123mama

Intre increderea de sine si laudele excesive! Relatia de 10 cu micutul tau

Stii sa iti lauzi corect copilul sau nu? Studii recente demonstreaza ca lauda micutilor este un capitol sensibil care trebuie bine dozat. Astfel, va fi important, de exemplu, să fie lăudate eforturile copilului, nu talentul său, laudele să fie sincere și numai când copilul le merită într-adevăr sau să nu fie făcute prin comparația cu alții. În schimb, avertizează psihologii, în cazul în care părinții nu vor ține cont de aceste aspecte, laudele îi pot face mai mult rău decât bine copilului. Iată cum îți poți da seama dacă îți lauzi excesiv copilul!

Crede că i se cuvine totul

Un copil ce este lăudat prea mult, când nici nu ar trebui, va avea impresia că este „special” (nu în sensul bun al cuvântului) față de alte persoane și de aceea va avea impresia că va primi totul de-a gata.

Pe măsură ce va crește, va avea tendința să aștepte să primească multe din partea celor din jur, fără a dărui prea multe în schimb și, ori de câte ori va putea, va încerca să ocolească munca, eforturile. Scopul său va fi să obțină totul cât mai ușor, devenind lipsit de ambiții și de dorința de a învăța.

 

Exit mobile version