Ce este „epuizarea parentală” și ce poți face în acest sens? Poate fi dificil pentru părinții fără timp să practice îngrijirea de sine. Dar atunci când o fac, are un impact pozitiv asupra sănătății lor – și asupra familiei lor.
Pentru mulți părinți, realitatea de a jongla cu cerințele responsabilităților de îngrijire asupra timpului, energiei și resurselor lor le lasă puțin timp pentru a avea grijă de propria bunăstare. Acest lucru poate duce la „epuizare parentală”. Deși explorarea epuizării parentale este relativ nouă, cercetările au identificat-o ca o problemă predominantă în comunitățile și culturile globale. Este raportat în țări din întreaga lume, cu cele mai mari rate de prevalență crescând la 8% dintre părinți în Polonia, Statele Unite și Belgia.
Te gândești că există o soluție simplă pentru această îngrijorare în creștere: relaxează-te și dormi puțin! Dar din nou, realitatea poate fi mult diferită.
Patru semne de epuizare a părinților
Epuizarea parentală nu este doar un cuvânt la modă. Este un sindrom în creștere care rezultă din stresul parental cronic. Se caracterizează prin patru simptome principale pentru părinți:
1. Experimentarea epuizării fizice sau emoționale – sau ambele.
2. Să simți rușine cu privire la calitatea de părinte sau că nu sunt un părinte la fel de bun ca înainte.
3. Să te simți copleșiț sau „sătul” de rolul de a fi părinte.
4. Te simți deconectat emoțional de copil.
În ciuda faptului că mulți se simt astfel, cercetările recente arată că 60% dintre părinți nu fac în mod obișnuit nimic pentru a se relaxa și a se reîncărca. Această cercetare arată că doi din cinci părinți simt că oboseala le afectează capacitatea de a fi genul de părinte pe care își doresc să fie și aproape jumătate dintre părinți cred că nu este suficient timp în zi pentru a face totul.
Și asta e dilema. Poate fi o provocare enormă pentru părinți să-și facă timp și spațiu pentru a avea grijă de ei înșiși. Dar atunci când o fac, poate avea un impact pozitiv asupra sănătății lor fizice și mintale, ceea ce îi poate ajuta să gestioneze cerințele parentale, astfel încât și copiii și familiile beneficiază.
Patru lucruri pozitive pe care le pot face părinții
Deci, ce pot face părinții pentru a preveni sau reduce epuizarea atunci când sunt deja întinși atât de afectați? Iată patru lucruri de explorat:
1. A fi mai puțin critic cu tine însuți
Ca părinți, cu toții putem avea zile în care nu simțim că facem tot posibilul. Ne putem simți deconectați de copiii noștri sau epuizați din punct de vedere emoțional și fizic. Aici intervine „compasiunea de sine” – să fim un pic mai buni cu noi înșine atunci când ne simțim stresați sau trăim eșecuri. Acest lucru nu este numai bun pentru părinți, ci poate fi o abilitate cheie de viață pe care o pot modela pentru copiii lor.
Chiar dacă poate fi trecută cu vederea sau importanța sa poate fi minimizată, autocompasiunea este o formă crucială de îngrijire de sine. Mai mult decât atât, cercetările au arătat că părinții care sunt amabili cu ei înșiși și care acordă prioritate îngrijirii de sine au o sănătate generală și o bunăstare mai bună. De asemenea, se simt mai încrezători în abilitățile lor parentale și au interacțiuni mai pozitive cu copiii lor. Iar bunăstarea, încrederea și interacțiunile pozitive ale părinților cu copiii lor sunt strâns legate de rezultate mai bune pentru copii, inclusiv pentru cei cu probleme de sănătate mintală sau dizabilități.
Chiar dacă faci greșeli sau criticul tău interior începe să intervină, încearcă să-ți recadrezi vocea într-una mai pozitivă. Amintiți-vă, toată lumea se confruntă cu provocări și nu există un părinte sau un copil perfect. Adoptarea acestei mentalități poate ajuta.
2. Reîncadrarea îngrijirii de sine
Ca părinte este obișnuit să-ți pui nevoile pe ultimul loc și să vezi îngrijirea de sine ca pe un plus opțional – ceva care ia timp prețios departe de responsabilitățile de părinte sau pur și simplu atât de jos pe lista lungă de priorități încât scapă.
Cu toate acestea, a avea grijă de tine este opusul a fi egoist. Părinții care acordă prioritate îngrijirii de sine tind să fie mai puțin autocritici și să aibă o sănătate fizică și mentală mai bună. De asemenea, ei se simt mai pricepuți și mai încrezători ca părinți, sunt capabili să se concentreze mai bine asupra sarcinilor parentale – chiar și în perioadele stresante – și au șanse mai mari să se bucure de a fi părinți.
Poate fi util să ne amintim că îngrijirea de sine nu este doar o opțiune „drăguță de a avea”. Și nu este egoist să vă puneți din nou nevoile în imagine – mai degrabă, este o abilitate importantă de părinte care aduce beneficii tuturor.
3. Amintirea momentelor mici, de zi cu zi, de îngrijire de sine are un impact mare
Conceptul de îngrijire de sine este adesea descris ca un răsfăț special sau o răsfăț ocazional și costisitor. Cu toate acestea, poate fi mai mult despre acele acțiuni mici, zilnice, sub radar, care ar putea dura doar câteva minute sau chiar secunde, dar pot crea modele pozitive care pot ajuta părinții să se simtă mai echilibrați. Ceva la fel de simplu precum o pauză pentru a respira lent și adânc, o plimbare scurtă în aer curat sau discuția cu un prieten care îi susține poate ajuta.
4. Cererea de ajutor
Epuizarea parentală este o parte a unei conversații mai ample despre realitățile de a fi părinte sau îngrijitor. Există adesea multipli factori în joc care pot contribui la burnout, cum ar fi lipsa de sprijin, nivelurile ridicate de responsabilitate, impactul dezastrelor naturale, îngrijirea părinților în vârstă și preocupările financiare.
Este important ca părinții și îngrijitorii să fie atenți la semnele de burnout și să caute ajutor acolo unde este necesar. Abordând această problemă ca pe o parte importantă a călătoriei mai ample de părinte și îngrijire, putem lucra pentru a crea medii familiale mai rezistente și pozitive atât pentru părinți, cât și pentru copii. Este important să recunoaștem că, de obicei, femeile sunt cele care suportă mai mult sarcina de îngrijire. Partenerii, angajatorii și familia extinsă ar trebui să fie atenți la semne de epuizare și să ofere ajutor înainte de a fi solicitați. Oferirea unor aranjamente flexibile de lucru poate fi utilă, în special pentru cei (de exemplu, părinții singuri) care le-ar putea face greu.