Părinții nu ar trebui să își proiecteze experiențele sau neîmplinirile personale asupra viitorului copiilor lor. Nu trebuie să fie autoritari, ci mai degrabă să negocieze cu ei, chiar dacă de multe ori, pare dificil. Este sfatul pe care Dr. Shefali Tsabary, expert global în parenting, îl oferă părinților din întreaga lume, în cadrul unui interviu recent*.
În România, 56% dintre părinți afirmă că își pedepsesc copiii dacă greșesc, 23% dintre ei declară că acest lucru se întâmplă des, arată un studiu Salvați Copiii**.
Dr. Shefali, renumită pentru abordarea sa inovatoare în domeniul parentingului conștient, subliniază importanța dezvoltării personale a părinților pentru a crește copii sănătoși și rezilienți.
„Părinții trebuie să se uite la ei înșiși, acesta este mesajul esențial al parentingului conștient: uită-te la tine însuți. Părinții trebuie să se dezvolte pe ei înșiși, poate chiar mai mult decât își cresc copiii. Trebuie să facem cel mai dificil lucru din lume, și anume să ne asumăm condiționările din propria copilărie, să vindecăm bagajul nostru emoțional și să fim prezenți pentru copiii noștri într-un mod care să nu le impună credințele, așteptările și fanteziile noastre, pentru că a face asta înseamnă să le suprimi autenticitatea. Rolul nostru este, de fapt, să-i ajutăm să fie liberi, să fie cine sunt cu adevărat. Și acesta este un lucru imposibil pentru noi, ca părinți, pentru că noi ajungem să credem că îi posedăm”, afirmă Dr. Shefali Tsabary într-o discuție cu Oprah Winfrey*.
Dr. Shefali Tsabary, prestigiosul expert în parenting, vine pentru prima oară în România, pe 3 octombrie, în cadrul celui mai mare eveniment de parenting din țară: ParentED Fest, alături de alți speakeri internaționali de renume, între care Dr. Deborah MacNamara, Dr. Vanessa Lapointe, Dr. Greer Kirshenbaum, specializați pe domenii precum creșterea și îngrijirea copiilor, armonia familiei sau dezvoltare personală.
Psiholog clinician și autor de renume mondial, Dr. Shefali Tsabary vine în premieră în România, pentru a discuta despre arta și practica parenting-ului conștient și despre cele mai eficiente modalități de a crește copii autentici, fericiți și rezilienți.
Potrivit The Parenting Index*, la nivelul anului 2021, 61% dintre părinții din România resimțeau o presiune intensă din partea societății în legătură cu modul în care aleg să își crească proprii copii, în vreme ce 46% dintre ei considerau că rolul de părinte este mai dificil decât s-ar fi gândit.
„Într-o epocă în care parenting-ul se poate simți precum navigarea unui labirint de sfaturi în continuă schimbare, este esențial să ne unim pentru a împărtăși, învăța și crește ca o comunitate informată. Evenimentul nu este doar despre diseminarea informațiilor; este despre declanșarea conversațiilor, formarea de conexiuni și crearea unei rețele de sprijin care se extinde cu mult dincolo de aceste ziduri. Prin paneluri de experți și sesiuni interactive, aspirăm să reducem decalajul dintre cercetarea academică de ultimă oră și practica de zi cu zi”, spune Diana Bălan, fondator ParentED Fest.