Cum să vorbești cu cel mic în funcție de vârsta lui

Comunicarea între părinte și copil este foarte importantă încă din primele zile de viață ale noului-născut, iar ca mamă trebuie să înveți cum să vorbești cu bebelușul în funcție de vârsta pe care acesta o are.

De la naștere până la 6 luni

Ce face bebelușul tău: nou-născuții ascultă orice sunet din jurul lor încă din prima zi. Aceștia pot încă de pe atunci să asocieze sunetele cu sursa de proveniență, cum ar fi mieunatul cu pisica sau lătratul cu patrupedul din casă. Chiar dacă prima formă de comunicare a bebelușului este plânsul, în scurt timp vei începe să auzi sunete ca „eee”, „aaa” sau „ooo”.

Ce poate să înțeleagă:

De la 4 săptămâni, bebelușii pot distinge sunete asemănătoare ca silabele „ma” și „na”, iar după 2 luni deja încep să asocieze anumite sunete și chiar mișcări ale buzelor.

4 – 6 luni

Ce face bebelușul tău: va începe să gângurească și să scoată sunete mai complexe precum consoanele g, k sau cu ajutorul buzelor să producă sunete ca m, p ori b. Din acest moment se va concentra intens asupra propirului nume sau la cuvinte ca „mama” sau „tata”.

Ce poate să înțeleagă:

De la 4 luni jumate își poate recunoaște numele, însă doar ca pe un cuvânt important precum „Bună” sau „Pa”. Abia în jurul vârstei de 6 luni poate să conștientizeze că numele lui se referă chiar la el.

7 – 12 luni

Ce face bebelușul tău: gângurelile vor începe să sune mult mai mult a cuvinte. În jurul vârstei de 9 luni poate începe să înțeleagă și gesturi prin care să își exprime dorințe sau nevoi, iar la 10 luni te poți aștepta deja la combinații de sunete și chiar propriile cuvinte inventate. Primul cuvânt real apare de cele mai multe ori în jurul vârstei de 12 luni și ori este un salut „Pa!” sau „Hei!” ori „ma-ma” sau „ta-ta”, dar ușor silabisite.

Ce poate să înțeleagă: acesta începe să rețină și să folosească diverse cuvinte de uz zilnic ca „papa” și să perceapă sensul unor cuvine ca „nu” sau „stop”

13 – 18 luni

Ce face bebelușul tău: După ce primul cuvânt a fost rostit, cel mic va începe să caute și altele. Deși inițial se va concentra mai mult pe substantive, ușor, ușor se va ajunge și la verbe sau adjective. Iar întrebările lungi ca „pot să beau lapte?” vor începe să fie puse sub cea mai scurtă formă ca „lapte?”

Ce poate să înțeleagă: De la această vârstă ar trebui să poată înțelege mai multe cuvinte decât poate spune și să facă diferența între propoziții ca „omul a cumpărat suc” și „sucul a cumpărat om”

19 – 24 de luni

Ce face bebelușul tău: încă nu se știe de ce, însă după ce bebelușul va prezenta o încetinire în procesul de a învăța cuvinte, urmează o avalanșă de cuvine noi. Spre vârsta de 2 ani deja propozițiile rostite ajung să conțină până la 4 cuvinte. Acesta mai poate reține că jucăria lui rotundă se numește minge și să identifice cu minge tot ce este rotund, cum ar fi luna. Este momentul frumos în care copilul face adorabilele stâlceli și greșeli în vorbire.

Ce poate să înțeleagă: va începe conștientizarea serioasă a verbelor și a acțiunilor pe care le descriu, iar pentru că își vede păriniții ca pe singura sursă de cuvinte noi, cel mic va începe să repete tot ce aude în casă.

25 – 30 de luni

Ce face copilul tău: Îmbunătățește conștient tot e a învățat până acum și începe să folosească și să ceară mai mult explicații prin întrebări ca „unde?”, „când?”, „cum?” sau „de ce?” Spre 30 de luni deja poate folosi verbe mai greu de pronunțat precum „a gândi” sau „a ști”

Ce poate să înțeleagă: copilul va da semnale că înțelege pluralurile cuvintelor, sufixele și diminutivele. Va începe să folosească și propoziții foarte clare și corecte ca „beau lapte” sau „vreau mingea”

Cum poți să-l ajuți: din acest moment poți începe să te joc cu el lingvistic. Când greșește o propoziție, în loc să corectați doar cuvântul pe care l-a grești, e indicat să repetați toată propoziția până când o repetă corect după tine.

3 ani

Ce face copilul tău: este perioada în care un gând mai lung o să fie spus într-o formă mai scurtă, dar ușor de înțeles, cum ar fi „mama nu papuci” pentru „mama nu poartă azi papuci”. Ulterior va începe să vorbească în fraze mai lungi și șă ajungă chiar la 300 de cuvinte într-o povestire.

Ce poate să înțeleagă: din acest moment ar trebui să poată să asculte o poveste și să și-o amintească ulterior. Poate începe să se și amuze de propoziții care nu au sens.

Cum poți să-l ajuți: citește copilului cât mai multe povești și vorbește cu el foarte mult. Întreabă-l constant „ce ai făcut azi?”, „cum a fost cu bunica în parc?” etc.

4 – 5 ani

Ce face copilul tău: de la această vârstă, cel mic trebuie să fie capabil de conversații lungi și ample cu adulții, folosind multe adjective și propoziții ample. Înainte de 6  ani va avea un vocabular care ajunge până la 2.500 de cuvinte.

Ce poate să înțeleagă: chair dacă nu folosește atâtea cuvinte, poate să înțeleagă până la 14.000 de cuvinte. Va începe să își exprime sentimente ca frica, să povestească vise, să spună conștient „mulțumesc” și chiar să pornească singur o convesație cu cei din jur.

Cum poți să-l ajuți: nu-l certa sau critica pentru greșelile în vorbire. Trebuie să îi explicați unde a greșit prin repetarea corecta a cuvântului până când înțelege diferența. Adu-i laude de ficare dată când spune ceva greu, dar corect.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Latest Articles

Cine sunt elevii care rămân fără burse sociale

Ministerul Educației a anunțat o serie de modificări care vor afecta mii de elevi din România, în special pe cei din familiile monoparentale. Începând...

Burse mai mari pentru elevi.Cât vor primi în noul an școlar 2024-2025

Anul școlar 2024-2025 aduce vești bune pentru elevii merituoși din România, care vor beneficia de burse mai mari, conform noilor norme adoptate de Ministerul...

Noi măsuri stricte pentru părinți în anul școlar 2024-2025. Amenzi între 1.000 și 5.000 de lei sau muncă în folosul comunității

În anul școlar 2024-2025, Ministerul Educației a introdus noi reguli ce impun o responsabilizare mai mare a părinților. Acestea urmăresc atât creșterea siguranței în...

Din 2025, școlile din România nu vor mai putea funcționa în trei schimburi

Anul școlar 2025-2026 va aduce schimbări semnificative în sistemul de învățământ din România, odată cu interzicerea funcționării școlilor în trei schimburi. Această decizie, anunțată...

Cum să faci față crizelor de temperament. Strategii eficiente pentru părinți

Crizele de temperament sunt o parte normală a dezvoltării copiilor, în special în primii ani de viață, când ei învață să-și gestioneze emoțiile. Deși...