Dezvoltarea neuropsihică a bebelușului

3

Primul an de viață al bebelușului dumneavoastră este crucial în evoluția capacităților sale motorii, afective și de comunicare. Acestea sunt indicatorii unei dezvoltări normale. Abilitatea de comunicare în jurul vârstei de un an ar trebui să fie la nivelul unui vocabular simplu, să zicem 3-5 cuvinte (evident unul dintre ele va fi mama). Cât despre abilitatea de mișcare, la aceasta vârstă ar trebui să poată merge ținut de o singură mână. În acest articol o să vedem care ar fi modelul ideal de dezvoltare al acestor abilități, de la o lună la alta.

Precizăm totuși un lucru: nu trebuie să vă alarmați dacă evoluția bebelușului dumneavoastră nu respectă cu strictețe modelul de mai jos. Aceasta e doar o schiță a dezvoltării, iar în unele cazuri pot apărea întârzieri, mai ales în situația copiilor născuți prematur.

Primele trei luni

În prima lună de viață bebelușul, în mod sigur la fel de epuizat ca și dumneavoastră, nu va sta treaz prea mult iar scurtele perioade în care nu va dormi sunt destinate exclusiv pentru alăptat și schimbat.Veți observa totuși o creștere în greutate precum și reacții la stimulii externi, mai ales la zgomot. Din luna a doua reacțiile acestea se diversifică. Va începe să zâmbească, să mențină câteva secunde atenția asupra unui obiect anume și să gângurească. În a treia lună deja ar trebui să își susțină capul. Fiți atentă la pasul acesta deoarece este foarte important în dezvoltarea motorie. Recomandăm chiar consultul unui medic dacă acest pas continuă să întârzie.

Lunile 4-6

Luna a patra va continua dezvoltarea motorie de care am vorbit. Deja bebelușul ar trebui să înceapă să întindă mâna după obiecte să stea în șezut pentru puțin timp și. În următoarele două luni aceasta se va întâmpla din ce în ce mai des, cu precizarea că în jurul lunii a cincea ar trebui deja să înceapă să diferențieze străinii de persoanele familiare.

Lunile 7-9

În perioada aceasta ar trebui să observați primele schimbări majore în dezvoltarea locomotorie. Bebelușul va începe, treptat, să aibă o mobilitate mai mare. Dacă la șapte luni stă în șezut nesprijinit, la nouă luni ar trebui să fie capabil să se ridice în picioare în pătuț și chiar să facă câțiva pași laterali. Așa cum am spus, modelul acesta este doar aproximativ și poate să difere de la caz la caz dar, atâta timp cât bebelușul a fost declarat perfect sănătos la naștere, dacă dezvoltarea sa nu respectă modelul dat (se acceptă mici întârzieri) trebuie neapărat să consultați medicul. Facem aici o precizare: în afara cazurilor de naștere prematură, copii născuți cu greutate peste medie pot avea o dezvoltare locomotorie ceva mai lentă. Din nou, nu vă panicați decât dacă vorbim de o întârziere serioasă.

Lunile 10-12

Suntem, cum s-ar zice, pe ultima sută de metri și, într-un fel, putem spune că așa este și bebelușul dumneavoastră. Deja din luna a zecea, copilul ar trebui să meargă ori cu premergătorul ori, cum se spune ,,de-a bușilea”. În următoarele două luni ar trebui să poată merge ținut cu ambele mâini iar mai târziu ajutat de o singură mână. Cât despre interacțiunea cu cei din jur, la vârsta de un an copilul ar trebui să aibă deja un vocabular minim de 3-5 cuvinte, să reacționeze, în mod evident non-verbal, la salut și să aibă o interacțiune din ce în ce mai complexă cu obiectele și persoanele din jur.

Cam aceasta ar fi dezvoltarea în linii mari până la vârsta de un an. La maternitate bebelușul dumneavoastră va primi ceea ce se numește scorul apgar. Numele este un acronim: Activitate, Puls, Grimasă (expresie, mimică), Aspect și Respirație iar testul acesta se realizează de două ori, o dată la un minut după naștere și o dată la cinci minute după naștere. Scorurile obținute variază de la 0 la 10 iar un copil care obține 7 puncte la testul de un minut este considerat sănătos. Un rezultat similar la al doilea test înseamnă că nu aveți de ce să vă faceți griji. Desigur este posibil ca bebelușul să obțină mai puțin. Un rezultat de 5 nu ar trebui să vă îngrijoreze dar întrebați totuși medicul. Indiferent de caz ar trebui să știți neapărat rezultatele. Scorul obținut vă va ajuta să știți dacă există posibile probleme pe termen lung. Așa cum spuneam, un copil cu rezultatul 7 la al doilea test nu ar trebui să întâmpine probleme iar dezvoltarea sa ar trebui să urmeze modelul pe care vi l-am prezentat mai sus.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here