Într-un minut, tu și copilul tău râdeți la masă. În minutul următor micuțul se sufocă. Ce ar trebui să faci? Asigurați-vă că, copilul chiar se sufocă. Dacă tușește cu forță sau vorbește, lăsați-l în pace; el nu se sufocă. Un copil care se sufocă va scoate un sunet ascuțit.
Întrebați-vă copilul: „Te sufoci?” Dacă dă din cap da sau nu poate vorbi, spune-i că-l poți ajuta. Cel mai important: nu intrați în panică! Copilul tău are nevoie de tine pentru a rămâne calm.
Tratarea copiilor (cu vârste între 1 și 8 ani)
Rugați pe cineva să sune la 112 în timp ce încercați pașii enumerați mai jos. Această persoană poate ține 112 informat cu privire la progres și poate chema o ambulanță pe dacă nu reușiți să demontați obstrucția.
- Stați în spatele copilului. Înfășurați-vă brațele în jurul taliei copilului.
- Faceți un pumn cu o mână, cu degetul mare în interior. Puneți pumnul chiar sub piept și puțin deasupra buricului.
- Prinde-ți pumnul cu cealaltă mână.
- Apăsați în abdomen cu o împingere rapidă în sus. Acest lucru ajută la ieșirea obiectului sau a alimentelor din gura copilului.
Repetați această împingere în interior și în sus până când bucata de mâncare sau obiectul iese.
Odată ce obiectul iese, duceți copilul la medic. O bucată din obiect poate fi încă în plămân. Doar un medic vă poate spune dacă copilul dumneavoastră este bine.
Deoarece cineva este deja la telefon cu 112, spuneți-i imediat dacă copilul leșină.
Tratarea sugarilor (sub 1 an)
Dacă un sugar care se sufocă nu mai poate respira, tușește sau emite sunete, rugați pe cineva să sune imediat la 112. Apoi, așezați copilul cu fața în jos pe antebraț. Brațul ar trebui să se sprijine pe coapsă. Cu călcâiul celeilalte mâini, dați copilului cinci lovituri rapide și puternice între omoplați.
Dacă acest lucru nu reușește să rezolve problema, întoarceți copilul pe spate, astfel încât capul să fie mai jos decât pieptul. Așezați două degete în mijlocul central al sânului, chiar sub mameloane. Apăsați rapid spre interior de cinci ori. Continuați această secvență de cinci lovituri în spate și cinci împingeri în piept până când obiectul străin iese sau până când copilul își pierde cunoștința (leșină). Dacă copilul leșină, transmiteți această informație imediat celor de la 112. Nu puneți niciodată degetele în gura copilului decât dacă puteți vedea obiectul. Acest lucru poate împinge blocajul mai departe în căile respiratorii.