Dr. Grossmann, sfaturi pentru părinți! Cum le explicăm celor mici perioada COVID 19?

0

Una din intrebarile care ii preocupa pe pacientii cu copii mici acasa este “cum le explic copiilor mici ce sa intampla in aceste vremuri?”.  Intrebarea pare simpla, dar e foarte complexa.

Este important de stiut ca cei mici (prescolarii) percep situatiile dificile “neconstient” prin comunicarea mai mult “nonverbala”. Ei prelucreaza situatiile dificile predominant emotional si nu rational.Starea parintilor si a familiei si informatia provenita din orice sursa au un impact profund pe stabilitatea sau instabilitatea copiilor prescolari.

Cateva reguli care poate va ajuta:

 1.   Tine copii departe de informatia negativa pe  care nu o inteleg. Emisiunile TV sau alte surse cu “bombardament” permanent de “catastrofe” sunt nocive pentru copiii nostri.

 2.   O data pe zi sau la doua zile discuta cu copii, intreaba-i ce simt, intreaba-i  la ce se gandesc si cum vad ceea ce se intampla,  ofera-le frecvent timp si “spatiu” sa se exprime liber in modul si limbajul lor.Poate stabiliti chiar o anumita ora in care va luati timp pentru acesta discutie, de exemplu 10 minute dupa mic dejun sau dupa amiaza.

3.    Nu mintii!  Spune ca ai nevoie de sprjinul familiei, explica-le  ca este o perioada deosebita in care familia sta si petrece timp impreuna, explica des ca iti face bine sa fii cu familia.

Cand copii iti cer explicatii le poti spune ca unii oameni si unele familii sunt bolnave  si ca familiilor  care stau impreuna acasa le va fi mai usor si nu se vor imbolnavi. Da un exemplu: “tii minte cand ai avut febra/durere (alta boala sau simptom) si ai stat acasa 3 zile? Acum multi au un fel de febra/durerea si nu putem sa fim cu ei, ca sa nu primim si noi febra sau durerea ca altii.

4.    Explica-le ca daca toate familiile vor sta impreuna,  dar fiecare in spatiu sau casa lui,  se va face toata lumea bine.

5.   Ofera o limita in timp sau un “sfarsit” situatiei.  Poti spune ca peste cateva saptamani totul va fi bine si toata lumea va fi din nou fara “probleme”, ca totul va fi ca inainte, este important ca cei mici sa stie/simta ca nu va fi o situatie permanenta.

6.   Nu folosi cuvinte care pot induce sentimente  si asocieri negative, de exemplu “frica, rau, boala, singuratate, despartire, indepartare, izolare”. Foloseste in schimb “perioada deosebita, perioada de apropiere, timp pentru a fi impreuna in familia, o problema care ramane in afara casei noastre, imi place ca avem grija unul de altul, nu putem sa fim cu……..dar sigur o sa fie o super mare bucurie  cand se va termina si vom merge la…………”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here