De ce a facut Andreea Balan stop cardio-respirator? Un doctor explica riscurile cezarienei si viitorul artistei

Clipe grele pentru Andreea Bălan, luni seara, când a făcut stop cardio-respirator, imediat după ce a născut-o pe Clara Maria. Artista care a ales sa nasca prin cezariana intr-o clinica privata din tara, a fost doar la un pas de moarte, atunci cand dadea viata. Perioada critica a trecut, la fel si informatiile neclare din timpul braking-news-urilor televizate, iar astazi a venit timpul lectiilor pe care trebuie sa le invatam.

Doctorul Ciprian-Andrei Morariu, specialist in ginecologie si obstetrica, a vorbit despre cazul artistei. Despre posibilele cauze, dar si despre viitorul pacientei.

„Din păcate, în România a devenit o modă să alegi nașterea prin operație cezariană.

Este adevărat că nașterea este atributul mamei, și ea trebuie implicată în decizie și consultată. Tratăm oameni și trebuie să-i înțelegem, cu temerile și întrebările lor.

E la fel de adevărat că nu putem forța o pacientă să facă ce îi spunem noi, însă pe cele care-și doresc și au toate premisele din punct de vedere obstetrical, TREBUIE să le susținem în decizia de a alege să nască pe cale vaginală, naturală.

După cum vedem orice intervenție chirugicală, chiar și “o banală cezariană”, poate ascunde nenumărate riscuri, atât pentru sarcina actuală, cât și pentru viitorul obstetrical al pacientei. Totul ține de o bună comunicare și o gestionare corectă a cazurilor și o decizie mai mult medicală, decât de altă natură.
“Banala cezariană” vine la pachet, pe lângă riscurile comune ale unei nașteri, și cu riscuri de natură anestezică sau operatorie. Iată de ce “banala cezariană” este o adevărată provocare și urgență. De aceea, este bine să alegem înțelept, informat, în urma unei discuții medic-pacient și, evident, individualizat pentru fiecare caz în parte.

De ce s-a întâmplat asta în cazul artistei Andreea Bălan. Factorii pot fi mai mulți.

Pot fi greșeli anestezice: vorbim aici de doza administrată, de locul în care se face injectarea, de locul în care a fost montat cateterul. De asemenea, putem să vorbim despre greșelile obstretical ginecologice care țin de tehnica operatorie, de cantitatea de sânge pierdut, de vârsta sarcinii sau de o patologie din timpul sarcinii nedepistată (diabet, hipertensiune și complicații ale acestora). Există, însă, destule situații în care cauza nu poate fi explicată clar sau în care nu poate fi identificat un factor de risc. Se întîmplă pur și simplu!

Din fericire, astfel de situații trec fără sechele, odată trecut episodul și stabilizată pacienta, lucrurile revin la normal. Revin, însă, și spun ca fiecare caz în parte are situația lui, de aceea decizia cezariana/naștere naturală trebuie luată individualizat”

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Latest Articles

Nutriționistul Adina Alberts dezvăluie ce ar trebui să conțină pachețelul copilului la grădiniță sau la școală

Părinții se confruntă adesea cu provocarea de a pregăti pachețelele pentru copiii lor, asigurându-se că acestea sunt atât gustoase, cât și nutritive. Cu toate...

Este bine să punem limite copiilor? Cum facem acest lucru

Cum impunem limite copiilor? Este bine să facem acest lucru? Acestea sunt întrebări esențiale în educația și creșterea copiilor, iar răspunsurile pot varia în...

Vlăduța Lupău este însărcinată a doua oară. A făcut marele anunț în timpul unui concert

Vlăduța Lupău, una dintre cele mai îndrăgite voci din muzica populară românească, a reușit să aducă o emoție aparte în inimile fanilor săi sâmbătă,...

Urmează o vacanță pentru o parte dintre elevi. Când o să fie aceștia liberi și de ce

Ministerul Educației a anunțat că elevii catolici vor beneficia de o vacanță în perioada 29 martie – 2 aprilie, pentru celebrarea Paștelui Catolic în...

Învățătoare, cercetată penal pentru că a bătut o elevă în vârstă de doar 7 ani

O învățătoare dintr-o școală din municipiul Constanța se află în centrul unui scandal după ce a fost acuzată că a agresat fizic o elevă...