A cere scuze față de cineva nu este doar un semn de respect pentru ei, ci și o mărturie a respectului pe care cineva îl are față de sine. Recunoașterea sinceră a greșelilor cuiva este un semn de umilință care reflectă umanitatea noastră. Dacă acest gest este eliberator, de multe ori este vorba de a-ți lăsa deoparte mândria. Mai mult, atunci când vine vorba de a-ți cere scuze copilului tău.
A cere scuze este un act care ne permite să creștem și să ne maturizăm ca oameni. Deși intenția este lăudabilă, are sens doar atunci când este însoțită de acțiuni care o dovedesc. Aceasta presupune evitarea repetării greșelilor făcute față de o persoană, mai ales atunci când ne sunt dragi. Și acest lucru este cu atât mai important atunci când este în joc relația părinte-copil!
Importanța de a-ți cere scuze copiilor tăi atunci când greșești
Relația părinte-copil este unică și este una dintre cele mai frumoase experiențe pe care le poate trăi o persoană. Uneori, dragostea pe care o simțim pentru copilul nostru nu este întotdeauna exprimată în mod corect. Fiecare părinte din dorința lui de a face bine nu este imun să greșească, să țipe sau chiar să se poarte rău cu copilul său. Dar dacă greșelile fac parte din aventura parentală, să-ți ceri scuze copilului tău este de o importanță capitală.
Deși este util să ne amintim că părintele nu poate fi perfect, a-ți cere scuze copilului tău este o modalitate de a-ți modela imaginea de mamă sau tată. Să-l tratezi ca pe un egal. Copilul se simte imediat respectat și recunoscut. Îi aduci un sentiment de empatie, siguranță și încredere.
A-ți cere scuze copilului tău: un act educațional
Contrar a ceea ce cred mulți părinți, a-ți cere scuze copilului tău nu este un semn de slăbiciune sau de lipsă de autoritate. Este mai presus de toate un mod de a arăta că erorile pot fi corectate. În acest fel, părintele și copilul își întăresc legătura. Această dinamică este o bază solidă din care ambele părți trag lecții importante.
Corectarea unei greșeli este un semn de înțelepciune și necesită adoptarea unor atitudini adecvate. Înțelegem, așadar, că erorile nu sunt lucruri pe care trebuie să le îngropăm, ci instrumente educaționale de însuşit pentru a merge mai departe. Părinții și copiii vor crește din asta!
Cererea de scuze se află în centrul valorilor importante: respectul și dragostea
După cum s-a menționat mai sus, a-ți cere scuze sincer, implicând că vor exista schimbări este o dovadă a respectului pe care îl ai pentru copilul tău. Este o modalitate remarcabilă de a le permite să-și dezvolte stima de sine, valorile, considerația pe care o au față de cei din jur și multe altele.
Conștient sau inconștient, copilul înțelege că părintele său este un individ conștiincios și responsabil. Din punct de vedere parental, actul este eliberator deoarece îi permite copilului să înțeleagă că oricine poate greși, inclusiv părinții!
Procedând astfel, tatăl sau mama dă și un exemplu de consecvență. Un parinte consecvent este cel care insufla valori, un mod de viata si reguli pe care si le aplica zilnic.
Cum să-ți ceri scuze copilului tău?
Pentru a-ți cere scuze copilului tău, nu există instrucțiuni, totul depinde de caz. Unii copii acceptă scuza rapid, în timp ce alții au nevoie de mai mult timp pentru a se calma. Dacă copilul este supărat, așteptați câteva minute înainte de a vă cere scuze.
Odată ce vorbești cu el, privește-l drept în ochi și ajungi la nivelul lui. Această postură îți va pune copilul în largul său.
Exprimați-vă scuzele în mod clar cu fraze clare, cum ar fi „Îmi pare rău” și abțineți-vă de la a vă reduce responsabilitatea cu fraze care atenuează actul care v-a jignit copilul. Dacă o faci, el va înțelege dimensiunea superficială a scuzei tale. Un exemplu care ar ține cont de responsabilitatea dumneavoastră ar arăta astfel: „Scuză-mă că am țipat, ar fi trebuit să-mi păstrez calmul”. Evităm „Scuză-mă că am țipat, dar m-ai împins la limită!”.
În cele din urmă, explicați de ce ați făcut asta. Verbalizarea legăturii dintre emoțiile tale și acțiunile tale nu îl ajută doar pe copil să înțeleagă dimensiunea umană a reacției tale, ci și să își ajusteze atitudinea în viitor.
După cum ați înțeles, dragi cititori, să vă cereți scuze copilului dumneavoastră este unul dintre acele gesturi pedagogice care modelează în mod pozitiv relația părinte-copil, zilnic!
Cererea de scuze se afla in centrul acestor valori importante, oferindu-le sansa de a intelege ca, chiar si atunci cand fac greseli, li se va acorda respect si irabdare. Adevarul este ca a fi un parinte responsabil inseamna sa-ti cunosti propriile limitari si sa incerci sa le depasesti. Cu alte cuvinte, cererea de scuze la copil este urmeaza adesea unui anumit proces emotional care ne spune ca mandria si acceptarea responsabilitatii nu sunt interconectate.