De la alăptare la înțărcare

Trecerea de la alăptare la alimentația complexă poate fi un proces foarte dificil. Nu există un anumit procedeu sau niște pași care trebuie urmați exact. Până la urmă fiecare bebeluș este diferit și fiecare mamă se adaptează situației în funcție de posibilități.

Pentru primele șase luni de viață, laptele matern oferă bebelușului toate substanțele nutritive de care acesta are nevoie.

Trecerea la o alimentație complexă ar trebui să înceapă în jurul vârstei de șase luni iar primul pas este înlocuirea treptată a alăptatului normal cu biberonul. Aceasta se poate face încă de la vârsta de 4 luni, alternând cele două metode de hrănire în funcție de reacțiile bebelușului.

Începând cu vârsta de șase luni se poate trece la introducerea alimentației solide. Trebuie totuși reținut că pe durata primului an de viață, laptele matern rămâne alimentul principal.

Din punct de vedere psihologic, specialiștii sunt cu toții de acord: înțărcarea trebuie să se facă treptat. Este foarte important să stabiliți un ritm al progresului,  în funcție de felul în care bebelușul reacționează la schimbări.

Există desigur situații în care înțărcarea se face brusc, fie din cauza unor situații de ordin medical, fie ca o decizie personală a mamei. Însă, înţărcarea bruscă atrage după sine şi riscuri, atât pentru bebeluş cât şi pentru mamă, mai ales dacă înţărcarea se face înainte de vârsta de 6 luni a nou-născutului.

În cazul bebelușului, trebuie sa fiţi conştiente ca va crește riscul unor infecții sau boli (otită, gastroenterită) deoarece la o vârstă atât de fragedă laptele matern este singurul ajutor pentru întărirea sistemului lui imunitar. Deasemenea, un bebeluș înțărcat prea repede este mult mai predispus către alergii.

Psihologii sunt de parere ca pierderea conexiunii dintre mama si bebeluş prin intermediul alăptarii, atrage după sine si o ruptură din punct de vedere emoţional.

Pentru voi ca mame, înțărcarea bruscă a bebelușului poate provoca  efecte negative asupra sânilor, deoarece acestia continuă să producă lapte săptămâni si chiar luni de la ultima alăptare. Laptele trebuie eliminat, altfel se poate ajunge la cazuri de mastită sau abcese mamare.

La fel ca și pentru copil, înțărcarea bruscă are un efect psihologic negativ asupra mamei, mai ales dacă nu există motive medicale solide pentru încetarea alăptatului. În multe cazuri, înțărcarea se face din cauza presiunii celor din jur, rude sau prieteni si astfel apar depresiile.

Indiferent de situație, cea mai bună abordare este cea treptată, deoarece nu prezintă nici un fel de riscuri, fizice sau psihice, nici pentru voi ca mame nici pentru bebeluș.

Începând de la vârsta de patru luni, se poate alterna între sân și biberon, iar de la vârsta de șase luni se pot introduce alimentele solide, concomitent cu biberonul sau alăptatul. Ca proaspete mămici, secretul este să găsiți ritmul potrivit și să nu grăbiți lucrurile, caci fiecare dintre voi aveţi propriul ritm.

De asemenea, introducerea alimentelor solide trebuie și ea făcută cu multă răbdare si atenţie la nevoile copilului. Atâta timp cât bebelușul primește toate substanțele nutritive necesare creșterii, mâncarea nu trebuie să fie excesiv de variată. Un ritm mai lent vă va ajuta să descoperiți potențialele alergii.

Important până la urmă este ca atât dumneavoastră cât și bebelușul să faceți acest pas în așa fel încât niciunul dintre voi să nu fie afectat negativ. Indiferent de sfaturile celor din jur, nu vă grăbiţi ci ascultaţi-vă atât corpul vostru cât şi pe cel al micuţului şi astfel veţi lua cele mai bune decizii.

 

Related Articles

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Latest Articles

Supă de dovlecei pentru bebeluși, o rețetă ideală pentru zilele de vară

Pe măsură ce vara își face simțită prezența cu temperaturi ridicate, părinții caută mereu soluții nutritive și răcoritoare pentru alimentația celor mici. Supa de...

Câte cuvinte trebuie să spună un copil la un an. Când să ne îngrijorăm dacă micuțul nu vorbește

Primul an de viață al copilului tău este plin de momente emoționante și dezvoltări importante, iar una dintre cele mai așteptate etape este începutul...

Ce trebuie să-i spună o mămică fetiței ei despre menstruație. Cum să o pregătească

Menstruația este un subiect important și inevitabil în viața fiecărei fete, iar abordarea acestuia cu deschidere și sensibilitate poate avea un impact semnificativ asupra...

Primul zbor cu avionul al copilului tău. Cum să-l transformi într-o experiență de neuitat

Primul zbor cu avionul al copilului tău este o experiență plină de emoții și neprevăzut, atât pentru el, cât și pentru tine ca părinte....

Ce să NU mănânci dacă ești însărcinată

Sarcina este o perioadă esențială în viața unei femei, iar alimentația joacă un rol crucial în sănătatea mamei și a copilului. În această perioadă,...