Cum să fii un părinte bun – Top 5 cele mai bune sfaturi

Ce face un părinte bun? Un părinte bun este cineva care se străduiește să ia decizii în interesul superior al copilului. Ceea ce face un părinte grozav nu este definit doar de acțiunile părintelui, ci și de intenția lor. Un părinte bun nu trebuie să fie perfect. Nimeni nu este perfect. Niciun copil nu este perfect… să ținem cont de acest lucru este important atunci când ne stabilim așteptările.

Părintele de succes nu înseamnă atingerea perfecțiunii. Dar nu înseamnă că nu ar trebui să lucrăm în considerare acest scop. Stabilim standarde înalte pentru noi înșine mai întâi și apoi pentru copiii noștri în al doilea rând. Servim ca modele importante pentru ei. Iată 5 sfaturi bune de parenting despre cum să fii un părinte mai bun, să înveți abilități bune de parenting și să eviți parentingul prost.

#1 Fii un model bun!

Cel mai bun mod de a preda este să le arăți. Omul învăța prin imitație. Suntem programați să copiem acțiunile altora, să le înțelegem și să le încorporăm în ale noastre. Copiii, în special, urmăresc cu mare atenție tot ceea ce fac părinții lor.

Așadar, fii persoana care vrei să fie copilul tău – respectă-ți copilul, arată-i un comportament și o atitudine pozitivă, ai empatie față de emoția copilului tău – și copilul tău va urma exemplul.

#2: Iubește-i și arată-le asta!

Nu există să-ți iubești copilul prea mult. A-i iubi nu le poate face rău! Numai ceea ce alegi să faci (sau să oferi) în numele iubirii poate – lucruri precum îngăduința materială, clemența, așteptarea scăzută și supraprotecția. Când aceste lucruri sunt date în locul iubirii adevărate, atunci vei avea un copil răsfățat.

Să-ți iubești copilul poate fi la fel de simplu ca să-i îmbrățișezi, să petreci timp de calitate cu ei, să iei împreună mese în familie și să asculți cu seriozitate problemele copilului tău.

Arătarea acestor acte de dragoste poate declanșa eliberarea de hormoni de bine, cum ar fi oxitocina. Aceste substanțe neurochimice ne pot aduce un sentiment profund de calm, căldură emoțională și mulțumire; din acestea, copilul, își va dezvolta rezistența și ca să nu mai vorbim de o relație mai strânsă cu tine​.

#3: Practicați o educație pozitivă bună și fermă

Bebelușii se nasc cu aproximativ 100 de miliarde de celule cerebrale (neuroni) cu relativ puține conexiuni. Aceste conexiuni ne creează gândurile, ne conduc acțiunile, ne modelează personalitățile și, practic, determină cine suntem. Sunt creați, întăriți și „sculpți” prin experiențele de viață.

Oferă-i copilului tău o interacțiune pozitivă cu familia, mai ales în primii ani. Ei vor putea apoi să experimenteze ei înșiși experiențe pozitive și să le ofere altora. Dar dacă îi oferi copilului tău experiențe negative, acesta nu va avea genul de dezvoltare necesar pentru ca el să prospere.

  • Cântă-i cântecul acela prostesc, dacă lui îi place.
  • Faceți un maraton de gâdilat.
  • Du-te în parc cu el.
  • Râzi cu copilul tău.
  • Acordă-le o atenție deosebită.
  • Rezolvați o problemă împreună cu o atitudine pozitivă.

Aceste experiențe pozitive creează conexiuni neuronale bune în creierul copilului tău și formează amintirile despre tine pe care copilul tău le poartă pe viață.

Când vine vorba de disciplină, pare greu să rămâi pozitiv, mai ales când ai de-a face cu probleme de comportament. Dar este posibil prin folosirea disciplinei pozitive și evitarea disciplinei dure.

A fi un părinte bun înseamnă că trebuie să-ți înveți copilul moralitatea a ceea ce este bine și a ceea ce este rău.

Stabilirea de limite și consecvența este regula de aur pentru o bună disciplină. Fiți amabili și fermi când stabiliți reguli și le aplicați. Concentrați-vă pe motivul din spatele comportamentului neadecvat al copilului.

#4: Fii un refugiu sigur pentru copilul tău

Spune-i copilului tău că vei fi mereu alături de el, fiind receptiv la semnalele copilului tău și sensibil la nevoile acestuia. Susține-ți și acceptă-ți copilul ca individ. Fii un loc cald și sigur din care copilul tău să-l exploreze și să se întoarcă.

Copiii crescuți de părinți care sunt în mod constant receptivi tind să aibă o mai bună dezvoltare a reglării emoționale, dezvoltarea abilităților sociale și rezultate de sănătate mintală.

#5: Vorbește cu copilul tău și ajută-i creierul să se integreze

Cei mai multi dintre noi stiu deja importanta comunicarii. Vorbește cu copilul tău și, de asemenea, ascultă-l cu atenție. Păstrând o linie deschisă de comunicare, vei avea o relație mai bună cu copilul tău și acesta va veni la tine atunci când va apărea o problemă.

Dar există un alt motiv pentru comunicare. Îți ajuți copilul să-și integreze diferite părți ale creierului, un proces critic în dezvoltarea lui.

Integrarea este similară cu corpul nostru, în care diferite organe trebuie să se coordoneze și să lucreze împreună pentru a menține un organism sănătos. Atunci când diferite părți ale creierului sunt integrate, ele pot funcționa armonios ca un întreg, ceea ce înseamnă mai puține crize de furie, mai mult comportament bun, mai multă empatie și o bunăstare mentală mai bună.

Pentru a face asta, vorbiți despre experiențe tulburătoare. Cereți-i copilului să descrie ce s-a întâmplat și cum s-a simțit pentru a dezvolta o comunicare în acord.

Nu trebuie să oferiți soluții. Nu trebuie să ai toate răspunsurile pentru a fi un părinte bun. Doar ascultându-i vorbind. Pune întrebări clarificatoare folosind cuvinte simple îi va ajuta să-și înțeleagă experiențele și să-și integreze amintirile.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Latest Articles

Cine sunt elevii care rămân fără burse sociale

Ministerul Educației a anunțat o serie de modificări care vor afecta mii de elevi din România, în special pe cei din familiile monoparentale. Începând...

Burse mai mari pentru elevi.Cât vor primi în noul an școlar 2024-2025

Anul școlar 2024-2025 aduce vești bune pentru elevii merituoși din România, care vor beneficia de burse mai mari, conform noilor norme adoptate de Ministerul...

Noi măsuri stricte pentru părinți în anul școlar 2024-2025. Amenzi între 1.000 și 5.000 de lei sau muncă în folosul comunității

În anul școlar 2024-2025, Ministerul Educației a introdus noi reguli ce impun o responsabilizare mai mare a părinților. Acestea urmăresc atât creșterea siguranței în...

Din 2025, școlile din România nu vor mai putea funcționa în trei schimburi

Anul școlar 2025-2026 va aduce schimbări semnificative în sistemul de învățământ din România, odată cu interzicerea funcționării școlilor în trei schimburi. Această decizie, anunțată...

Cum să faci față crizelor de temperament. Strategii eficiente pentru părinți

Crizele de temperament sunt o parte normală a dezvoltării copiilor, în special în primii ani de viață, când ei învață să-și gestioneze emoțiile. Deși...