Copiii care dorm la prânz sunt mai fericiți, excelează din punct de vedere academic și au mai puține probleme de comportament. Un studiu realizat pe aproape 3.000 de elevi din clasele a patra, a cincea și a șasea din China a dezvăluit conexiuni puternice între 30 și 60 de minute de somn la prânz, cel puțin trei zile pe săptămână, și rezultate pozitive în mai multe domenii.
Întrebați aproape orice părinte dacă somnul are beneficii și probabil veți auzi un „da” răsunător, în special pentru starea de spirit a copilului, nivelul de energie și performanța școlară. O nouă cercetare de la Universitatea din Pennsylvania și de la Universitatea din California, Irvine, publicată în revista SLEEP, susține această perspectivă parentală.
Legătura dintre somnul de amiază și fericirea
Un studiu efectuat pe aproape 3.000 de elevi din clasele a patra, a cincea și a șasea, cu vârste cuprinse între 10 și 12 ani, a dezvăluit o legătură între somnul la amiază și fericirea, stăpânirea de sine și grija; mai puține probleme de comportament; și IQ mai mare, acesta din urmă în special pentru elevii de clasa a șasea. Cele mai solide descoperiri au fost asociate cu rezultatele academice, spune neurocriminologul Penn Adrian Raine, co-autor al lucrării.
„Copiii care au tras un pui de somn de trei sau mai multe ori pe săptămână beneficiază de o creștere cu 7,6% a performanței școlare în clasa a VI-a”, spune el. „Câți copii de la școală nu ar dori ca scorurile lor să crească cu 7,6 puncte din 100?”
Deficiența de somn și somnolența în timpul zilei sunt surprinzător de răspândite, somnolența afectând până la 20% dintre toți copiii, spune autorul principal al studiului Jianghong Liu, profesor de îngrijire medicală și sănătate publică. În plus, efectele negative cognitive, emoționale și fizice ale obiceiurilor proaste de somn sunt bine stabilite și, totuși, majoritatea cercetărilor anterioare s-au concentrat asupra vârstei preșcolare și mai mici.
Acest lucru se datorează parțial pentru că în locuri precum Statele Unite, somnul se oprește cu totul pe măsură ce copiii cresc. În China, totuși, practica este încorporată în viața de zi cu zi, continuând până la școala elementară și gimnazială, chiar și până la vârsta adultă. Așadar, Liu și Raine, împreună cu biostatisticianul Penn Rui Feng, cercetătoarea de somn din UC Irvine Sara Mednick și alții, s-au orientat către China Jintan Cohort Study, înființat în 2004, pentru a urmări participanții de la copilărie până la adolescență.
Primul studio corespunzător de acest gen
A fost primul studiu cuprinzător de acest gen, spune Mednick. „Multe studii de laborator a demonstrat că somnul poate arăta aceeași amploare a îmbunătățirii ca o noapte întreagă de somn pe sarcini cognitive discrete. Aici, am avut șansa de a pune întrebări copiilor din lumea reală, adolescenților, într-o gamă largă de măsuri comportamentale, academice, sociale și fiziologice.”
În mod previzibil, adaugă ea, „cu cât elevii dorm mai mulți în timpul zilei, cu atât beneficiul somnului este mai mare pentru multe dintre aceste măsuri”.
Deși concluziile sunt corelaționale, cercetătorii spun că ar putea oferi o alternativă la strigătele pediatrilor și oficialilor de sănătate publică pentru orele de început ulterioare a școlii. „Somnul de prânz este ușor de implementat și nu costă nimic”, spune Liu, mai ales dacă este însoțit de un sfârșit de zi puțin mai târziu, pentru a evita reducerea timpului educațional.
Direcțiile viitoare ar putea analiza de ce, de exemplu, copiii cu părinți mai bine educați dorm mai mult decât copiii cu părinți mai puțin educați sau dacă, prin investigarea influenței culturii și personalității, intervențiile pentru pui de somn ar putea fi avansate la scară globală.