacitatea leacurilor bătrânești pentru colici

Evaluarea eficacității leacurilor bătrânești pentru colici la bebeluși este adesea subiectivă și depinde de fiecare copil în parte. Multe dintre aceste remedii au fost transmise din generație în generație, bazându-se pe observațiile și experiențele părinților și bunicilor. În ciuda lipsei de dovezi științifice definitive, unele studii sugerează că unele remedii tradiționale pot avea beneficii reale, inclusiv reducerea gazelor și a disconfortului abdominal.

Cercetările recente

 • Un studiu din 2011 publicat în “Journal of Alternative and Complementary Medicine” a arătat că uleiul de mărar aplicat local pe abdomenul sugariilor a redus semnificativ durata episoadelor de plâns asociate cu colicile.
 • Un alt studiu din 2013, publicat în “Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine”, a constatat că ceaiul de fenicul a fost eficient în reducerea simptomelor de colici la sugari.

Recomandări și precauții

 • Consultarea medicului: Înainte de a utiliza orice remediu, este important să discutați cu medicul pediatru al copilului dvs., în special dacă bebelușul are alte probleme de sănătate sau este sub tratament medical.
 • Monitorizarea reacțiilor: Observați reacțiile bebelușului la orice remediu și încetați utilizarea în caz de apariție a unor reacții adverse sau agravare a simptomelor.
 • Igienă și siguranță: Asigurați-vă că toate instrumentele și ingredientele utilizate pentru remedii sunt curate și sigure pentru utilizarea la sugari.

Colicile la bebeluși sunt o provocare comună pentru părinți, iar leacurile bătrânești pot oferi o opțiune naturală și adesea eficientă pentru gestionarea acestora. De la ceaiurile de plante la masajele abdominale și alte remedii tradiționale, opțiunile sunt variate și pot fi adaptate în funcție de preferințele familiei și de reacțiile individuale ale copilului. Cu toate acestea, este important să aveți în vedere că fiecare bebeluș este unic și ceea ce funcționează pentru unul poate să nu funcționeze pentru altul. În orice caz, consultarea cu un specialist în sănătate pediatrică și monitorizarea atentă a simptomelor sunt esențiale pentru a asigura sănătatea și binele bebelușului dumneavoastră în timpul acestor episoade sensibile.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Latest Articles

Câtă apă trebuie să bea un copil vara ca să nu se deshidrateze, pe vârste

Hidratarea adecvată este esențială pentru sănătatea și bunăstarea copiilor, în special în timpul verii, când temperaturile ridicate și activitățile în aer liber pot duce...

Primul dinte la bebeluși, Când apare și cum să alini durerile cu soluții naturale

Apariția primului dinte la bebeluși este un moment emoționant pentru părinți, marcând un pas important în dezvoltarea copilului. Totuși, această etapă poate fi însoțită...

Roșu în gât la bebeluși. Cauze, simptome și tratament

Roșu în gât la bebeluși este o problemă comună, care poate provoca disconfort semnificativ atât pentru micuț, cât și pentru părinți. Înțelegerea cauzelor, recunoașterea...

Top trei rețete pentru bebeluși, în zilele de vară

Vara este anotimpul perfect pentru a introduce bebelușilor tăi alimente noi și sănătoase. Pe lângă hidratare și confort, mesele de vară trebuie să fie...

Supă de dovlecei pentru bebeluși, o rețetă ideală pentru zilele de vară

Pe măsură ce vara își face simțită prezența cu temperaturi ridicate, părinții caută mereu soluții nutritive și răcoritoare pentru alimentația celor mici. Supa de...