Etapele compoziției laptelui matern – ghid practic

0

Laptele matern este alimentul ideal pentru un nou născut, fiind adaptat perfect pentru nevoile sale. Un nou născut sănătos trebuie alăptat imediat după naștere, deoarece la 30 de minute după naștere refluxul de sugere atinge punctul maxim (următorul vârf fiind la 24 de oră mai târziu). Principalul avantaj al laptelui matern este valoarea sa nutritivă. Laptele uman conține cantiatea ideală de acizi grași, lactoză, apa și aminoacizi pentru digestie, dezvoltare mentală și creștere. 

Pe perioada alăptării, compoziția laptelui matern se schimbă, acesta avand 3 etape principale:

Colostrul

Imediat după naștere se formează un lichid preliminar, colostrul, bogat în proteine și substanțe nutritive. Deoarece conține foarte puține grăsimi și acizi grași este foarte ușor digerabil. Este bogat în anticorpi, această compoziție fiind ideală pentru noul născut.

 

 Laptele de tranzitie

 

Începând din a 3a zi după naștere se produce laptele de tranziție care se secretă timp de aproximativ 14 zile. Este mai bogat în grăsimi și calorii decât colostrul, dar mai sărac în substanțe minerale și glucide. În timp ce nou născutul imediat după naștere suge colostru și apoi tot mai mult lapte de tranziție, laptele matern își schimbă permanent compoziția pentru a asigura nevoile imediate ale sugarului.

 

Laptele „matur”

 

După cca. 14 zile laptele ajunge la maturitate. Valoarea sa nutritivă este de cca. 70-80kcal/100ml. Compoziția laptelui matur, în special concentrația de grăsimi se modifică în permanență. Ea depinde de vârsta sugarului, de starea vremii, de modul de hrănire al mamei și de durată alăptării. Mai întâi se produce un lapte diluat, care potolește setea copilului și abia după câteva minute, când se declanșează reflexul de eliberare a laptelui și se produce un lapte mai concentrat, bogat în grăsimi și substanțe energetice, care potolește foamea copilului.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here