Exclusiv 123mama.ro: Mirela Retegan: “A fi mamă e o misiune, nu o corvoadă”.

După Abracadabra, Gașca Zurli este proiectul care a reușit să strângă în jurul său cei mai mulți copii români. Nu există micuț sau părinte care să nu știe să fredoneze “Am o căsuță mică”sau care să nu fi auzit de Fetița Zurli, Tura-Vura, Zdrăngănel, Clopoțel, Zâna Bună, Truli, Vrăjimăturica, Yuppi -adică personajele minunate din această faimoasă gașcă.

Am stat de vorbă în exclusivitate pentru 123mama.ro cu Mirela Retegan (sau Tanti Prezentatoarea așa cum îi spun cei mici) – cea care a dat naștere acestui fenomen – despre succes, despre cum reușește să se păstreze o super mamă cu o viață profesională atât de plină, despre nevoile micuților pentru a fi fericiți și despre Zurlandia, lumea de basm în care sunt așteptați toți cei care iubesc copilăria pe 15 și 16 iunie. 

Care-i povestea din spatele fenomenului “Gașca Zurli”? Cât de greu a fost să găsiți oameni potriviți pentru personajele atât de îndrăgite de către cei mici și să ajungeți să aveți o echipă atât de frumoasă?

În spatele fenomenului Gașca Zurli e multă iubire. Oameni care iubesc copiii și viața. Oameni care au crescut împreună în spiritul pe care l-am cultivat de-a lungul timpului la Zurli. Nu a fost ușor să-i găsesc și nici să-i păstrez. Fiecare om reprezintă un proiect special și el a trebuit abordat ca atare. Sunt foarte fericită să fim împreună de mulți ani și sper să mergem mai departe, atât cât suntem conectați unii cu alții.

Uitându-vă în urmă – sunt la mijloc foarte mulți ani și o muncă titanică – vă imaginați atunci când ați pus în scenă primul concert marca Zurli că astăzi o să umpleți sălile de spectacole din orice oraș din România, dar și în multe țări din afară? V-a schimbat în vreun fel succesul?

Am sperat tot timpul. Mi-am dorit ca mesajul nostru să ajungă și în cele mai îndepărtate sătuce din Romania. Sincer, vedeam propagarea mesajului Zurli (acela că  părinții buni cresc copii fericiți) printr-o emisiune TV. Niciodată nu mi-aș fi putut imagina că noi o să creștem atât de mult și o să ne cunoască așa de mulți copii, fără o emisiune la televizor. Succesul m-a făcut mai bună, mai generoasă, m-a liniștit și mi-a dat o siguranță personală și financiară din care am înțeles că pot face orice îmi propun, dacă muncesc mult și nu mă abat din drumul meu.

Cum ați reușit să vă păstrați o super-mamă cu o viață profesională atât de plină?

Nu m-am luat prea în serios. Rolul de mamă l-am îndulcit cu multă bucurie și joacă. Nu am uitat că “a fi mamă” e o misiune, nu o corvoadă. Am încercat să fiu 100% mamă atunci când trebuia, iar în rest să mă concentrez pe alte lucruri.

Ce greșeli, dar și ce lucruri bune fac părinții din ziua de astăzi, față de părinții generației dvs?

Cred că vine o generație nouă de părinți foarte faini. La capitolul greșeli, sunt aceleași pentru toți și vin din frica noastră de a nu da greș ca părinți.

Cum ar trebui să-și crească părinții micuții ca aceștia să aibă o șansă să crească copilași fericiți?

Liberi, curioși și să le insufle încredere în ei.

Ce părere aveți despre sistemul de educație românesc? În educația unui copil cât credeți că atârnă” ceea ce învață acasă și cât ceea ce învață la școală/grădi?

Sistemul nostru de învățământ trebuie schimbat din temelii. Astăzi, școala și familia trebuie să fie în aceeași echipă,  de partea copilului.

Vă pregătiți de Zurlandia (15-16 iunie), un proiect grandios care a ajuns, dacă nu mă înșel, la a treia ediție. La ce să se aștepte în acest an părinții/micuții?

La 2 zile de joacă în aer liber. Le-am pregătit multe surprize și îi așteptăm pe toți, copii, părinți, bunici, cu brațele deschise. Eu personal voi fi la intrare pentru a-i întâmpina pe primii veniți.

A treia ediție de Zurlandia stă să-nceapă. Pe 15 și 16 iunie, la Domeniul Știrbey din Buftea, universul Zurli se dezvăluie la fiecare pas. Am creat un loc magic în care copiii și oamenii mari din viața lor trăiesc împreună o experiență unică.

Domeniul Știrbey este împărțit pe activități care se întâmplă atât în aer liber, cât și în spații acoperite.

Gașca Zurli deschide festivalul cu un super spectacol, la Scena Principală, sâmbătă, la ora 11.00 Imediat după spectacol, pornim cu mic, cu mare la Parada Balonelor de Săpun. Străbatem pas cu pas Zurladia și îi descoperim secretele magice.

Am dus acolo toată lumea Zurli. În Casa Zurli copiii vor putea să se întâlnească, pe tot parcursul celor două zile de festival, cu personajele pe care le iubesc atât de mult.

Rând pe rând, personajele vor avea sesiuni de poze și autografe. În Casa Zurli, copiii vor putea participa la ateliere de joacă și programe speciale, toate oferite chiar de Gașcă.

Magi, Marian Râlea, și echipa lui de la  Abracadabra este gazda spațiului de la Scena de Teatru. Cei mici vor avea ocazia să devină personaje de poveste, să intre în lumea fascinantă a teatrului, sub privirile celor mai iubitori spectatori, părinții lor.

Am conceput o zonă de joacă în care copiii vor descoperi indienii din desenele animate și povești și vor putea să trăiască o experiență absolut fascinantă acolo. Răducu Marian, șeful de trib, îi așteaptă cu recuzită, accesorii, cu corturi și pene, cu dansuri și jocuri, de dimineață până seara. Copiii și oamenii mari pot să se picteze, să confecționeze singuri steaguri și amulete, pot să învețe ritualuri și pot să participe la concursurile din “trib”.

Printre multele lucruri minunate pe care le faceți, ați reușit și să aduci aproape de tine foarte multe femei și datorită sfaturilor primite de la dvs. acestea au reușit să slăbească.  Ce sfaturi le dai mămicilor/femeilor care vor să scape de câteva kilograme?

Am un singur gând pentru toate mămicile: aveți grijă de voi, fiți fericite, sănătoase și frumoase, dacă vreți să aveți copii sănătoși, fericiți și frumoși.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Latest Articles

Supă de dovlecei pentru bebeluși, o rețetă ideală pentru zilele de vară

Pe măsură ce vara își face simțită prezența cu temperaturi ridicate, părinții caută mereu soluții nutritive și răcoritoare pentru alimentația celor mici. Supa de...

Câte cuvinte trebuie să spună un copil la un an. Când să ne îngrijorăm dacă micuțul nu vorbește

Primul an de viață al copilului tău este plin de momente emoționante și dezvoltări importante, iar una dintre cele mai așteptate etape este începutul...

Ce trebuie să-i spună o mămică fetiței ei despre menstruație. Cum să o pregătească

Menstruația este un subiect important și inevitabil în viața fiecărei fete, iar abordarea acestuia cu deschidere și sensibilitate poate avea un impact semnificativ asupra...

Primul zbor cu avionul al copilului tău. Cum să-l transformi într-o experiență de neuitat

Primul zbor cu avionul al copilului tău este o experiență plină de emoții și neprevăzut, atât pentru el, cât și pentru tine ca părinte....

Ce să NU mănânci dacă ești însărcinată

Sarcina este o perioadă esențială în viața unei femei, iar alimentația joacă un rol crucial în sănătatea mamei și a copilului. În această perioadă,...