Etapele laptelui matern în primele 6 luni după naștere

0

Principalul avantaj al laptelui matern este valoarea sa nutritivă. Laptele uman conține cantitatea ideală de acizi grași, lactoză, apa și aminoacizi pentru digestie, dezvoltare mentală și creștere.

Care sunt etapele prin care trece laptele matern, imediat după naștere aflați în articolul următor

Pe perioada alăptării, compoziția laptelui matern se schimbă.

Imediat după naștere se formează un lichid preliminar, colostrul, bogat în proteine și substanțe nutritive. Deoarece conține foarte puține grăsimi și acizi grași este foarte ușor digerabil. Este bogat în anticorpi, această compoziție fiind ideală pentru noul născut.

Începând din a 3a zi după naștere se produce laptele de tranziție care se secretă timp de aproximativ 14 zile. Este mai bogat în grăsimi și calorii decât colostrul, dar mai sărac în substanțe minerale și glucide. În timp ce nou născutul imediat după naștere suge colostrum și apoi tot mai mult lapte de tranziție, laptele matern își schimbă permanent compoziția pentru a asigura nevoile imediate ale sugarului.

După cca. 14 zile laptele ajunge la maturitate. Valoarea sa nutritivă este de cca. 70-80kcal/100ml. Compoziția laptelui matur, în special concentrația de grăsimi se modică în permanență. Ea depinde de vârsta sugarului, de starea vremii, de modul de hrănire al mamei și de durată alăptării. Mai întâi se produce un lapte diluat, care potolește setea copilului și abia după câteva minute, când se declanșează reexul de eliberare a laptelui și se produce un lapte mai concentrat, bogat în grăsimi și substanțe energetice, care

potolește foamea copilului.

Până la vârsta de 4-6 luni sugarul bea cca. 750-850 ml lapte pe zi, apoi cca. 600-700ml.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here