Cum să-ți disciplinezi copilul

Indiferent de vârsta copilului tău, este important să fii consecvent când vine vorba de disciplină. Dacă părinții nu respectă regulile și consecințele pe care le stabilesc, nici copiii lor nu o vor face. Iată câteva idei despre cum să-ți schimbi abordarea disciplinei pentru a se potrivi cel mai bine familiei tale.

Spuneți-i calm „nu”

Bebelușii și copiii mici sunt în mod natural curioși. Așadar, este înțelept să elimini tentațiile și să nu le lași la îndemână televizoarele și echipamentele video, aparatele stereo, bijuterii și, în special, rechizite și produse de curățenie.

Când bebelușul care se târăște se îndreaptă către un obiect de joacă inacceptabil sau periculos, spuneți-i calm „nu” și fie îndepărtați copilul din zonă, fie distrageți-i atenția cu o activitate adecvată.

Timeout-urile, o metodă de disciplină eficientă pentru cei mici

Timeout-urile pot fi o metodă de disciplină eficientă pentru cei mici. Un copil care a lovit, a mușcat sau a aruncat mâncare, de exemplu, ar trebui să i se spună de ce comportamentul este inacceptabil și să fie dus într-o zonă de timeout desemnată – un scaun de bucătărie sau o scară de jos – pentru un minut sau două pentru a se calma (time-out-uri mai lungi nu sunt eficiente pentru copii mici).

Este important să nu loviți sau să palmuiți un copil de orice vârstă. Este foarte puțin probabil ca bebelușii și copiii mici să poată face vreo legătură între comportamentul lor și pedeapsa fizică. Ei vor simți doar durerea loviturii.

Asigurați-vă că aveți un comportament demn de urmat

Și nu uitați că, copiii învață urmărind adulții, în special părinții lor. Asigurați-vă că comportamentul dvs. este un model de urmat. Veți face o impresie mult mai puternică așezându-vă lucrurile personale, în loc să dați doar ordine copilului dumneavoastră să ridice jucării în timp ce alte obiecte sunt împrăștiate.

Pe măsură ce copilul tău crește și începe să înțeleagă legătura dintre acțiuni și consecințe, asigură-te că începi să comunici regulile casei familiei tale.

Explicați-le copiilor ce așteptați de la ei înainte de a-i pedepsi pentru un comportament. Prima dată când copilul tău de 3 ani folosește creioane colorate pentru a decora peretele sufrageriei discută cu el de ce nu este permis acest lucru și ce se va întâmpla dacă o face din nou (de exemplu, copilul tău va trebui să ajute la curățarea peretelui și nu va avea voie să folosească creioanele pentru restul zilei). Dacă peretele este decorat din nou câteva zile mai târziu, reamintiți-i că, creioanele sunt doar pentru hârtie și apoi aplicați consecințele stabilite.

Amenințările goale îți subminează autoritatea ca părinte

Cu cât părinții stabilesc mai devreme acest tip de standard „Eu stabilesc regulile și trebuie să asculți sau să accepți consecințele”, cu atât mai bine pentru toată lumea. Deși uneori este mai ușor pentru părinți să ignore comportamentul rău ocazional sau să nu urmeze o pedeapsă, acest lucru creează un precedent greșit. Amenințările goale îți subminează autoritatea ca părinte și fac mai probabil ca copiii să testeze limitele. Consecvența este cheia unei discipline eficiente și este important ca părinții să decidă (împreună, dacă nu sunteți părinte singur) care sunt regulile și apoi să le respecte.

În timp ce știți clar ce comportamente vor fi pedepsite, nu uitați să recompensați comportamentele bune. Nu subestima efectul pozitiv pe care îl poate avea laudele tale – disciplina nu este doar despre pedeapsă, ci și despre recunoașterea unui comportament bun. De exemplu, a spune „Sunt mândru de tine că îți împărtășești jucăriile la grupul de joacă” este de obicei mai eficient decât pedepsirea unui copil care nu a împărțit. Și fii specific atunci când îți lauzi copilul, în loc să spui doar „Bună treabă!”, vrei să clarificați ce comportamente v-au plăcut. Acest lucru le face mai probabil să se întâmple în viitor – cu cât acordăm mai multă atenție unui comportament, cu atât este mai probabil să continue.

Dacă copilul dumneavoastră continuă cu un comportament inacceptabil, indiferent de ceea ce faceți, încercați un grafic cu o casetă pentru fiecare zi a săptămânii. Decideți de câte ori copilul dumneavoastră se poate comporta greșit înainte de începerea unei pedepse sau cât timp trebuie văzut comportamentul adecvat înainte de a fi recompensat. Postați diagrama pe frigider și apoi urmăriți comportamentele bune și inacceptabile în fiecare zi. Acest lucru va oferi copilului dumneavoastră (și dvs.) o privire concretă asupra modului în care merge. Odată ce acest lucru începe să funcționeze, lăudați-vă copilul pentru că a învățat să controleze comportamentul greșit și, mai ales, pentru că a depășit orice problemă.

Timeout-urile pot funcționa bine și pentru copiii de această vârstă. Alegeți un loc potrivit, cum ar fi un scaun. Amintiți-vă, a fi trimis în camera lui nu este eficient dacă există un computer, un televizor sau jocuri. De asemenea, un timeout este un timp care se petrece departe de orice gen de gadget. Așadar, copilul dumneavoastră nu ar trebui să primească nicio atenție de la dvs. în timp ce se află într-o pauză – inclusiv vorbirea, contactul vizual etc.

Asigurați-vă că luați în considerare durata de timp care va funcționa cel mai bine pentru copilul dvs. Experții spun că 1 minut pentru fiecare an de vârstă este o regulă de bază bună; alții recomandă folosirea timeout-ului până când copilul se liniștește (pentru a preda autoreglementarea).

Este important să le spuneți copiilor care este lucrul corect de făcut, nu doar să le spuneți ce este greșit. De exemplu, în loc să spuneți „Nu sări pe canapea”, încercați „Vă rog să vă așezați și să puneți picioarele pe podea”.

Asigurați-vă că dați comenzi clare și directe. În loc de „Poți te rog să-ți pui pantofii?” spune „Te rog să-ți pui pantofii”. Acest lucru nu lasă loc de confuzie și nu implică faptul că urmărirea instrucțiunilor este o alegere.

 

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Latest Articles

Cum să-ți îngrijești sânii în perioada alăptării. Cele mai eficiente soluții

Perioada alăptării este un moment special pentru mame, dar poate aduce și provocări legate de îngrijirea sânilor. Pentru a te ajuta să te simți...

Bătaia. Este sau nu ruptă din rai? Ce se întâmplă cu copilul bătut?

Bătaia este, fără îndoială, un subiect delicat și controversat în societatea românească, iar expresia „Bătaia e ruptă din rai” reflectă, din păcate, o mentalitate...

Medalii de argint, bronz și mențiune pentru elevii olimpici români la Astronomie la IOAA 2024 din Nepal

Elevii olimpici români au obținut rezultate remarcabile la a treia ediție a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Astrofizică pentru Juniori (IOAA), desfășurată în perioada...

„abuz.exe”: un demers artistic și educațional dedicat liceenilor care abordează subiectul consumului de substanțe interzise

dedicat adolescenților, care va avea loc în mai multe licee din București și Ilfov. Proiectul își propune să abordeze subiectul consumului de substanțe interzise...

Cele mai bune remedii naturiste pentru creșterea imunității în sezonul rece

Sezonul rece aduce cu sine temperaturi scăzute și o expunere mai mare la răceli, gripă și alte infecții respiratorii. În această perioadă, imunitatea joacă...