Hrănirea cu lapte praf: ce riscuri ne asumăm?

0

Primele luni de viață ale nou-născutului sunt deosebit de importante pentru dezvoltarea armonioasă a copilului, iar hrănirea exclusiv la sân are o contribuție covârșitoare la sănătatea și bunăstarea micuțului.

Mulți dintre specialiști consideră formula de lapte o soluție nesatisfăcătoare ce prezintă multiple dezavantaje. În primul rând, putem lua în considerație exemplele de incidente ce au avut loc în trecut și implicau companii producătoare de lapte praf, precum cazul Lactalis – companie franceză ce a retras de pe piață tone de lapte praf pentru sugari, din cauza unei posibile contaminări cu salmonella. Procesul de producție prezintă pericolul alterării formulei și, uneori, fenomenul nu poate fi împiedicat prin intermediul regulilor stricte.

Conform Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor, din cauza microorganismelor apărute între prepararea formulei si consum, microbii se pot multiplica și, astfel, există un factor microbiologic crescut pentru nou-născut!

Pentru a combate aceste riscuri, se recomandă:

  • Atenție deosebită la igiena mâinilor
  • Folosirea exclusivă a formulei proaspăt preparate
  • Curățenie temeinică în zona de preparare a formulei
  • Consumul imediat al formulei, urmând a se arunca ceea ce rămâne

Totuși, în contextul în care este posibil, hrănirea la sân este recomandată în detrimentul laptelui praf, întrucât cercetările au demonstrat faptul că celui din urmă îi lipsesc nutrienții atât de importanți pe care îi conține laptele matern, cum ar fi DHA, un acid gras ce conține Omega 3. De asemenea, formula de lapte are în compoziție o cantitate neînsemnată de lactoferină și îi lipsește lizozima.

Așadar, dacă singura opțiune a mamei este să își hrănească bebelușul cu formulă de lapte, recomandăm precauție și un set de reguli de igienă extraordinar de stricte!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here