Dezvoltarea capacității de comunicare a bebelușului

1

La fel ca și pentru capacitățile motorii și cognitive, există un model ideal de evoluție a capacității de comunicare a bebelușului cu cei din jur. Este un aspect care îi poate îngrijora pe mulți părinți atunci când copilul lor pare să aibă dificultăți de exprimare, în comparație cu copiii de aceeași vârstă. Fiecare bebeluș se dezvoltă în ritmul său, de aceea nu trebuie să vă îngrijorați decât dacă există discrepanțe majore. Doar în astfel de cazuri merită apelat un medic pediatru.

Statisticile arată că 25% din copii vor fi, să zicem, mai leneși când vine vorba de acest aspect, fără să aibă vreo problemă reală de ordin fizic sau mental. Se întâmplă mai adesea în cazul copiilor născuți prematur, aceștia în general având nevoie de o perioadă mai lungă de dezvoltare în toate aspectele. Un alt caz aparte sunt gemenii. Statisticile spun că 50% din gemeni au unele întârzieri din acest punct de vedere. În cazul lor problemele pot fi de natură fizică dar asta nu este universal valabil.

În orice caz, iată care este modelul ideal de dezvoltare al capacității de comunicare a bebelușului. Ca să ne fie mai ușor vom face o listă de subpuncte:

 • Imediat după naștere, în mod evident, singura formă de comunicare este plânsul

 • La 2-3 luni plânsul se va schimba în funcție de circumstanțe și apare gânguritul

 • Silabisitul la întâmplare începe la 3-4 luni

 • La 5-6 luni va silabisi ritmic

 • De la 6 la 11 luni va silabisi încercând să imite adevăratul limbaj

 • De obicei la vârsta de un an va cunoaște între unul și doisprezece cuvinte, media fiind între trei și cinci

 • Pe la 18 luni nivelul de vocabular ar trebui să crească până la douăzeci de cuvinte

 • Între 1 și 2 ani va putea spune propoziții de două cuvinte iar vocabularul va continua să se dezvolte

 • Între 2 și 3 ani vocabularul va ajunge la aproximativ 450 de cuvinte

 • Între 3 și 4 ani va putea folosi propoziții de 4-5 cuvinte iar vocabularul se va dubla

 • Între 4 și 5 ani vocabularul va ajunge la 1500 de cuvinte

 • La vârsta de 6 ani vocabularul ar trebui să fie la 2000 de cuvinte care să includă relații spațiale (sus-jos, aproape-departe, stânga-dreapta), numerele pâna la zece și semnificația lor precum și abilitatea de a folosi propoziții de toate tipurile

Nerespectarea cu strictețe a modelului descris mai sus nu este motiv de îngrijorare dar există situații unde diferențele sunt vizibile. În astfel de cazuri cauzele pot fi de natură fizică sau mentală. În acest caz trebuie consultat un medic pediatru care să determine exact ce se întâmplă. După diagnostic, dacă problema e de natură fizică există medici specialiști iar pentru cele de natură psihologică, terapeuți. De multe ori aceștia din urmă vă vor include și pe dumneavoastră ca părinți. De multe ori se întâmplă ca pur și simplu să fi ales un model eronat de comunicare. Acesta poarte fi schimbat cu ajutorul unui logoped. Există desigur și alte forme de terapie iar cea recomandată va depinde de cauza problemei.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here