Ce este faringita streptococică? Bacteriile care cauzează faringita streptococică sunt foarte contagioase. Aflați simptomele, sfaturi utile de recuperare și cum să vă protejați pe dumneavoastră și familia dumneavoastră de această afecțiune.
Streptococul este cauzat de o bacterie (Streptococcus pyogenes). Este mai frecvent la copii decât la adulți, dar persoanele care sunt în contact mult cu copiii prezintă și ei un risc crescut.
În timp ce cei cu streptococ se pot face bine de la sine, antibioticele ajută la accelerarea procesului. Iată câteva informații care ar putea fi utile dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră vă îmbolnăviți de această boală.
Care sunt cele mai frecvente simptome ale faringitelor streptococice?
Simptomele de streptococ pe care oamenii le pot prezenta în gură și gât includ:
- Înghițire dureroasă
- Pete roșii pe cerul gurii
- Dureri în gât, adesea roșii cu pete albe
- Ganglioni limfatici umflați în gât
De asemenea, persoanele infectate cu streptococ pot prezenta și alte simptome, inclusiv:
– Dureri de corp
– Frisoane
– Durere de cap
– Febră mare
– Pierderea poftei de mâncare
– Greață și vărsături
– Dureri de stomac
Cât de contagioasă este această afecțiune și cum se răspândește?
Bacteriile care cauzează faringita streptococică, așa cum am spus și la început, sunt foarte contagioase. Se răspândește de obicei prin picături respiratorii sau prin contact direct.
Bacteriile se pot răspândi prin picături respiratorii atunci când oamenii vorbesc, tușesc sau strănută. Picăturile sunt apoi trimise în aer, iar alte persoane le pot inspira sau pot atinge un obiect care are picături pe el și apoi ajung în nas sau gură.
Răspândirea contactului direct se poate întâmpla atunci când cineva atinge rănile cuiva care este bolnav sau intră în contact cu lichidul din răni.
Unii oameni infectați cu bacteriile care cauzează streptococul nu au simptome. Acești oameni sunt mai puțin contagioși decât cei care prezintă simptome, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).
Cât timp este infecția cu streptococ contagioasă?
Persoanele care încep să ia antibiotice pentru a curăța gâtul de streptococ devin mai puțin contagioase în aproximativ 24 de ore. Cu toate acestea, persoanele care nu iau antibiotice pot răspândi bacteria timp de câteva săptămâni.
De obicei, durează aproximativ 2-5 zile după expunerea la bacterii pentru a începe să întâmpinați simptomele.
Câteva sfaturi pentru recuperarea
Dacă credeți că dumneavoastră sau o persoană iubită aveți/au streptococ, cel mai bine este să discutați cu un medic. Ei vor recomanda probabil un test rapid al streptococilor sau o cultură a gâtului.
Odată ce un diagnostic de faringită streptococă este confirmat, un medic poate prescrie un tratament cu antibiotice. Majoritatea tratamentelor durează aproximativ 10 zile. De obicei, oamenii încep să se simtă mai bine după aproximativ 1 sau 2 zile de tratament. Puteți utiliza, de asemenea, analgezice fără prescripție medicală, cum ar fi medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS, cum ar fi ibuprofenul) și acetaminofenul, pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor.
Cum preveniți răspândiriea faringitei streptococice?
Dacă dumneavoastră sau o persoană iubită aveți streptococ, rămâneți acasă de la serviciu, școală și alte activități până când febra dispare. De asemenea, ar trebui să luați antibiotice timp de cel puțin 24 de ore înainte de a vă întoarce la activitățile obișnuite. Discutați cu medicul dumneavoastră despre cât timp ar trebui să stați acasă.
Între timp, asigurați-vă că vă acoperiți tusea și strănutul cu un șervețel sau cu o mânecă și nu cu mâinile. Spălați-vă des pe mâini pentru a nu se răspândi la alții.
Spălați paharele, ustensilele și orice alte obiecte pe care o persoană bolnavă le-a atins pentru a preveni răspândirea streptococului.