Cum să tratați și să preveniți mușcăturile de țânțari la bebeluși și copiii mai mari

În funcție de locul în care locuiești, țânțarii tind să fie un produs de bază pe timp de vară și, uneori, un dăunător pe tot parcursul anului! Sunt șanse, la un moment dat sau altul, să fii nevoit să faci față mușcăturilor de țânțari asupra bebelușului tău sau a copiilor mai mari. Din fericire, aceste mușcături care dau mâncărime sunt de obicei doar o pacoste și nimic mai mult. Citiți în continuare pentru a afla cum să preveniți și să tratați mușcăturile de țânțari la nou-născuți, copiii mici și copiii mai mari, plus când să sunați la medic.

Cum arată o mușcătură de țânțar?

Înțepăturile de insecte pe bebeluși și copiii mai mari sunt o parte obișnuită a copilăriei, așa că ajută să știi cum să distingem mușcătura de țânțar de alte mușcături de insecte. Cum arată o mușcătură de țânțar? Înțepăturile de țânțari provoacă de obicei o senzație de usturime, urmată de o movilă roșie, circulară (asemănătoare cu un stup) care dă mâncărime, cu o mică înțepătură în centru.

Când un țânțar mușcă pielea bebelușului tău, acesta injectează saliva, iar umflarea, roșeața și mâncărimea fac toate parte din reacția naturală a corpului la salivă. Unii oameni sunt mai sensibili la saliva țânțarilor decât alții și pot avea un răspuns mai puternic atunci când sunt mușcați. În plus, organismul își construiește treptat o ușoară apărare împotriva mușcăturilor de țânțari. Dar, pentru că bebelușii sunt noi în lume, ei nu și-au construit încă nicio protecție, iar reacțiile lor la mușcături pot fi mai puternice.

Alte semne ale mușcăturii de țânțar pot include

  • o zonă foarte mare de umflare și roșeață
  • o febră scăzută
  • dureri de corp
  • noduli limfatici umflați.

La unii bebeluși și copii mai mari, mușcăturile de țânțar de pe față pot duce la umflarea în jurul ochilor și, în general, mușcăturile de pe față provoacă mai multe umflături decât cele de pe alte părți ale corpului. Dacă copilul dumneavoastră se confruntă cu oricare dintre aceste simptome suplimentare de mușcături de țânțari, cel mai bine este să consultați medicul.

În concluzie

Înțepăturile de țânțari pe bebeluși, copii mici și copii mai mari au ca rezultat, de obicei, movile rotunde, umflate și roșii, care provoacă mâncărime. Unii copii pot prezenta o reacție puțin mai puternică, care ar putea include simptome precum febră scăzută, urticarie sau ochi și ganglioni limfatici umflați. Contactați medicul copilului dumneavoastră dacă prezintă oricare dintre aceste simptome suplimentare.

Sunt mușcăturile de țânțari rele pentru bebeluși?

Unii părinți se întreabă când să-și facă griji cu privire la o mușcătură de țânțar pe bebeluș sau copilul lor mic. Deși în cea mai mare parte este doar o neplăcere, mușcăturile de țânțari pe oricine (fie bebeluși, copii mai mari sau adulți) au câteva riscuri mici. Din când în când, o mușcătură de țânțar se poate infecta, iar medicul dumneavoastră poate prescrie antibiotice pentru a trata infecția.

Dacă bebelușul dumneavoastră este alergic la mușcăturile de țânțar, este posibilă o reacție anafilactică, deși foarte rară, și include de obicei simptome precum:

umflare extremă (urticarie) pe piele

umflarea limbii sau a gurii

probleme de respirație

respiraţie şuierătoare

slăbiciune sau inconștiență.

O reacție anafilactică este o urgență, așa că duceți copilul la camera de urgență sau sunați la 112 dacă prezintă oricare dintre simptomele de mai sus.

Înțepăturile de țânțari sunt cunoscute pentru a transfera boli – inclusiv chikungunya, dengue, Zika și malarie – care nu sunt tipice în România, dar ar putea fi mai frecvente în alte țări. Dacă intenționați să călătoriți în străinătate cu copilul dvs., contactați medicul din timp și urmați strategiile de prevenire enumerate mai jos.

Cum să preveniți mușcăturile de țânțari la bebeluși și copiii mai mari

Prevenirea este scopul tău principal atunci când vine vorba de înțepăturile de țânțari pe nou-născutul, bebelușul, copilul mic sau copiii mai mari – într-adevăr, pentru oricine, de orice vârstă. Aceasta înseamnă să învățați despre obiceiurile acestor insecte și să luați măsuri pentru a minimiza expunerea la ele ori de câte ori este posibil. Iată câteva măsuri pe care le puteți lua pentru a descuraja țânțarii și pentru a proteja pe toți – bebelușii, copiii mici și întreaga familie – împotriva mușcăturii:

Utilizați plase. Asigurați-vă că ecranele ferestrelor casei dvs. (precum și cele ale cortului când sunteți în camping) sunt intacte. Dacă găsiți găuri, puteți utiliza kituri simple de reparare a ecranului care funcționează de obicei prin fixarea unei bucăți lipicioase de ecran peste o gaură. Utilizați plase de țânțari pentru un strat suplimentar de protecție atunci când dormiți în aer liber sau acoperiți cărucioarele și pătuțurile copiilor.

Acoperiți pielea cu îmbrăcăminte. Țânțarilor le este mai greu să muște îmbrăcămintea, așa că îmbrăcați bebelușii și copiii cu pantaloni lungi, mâneci lungi, pălării cu plasă, șosete și pantofi cu vârfuri închise.

Evită să te îmbraci în culori vii sau modele florale. Deoarece aceste insecte par să fie atrase de haine mai strălucitoare și, de asemenea, de imprimeuri cu flori, rămâneți la culori și modele mai neutre.

Sari peste produsele parfumate. Utilizați detergent și săpunuri fără parfum, deoarece țânțarii și alte insecte pot fi mai atrase de mirosurile dulci sau parfumate.

Stai calm. Pentru copiii mai mari, în special, mușcăturile de țânțari ar putea fi rezultatul transpirației, deoarece gândacii sunt atrași de miros. Păstrează-ți micuții curați și hidratați pe tot parcursul zilei.

Evitați joaca în aer liber la anumite ore. Dacă copiii dvs. vor să se joace afară, la plajă sau la piscină, evitați zorii, amurgul sau noaptea, când țânțarii sunt mai activi.

Curățați casa. Pe lângă sursele evidente de apă, cum ar fi piscine, râuri și plaje, țânțarii își pot face casa în orice tip de apă, în special în apă stătătoare. Verificați în jurul casei sau al proprietății dvs. și asigurați-vă că goliți și curățați jgheaburile înfundate, piscinele, băile pentru păsări, gropile de foc, ghivecele de flori și orice altceva care adună apă.

În concluzie

Țânțarii sunt activi pe tot parcursul zilei (cel mai frecvent în zori, amurg și noapte) și sunt atrași de apă, culori strălucitoare, transpirație și mirosuri parfumate. Cele mai bune metode de prevenire includ acoperirea pielii bebelușului cu haine deschise la culoare, menținerea răcoroasă a micuțului, folosirea de săpunuri și detergent fără parfum, fixarea de găuri în ecrane sau plase și evitarea apei în zori și amurg.

Ar trebui să folosiți repelent împotriva insectelor pe bebeluși?

O întrebare obișnuită despre prevenirea mușcăturilor de țânțari pe bebeluși este dacă trebuie să folosiți un repelent pentru insecte. Un ingredient activ obișnuit și eficient în multe repellente pentru insecte este DEET și este important să urmați câteva îndrumări despre utilizarea produselor care conțin DEET și a repelenților de insecte în general:

Nu utilizați niciun produs care conține DEET la bebelușii sub 2 luni.

Aplicați cu moderație repelent de insecte pe bebeluși și copii și asigurați-vă că orice repelent pe care îl utilizați nu conține mai mult de 30% DEET.

Evitați aplicarea repelentului pe anumite zone ale pielii, în special pe față și mâini, o arsuri solare, orice tip de erupție cutanată sau tăieturi sau răni.

Spălați repelentul cu apă și săpun la întoarcerea acasă.

Cum să tratezi mușcăturile de țânțari la bebeluși, copii mici și copii mai mari

Deși prevenirea este primul pas, știți că, chiar și atunci când ați luat toate măsurile de precauție posibile, este posibil să găsiți ocazional mușcături de țânțari asupra copiilor dvs. Se poate întâmpla oricui! Unele remedii de casă și alte strategii pentru tratarea mușcăturilor de țânțari la bebeluși și copiii mai mari pot ajuta la ameliorarea roșeață și mâncărime. Continuați să citiți pentru a învăța ce să-i pui bebelușului sau copilului tău pentru a trata mușcăturile de țânțari

Încercați aceste strategii de tratament la domiciliu pentru ameliorarea mușcăturilor de țânțari la sugari, copii mici și copii mai mari:

Aplicați loțiune sau cremă. Anumite creme și loțiuni pot ajuta la ameliorarea temporară a mâncărimii de mușcături de țânțari pentru bebeluși și copii mai mari. Discutați mai întâi cu furnizorul de asistență medicală al copilului dumneavoastră, dar unele creme comune pe care le pot recomanda includ loțiune cu calamină și cremă cu hidrocortizon fără prescripție medicală. Puteți folosi și o pastă făcută cu bicarbonat de sodiu și apă.

Aplicați o compresă rece. Deoarece mușcătura este probabil umflată și roșie, puteți calma durerea care mâncărime cu o compresă rece sau o cârpă rece.

Ajutați-vă copilul să evite zgârierea. Urmăriți-vă copilul și încercați să-l împiedicați să se zgârie prea mult. Scarpinatul poate duce la fisuri ale pielii si infectii, care pot lasa apoi urme pe piele. Discutați cu furnizorul copilului dvs. dacă mușcăturile de țânțari au ca rezultat urme, deoarece unele creme pot ajuta la minimizarea oricărei cicatrici.

O loțiune liniștitoare și o compresă rece sunt tratamente simple, dar eficiente pentru mușcăturile și urmele de țânțari pe bebeluși, copii mici și copii mai mari. Acestea pot ajuta la ameliorarea disconfortului de la o mușcătură de țânțar umflată sau mâncărime pe orice parte a corpului, inclusiv pe cap și pe față. Fii foarte atent atunci când aplicați loțiune în zona din jurul ochilor și gurii.

Dacă primiți „OK” de la medic pentru a utiliza aceste loțiuni și creme, luați în considerare să le păstrați în trusa de prim ajutor a bebelușului dvs., deoarece țânțarii pot mușca oricând!

Pentru copiii mai mari, furnizorul de servicii medicale al copilului dumneavoastră poate sugera tratamente suplimentare la domiciliu pentru înțepăturile de țânțari sau poate recomanda sau prescrie medicamente antihistaminice pentru a ajuta la mâncărime. Nu uitați să evitați orice medicament care nu este recomandat de către furnizor.

În concluzie

Tratarea mușcăturilor de țânțari cu mâncărimi la nou-născuți, bebeluși, copii mici și copii mai mari se poate face acasă, urmând sfatul medicului, care vă poate sugera aplicarea loțiunii de calamină sau a cremei cu hidrocortizon fără prescripție medicală. De asemenea, puteți aplica o cârpă rece pentru a calma durerea și mâncărimea.

 

 

 

Related Articles

1 COMENTARIU

  1. Acest articol oferă o informație excelentă despre mușcăturile de țânțari și reacțiile acestora la bebelușii și copiii mici si mai mari. Este important să ne informăm în prealabil despre cum să prevenim și să tratăm mușcăturile de țânțari. Mulțumesc pentru partajarea informațiilor atât de utile!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Latest Articles

Mituri și adevăruri despre alăptarea de noapte. Este cu adevărat dăunătoare pentru somnul bebelușului?

Alăptarea de noapte este un subiect frecvent discutat în cercurile de părinți și în rândul specialiștilor, fiind adesea însoțit de mituri și teorii nefundamentate....

Educația financiară pentru copii. Învață-i despre bani de la o vârstă fragedă

Educația financiară este un subiect din ce în ce mai important în societatea contemporană. Mulți dintre noi, ca adulți, nu am avut parte de...

Cum să-ți încurajezi copilul să fie curios și să învețe pe cont propriu

Curiozitatea este o caracteristică esențială în dezvoltarea unui copil, iar încurajarea acesteia poate avea un impact semnificativ asupra modului în care acesta abordează învățarea...

Cum să îți ajuți bebelușul să scape de suzetă

Suzeta poate fi o alinare pentru mulți bebeluși, dar vine un moment când părinții decid că este timpul să renunțe la acest accesoriu. Procesul...

Furia laptelui. Ce este și cum să o gestionezi corect

„Furia laptelui” este un termen des întâlnit de mamele care alăptează și descrie un fenomen comun în primele zile după naștere, când sânii devin...