De ce a facut Andreea Balan stop cardio-respirator? Un doctor explica riscurile cezarienei si viitorul artistei

0

Clipe grele pentru Andreea Bălan, luni seara, când a făcut stop cardio-respirator, imediat după ce a născut-o pe Clara Maria. Artista care a ales sa nasca prin cezariana intr-o clinica privata din tara, a fost doar la un pas de moarte, atunci cand dadea viata. Perioada critica a trecut, la fel si informatiile neclare din timpul braking-news-urilor televizate, iar astazi a venit timpul lectiilor pe care trebuie sa le invatam.

Doctorul Ciprian-Andrei Morariu, specialist in ginecologie si obstetrica, a vorbit despre cazul artistei. Despre posibilele cauze, dar si despre viitorul pacientei.

„Din păcate, în România a devenit o modă să alegi nașterea prin operație cezariană.

Este adevărat că nașterea este atributul mamei, și ea trebuie implicată în decizie și consultată. Tratăm oameni și trebuie să-i înțelegem, cu temerile și întrebările lor.

E la fel de adevărat că nu putem forța o pacientă să facă ce îi spunem noi, însă pe cele care-și doresc și au toate premisele din punct de vedere obstetrical, TREBUIE să le susținem în decizia de a alege să nască pe cale vaginală, naturală.

După cum vedem orice intervenție chirugicală, chiar și “o banală cezariană”, poate ascunde nenumărate riscuri, atât pentru sarcina actuală, cât și pentru viitorul obstetrical al pacientei. Totul ține de o bună comunicare și o gestionare corectă a cazurilor și o decizie mai mult medicală, decât de altă natură.
“Banala cezariană” vine la pachet, pe lângă riscurile comune ale unei nașteri, și cu riscuri de natură anestezică sau operatorie. Iată de ce “banala cezariană” este o adevărată provocare și urgență. De aceea, este bine să alegem înțelept, informat, în urma unei discuții medic-pacient și, evident, individualizat pentru fiecare caz în parte.

De ce s-a întâmplat asta în cazul artistei Andreea Bălan. Factorii pot fi mai mulți.

Pot fi greșeli anestezice: vorbim aici de doza administrată, de locul în care se face injectarea, de locul în care a fost montat cateterul. De asemenea, putem să vorbim despre greșelile obstretical ginecologice care țin de tehnica operatorie, de cantitatea de sânge pierdut, de vârsta sarcinii sau de o patologie din timpul sarcinii nedepistată (diabet, hipertensiune și complicații ale acestora). Există, însă, destule situații în care cauza nu poate fi explicată clar sau în care nu poate fi identificat un factor de risc. Se întîmplă pur și simplu!

Din fericire, astfel de situații trec fără sechele, odată trecut episodul și stabilizată pacienta, lucrurile revin la normal. Revin, însă, și spun ca fiecare caz în parte are situația lui, de aceea decizia cezariana/naștere naturală trebuie luată individualizat”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here